Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Ενδείξεις ότι το παιδί σας έχει περισσότερες ασκήσεις/ καθήκοντα για το σπίτι από όσες μπορεί να διαχειριστεί επιτυχώς.

Οι καλές συνήθειες, όσον αφορά στο διάβασμα και τις ασκήσεις στο σπίτι, μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης και προσοχής. Ωστόσο, μερικές φορές, τα παιδιά έχουν περισσότερη δουλειά για το σπίτι από όση μπορούν να κάνουν. 

Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει συμπεριφορές οι οποίες βοηθούν να κατανοήσουμε αν οι ασκήσεις για το σπίτι είναι πολύ δύσκολες ή πολλές για ένα παιδί Δημοτικού ή Γυμνασίου. Μολονότι κάποια από τα σημεία μπορεί να τα εμφανίζουν πολλά παιδιά, η ταυτόχρονη παρουσία αρκετών από αυτά υποδεικνύει την ύπαρξη σοβαρής δυσκολίας, η οποία πρέπει να συζητηθεί και με τον/ την εκπαιδευτικό. 

Όταν η Ρόζα, η Δώρα και η Ολυμπία πήγαν στο Άουσβιτς...

Όταν η Ρόζα πέρασε τη σιδερόφραχτη πύλη του Άουσβιτς, το καταγάλανο βλέμμα της «φουρτούνιασε» με όσα αντίκρισε στην πίσω πλευρά της «πύλης της κολάσεως». Με βήμα βαρύ, ανήμπορη να βάλει τις σκέψεις της σε τάξη και να εκφράσει με λόγια τα συναισθήματα που την κατέκλυζαν εκείνη τη στιγμή, άρχισε να περπατά πλάι πλάι με τη Δώρα και την Ολυμπία, ακολουθώντας σχεδόν μηχανικά τον ξεναγό ανάμεσα στα μουντά κτίρια με την αιματοβαμμένη ιστορία.

Podcast: Ανακουφιστική Φροντίδα. Αντιμετωπίζοντας την ασθένεια με αξιοπρέπεια


Με ποιους τρόπους μπορούμε να προσφέρουμε ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη και ανακούφιση σε παιδιά και ενήλικες που μας έχουν ανάγκη, στις δύσκολες στιγμές του πένθους και της απειλητικής για τη ζωή αρρώστιας;

«Στην Αυλή του Σχολείου» τα Παιδιά Αγωνιούν

Η ταινία της Laura Wandel «Στην Αυλή του Σχολείου» είναι ένα μικρό κινηματογραφικό διαμαντάκι που μιλάει για τα παιδιά μέσα από τα δικά τους μάτια. Εκτυλίσσεται σε κάποιο σχολικό προαύλιο, με την επτάχρονη Νορά και τον αδελφό της Αμπέλ να κάνουν διάλειμμα γεμάτο άγριο bullying, αναπάντητες ερωτήσεις και αγωνία να βρουν τη θέση τους στον κόσμο. Ενήλικες, γονείς και δάσκαλοι σπεύσατε!

ΕΝΕL: Καλεί τους μαθητές να γίνουν πρωταθλητές στον εξηλεκτρισμό εγκαινιάζοντας την τρίτη ψηφιακή έκδοση του PlayEnergy

Η Enel εγκαινιάζει, σε συνεργασία με το Campus Party, την ψηφιακή έκδοση 2022 του PlayEnergy, της διεθνούς πρωτοβουλίας της εταιρείας που στοχεύει να φέρει τους μαθητές μεταξύ 14 και 20 ετών πιο κοντά στον κόσμο της ενέργειας και της συνειδητής και υπεύθυνης χρήσης της.

Η φετινή διοργάνωση εστιάζει στον εξηλεκτρισμό, προσκαλώντας τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν πώς ο εξηλεκτρισμός από ανανεώσιμες πηγές μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και πώς οι ίδιοι μπορούν να συμβάλουν ενεργά σε ένα πιο βιώσιμο, φωτεινό μέλλον.

Η ΕΡΤ «σώζει τον πλανήτη» και προβάλλει την πρώτη σειρά 3D animation ελληνικής παραγωγής

Η πολυβραβευμένη σειρά “Save your Planet” αρχίζει να προβάλεται από τις 8 Οκτωβρίου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την ΕΡΤ (την ΕΡΤ-2 συγκεκριμένα) και την ψηφιακή πλατφόρμα ΕΡΤflix.

Πρόκειται για την 1η σειρά 3D animation που έγινε στην Ελλάδα, με δημιουργό τον Τάσο Κότσιρα και εταιρεία παραγωγής τη Nurbs productions. Έχει οικολογικό-εκπαιδευτικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες.

Με όμορφο και διασκεδαστικό τρόπο, η σειρά παρουσιάζει τα σημαντικότερα οικολογικά προβλήματα της εποχής μας και δείχνει απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής και την καθημερινότητά μας που ενισχύουν την οικολογική μας συνείδηση και μπορούν να έχουν αθροιστικά πολλαπλάσιο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Πώς μεγαλώνει ένα παιδί με ιστορίες καταστροφής αντί για παραμύθια

Με ιστορίες καταστροφής αντί για παραμύθια μεγάλωσε στην Κέρκυρα μια απόγονος (τρίτης γενιάς) προσφύγων που έφυγαν από τη Μπάφρα και έφτασαν στο νησί του Ιονίου μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στις μνήμες της κυρίας Ορφανίδου, που σχετίζονται με την προσφυγική της καταγωγή -ο παππούς της καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και ήταν αρχοντάνθρωπος, όπως λέει- ανήκουν οι ιστορίες και τα τραγούδια που έλεγαν οι μεγαλύτεροι στους μικρότερους. Ως παιδί δεν θυμάται να ακούει παραμύθια αλλά ...ιστορίες της καταστροφής, που και οι ίδιοι οι απόγονοι επιχειρούν ως χρέος να μεταφέρουν στις νεότερες γενιές, με σκοπό να διασώσουν την ιστορία της οικογένειάς τους.

Η Αμαλία, η Εφη, η Αθηνά – Τρεις ιστορίες από τη ζωή σε ίδρυμα παιδικής προστασίας

Σκηνή πρώτη: Η Αμαλία, 7 ετών κοριτσάκι τότε, είναι εδώ και ώρα στο αυτοκίνητο με μια εθελόντρια από το ίδρυμα. Φοράει τα καλά της, είναι η πρώτη φορά που την καλούν σε πάρτι. Ομως όσο κι αν ψάχνουν, δεν βρίσκουν το σπίτι. Την άλλη μέρα στην τάξη μαθαίνει ότι της είχαν δώσει ψεύτικη διεύθυνση, «μη μολύνει την πισίνα μας με ίδρυμα».

Θεσσαλονίκη: Μητέρα, αντί για πάρτι γενεθλίων οργάνωσε “μάθημα” ζωής για τον γιο της και τους συμμαθητές του

Το πιο πολύτιμο ίσως «πάρτι γενεθλίων» στον 7χρονο γιο της, από μια μητέρα στη Θεσσαλονίκη που διοργάνωσε ένα σεμινάριο στην σχολική του τάξη, για το πως τα παιδιά μπορούν να κάνουν τα βασικά στις πρώτες βοήθειες – Παιδί που χρειάζεται νοσηλευτική υποστήριξη στο σχολείο, αλλά δεν την έχει προς το παρόν, η αφορμή για την πρωτότυπη αυτή κίνηση της μητέρας.