Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Γιατί δεν πρέπει οι εκπαιδευτικοί να πιέζουν τους εσωστρεφείς μαθητές να συμμετέχουν περισσότερο

Class Participation by Grant Snider
Άκουγα προσεκτικά τη μαμά μου που μου μετέφερε τι έλεγαν οι δάσκαλοι για εμένα στις ενημερωτικές συναντήσεις γονέων – εκπαιδευτικών που πήγαινε. Η αναφορά ήταν πάντα η ίδια: ήμουν άριστη μαθήτρια, δούλευα σκληρά και δεν είχα προβλήματα συμπεριφοράς. Οι δάσκαλοί μου είχαν μόνο ένα παράπονο: έπρεπε να συμμετέχω περισσότερο, επειδή – όπως το έθεταν- «ήθελαν, οι άλλοι μαθητές να κέρδιζαν από όσα έλεγα».

Έρευνα για την ενσυναίσθηση: Τα μικρά παιδιά βοηθούν τα σκυλιά να βρουν παιχνίδια και σνακ

Τα νήπια βοηθούν τα σκυλιά να βρουν τα παιχνίδια και τα σνακ τους, ανέφερε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα, δείχνοντας ότι τα παιδιά έχουν την ικανότητα να επεκτείνουν τα συναισθήματα ενσυναίσθησης στα ζώα.

Επικεφαλής της νέας μελέτης, η οποία αποσκοπούσε στην κατανόηση του κατά πόσον τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν αυθόρμητα τα σκυλιά, ήταν η Dr. Rachna Reddy, μετα-διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Duke.

Φιστίκια: Ο τρόπος κατανάλωσης που δεν προκαλεί αλλεργία στα παιδιά

Νέα μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις της θερμότητας στην ανοσοαντιδραστικότητα των φιστικιών.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια κλινική δοκιμή με 70 παιδιά ηλικίας 6-18 ετών με αλλεργία στα φιστίκια.

Χρησιμοποίησαν διαδοχικές δόσεις βρασμένων φιστικιών ακολουθούμενες από καβουρδισμένα φιστίκια, για να δουν εάν αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά να ξεπεράσουν την αλλεργία τους.

Dentist pass: Δωρεάν εξετάσεις στον οδοντίατρο για παιδιά 6-12 ετών

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης (dentist pass) για τη δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα παιδιών από 6 ως 12 ετών προσφέρονται για πρώτη φορά στη χώρα μας με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης (17/1) στη Βουλή «Κύρωση α) της από 22.11.2022 Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς – Έργο ΧΙ, Παράρτημα 13 της από 6.9.2018 κύριας Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας και β) της από 22.11.2022 Τροποποίησης της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».

Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία: Ξεκινούν οι πρώτες κατ' οίκον αξιολογήσεις

Ξεκινούν οι πρώτες κατ' οίκον αξιολογήσεις της πρώτης φάσης του πιλοτικού προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, όσοι επιλέχθηκαν για τις πρώτες αξιολογήσεις, θα λάβουν σήμερα σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να επιλέξουν το ραντεβού τους ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα https://prosopikosvoithos.gov.gr/.

Ερευνητικό πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη υποτιτλίζει θεατρικές παρστάσεις

Ένα κωφό άτομο παρακολουθεί μία θεατρική παράσταση χωρίς να χάνει καμία από τις ατάκες των ηθοποιών που είναι πάνω στη σκηνή.

Στην ίδια αίθουσα, υπάρχει επίσης ένας θεατής, που δεν γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, αλλά παρακολουθεί το ίδιο έργο και κατανοεί την πλοκή του.

Κάποιος άλλος βλέπει μπροστά του την καταιγίδα που ξεσπά στην υπόθεση της παράστασης.

Στρες διαρκείας έχει προκαλέσει η πανδημία σε παιδιά και εφήβους

Κατάλοιπα στρες από την πανδημία, εντοπίστηκαν σε παιδιά και εφήβους, χρόνια μετά την κυκλοφορία του κορωνοϊού. Η πίεση είναι τέτοια, που πολλοί έφηβοι χρειάζονται υποστήριξη της ψυχικής τους υγείας.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι Anne Kaman, Michael Erhart και οι συν-συγγραφείς τους στην τρέχουσα μελέτη τους στο γερμανικό ιατρικό περιοδικό "Ärzteblatt".

Ενα παιδί (με ΔΕΠΥ) μετράει τραύματα

«Ξέρεις τι είναι να βλέπεις να απορρίπτουν συνεχώς το παιδί σου; Ξανά και ξανά; Και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα γι’ αυτό;». Ο Π.Γ., 45 ετών, έχει έναν γιο 7 ετών, τον Ηλία. Ο Ηλίας διαγνώστηκε με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στο νηπιαγωγείο. Οι γονείς του απευθύνθηκαν σε αναπτυξιολόγο μετά την παρατήρηση των νηπιαγωγών ότι έχει μια ελαφρά αδυναμία να συγκεντρωθεί. «Η ειδικός έκανε λόγο για πολύ ήπια συμπτώματα, “οριακά μιλάμε για ΔΕΠΥ”, μας είπε», λέει ο Π.Γ. στην «Κ». Ωστόσο, οι γονείς ζήτησαν έγγραφη διάγνωση.

Ξεκίνησαν οι μετεγγραφές φοιτητών ειδικών κατηγοριών: Διαδικασία, δικαιούχοι και προθεσμίες – Χρηστικός οδηγός

Μια ευκαιρία να διεκδικήσουν την μετεγγραφή τους σε άλλο πανεπιστήμιο θα έχουν φοιτητές που εισήχθησαν στα πανεπιστήμια μέσω ειδικών κατηγοριών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής-μετακίνησης από την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023 έως και τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 14.00. Διευκρινίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη φάση μετεγγραφών έχουν μόνο οι φοιτητές των παρακάτω κατηγοριών, οι οποίοι δεν είχαν δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία μετεγγραφών/μετακινήσεων της προηγούμενης φάσης (5/10/2022-14/10/2022), εξαιτίας μεταγενέστερης εγγραφής τους στα Τμήματα επιτυχίας τους.Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται τις ειδικές εφαρμογές στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://transfer.it.minedu.gov.gr (ή μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου) προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Νεάπολη-Συκιές: Δωρεάν κύκλος μαθημάτων για την προετοιμασία της μητρότητας

Πώς μπορούν οι έγκυες να προετοιμαστούν καλύτερα για τον ερχομό του μωρού τους; Δωρεάν κύκλο μαθημάτων για εγκύους με θέμα «Προετοιμασία της Μητρότητας» με στόχο τη βοήθεια των μελλοντικών μαμάδων, θα πραγματοποιήσει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) και το Κέντρο Πρόληψης “Πυξίδα”, στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Συκεών.