Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Ναυμαχία και Μαθηματικά!

Κάποιοι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες είναι σκέτη πρόκληση. Δέχονται να δουλέψουν μόνο με υλικό που πληροί συγκεκριμένα κριτήρια: δεν μοιάζει με κλασικό μάθημα, είναι ενδιαφέρον, έχει το στοιχείο του ανταγωνισμού και δεν είναι «μωρουδίστικο». Πώς μπορείς όμως να το καταφέρεις, όταν ο μαθητής πρέπει να αποκτήσει στοιχειώδεις γνώσεις που διδάσκονται στην Α΄ Δημοτικού; Πώς μπορείς να διδάξεις τα ζευγαράκια του 10 σε ένα παιδί Δ΄ Δημοτικού που αρνείται να γράψει σε φυλλάδια και βρίσκει «μωρουδίστικα» τα καρτελάκια (flash cards); Μα μέσω της Ναυμαχίας, ενός υπέροχου παιχνιδιού στρατηγικής που πραγματικά μπορεί να γίνει εργαλείο στα χέρια μας.

Μαθητές σε ρόλο διαμεσολαβητή, «έτοιμοι» για την ειρηνική επίλυση διαφορών μεταξύ συμμαθητών

Να χτυπηθεί στη ρίζα του το φαινόμενο της βίας, εκεί στα πρώιμα στάδια εμφάνισής του στο σχολείο, στοχεύει ο θεσμός της σχολικής διαμεσολάβησης, ο οποίος με μπροστάρη τον τομέα Μακεδονίας-Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών, αναμένεται να διαχυθεί σε όλη την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Βόρειας Ελλάδας.

Ο Δημήτρης Τσικουρέλης στον πρώτο αγώνα πυγμαχίας με αμαξίδιο

Για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο, 12 Μαρτίου στην Αθήνα αγώνας πυγμαχίας σε αναπηρικό αμαξίδιο και η Κομοτηνή δεν θα μπορούσε να λείπει. 

Ο Κομοτηναίος αθλητής των «Μαχητών» και του «Ηρόδικου» κ.Δημήτρης Τσικουρέλης, με τον προπονητή του Βασίλη Τζίτζιο, ήταν ο ένας εκ των δύο Ελλήνων αθλητών που συμμετείχαν «εγκαινιάζοντας» την πρώτη μαχητική βραδιά στην Ελλάδα για χρήστες αμαξιδίου στο πλαίσιο του Open Championship. 

Ο Γιώργος Χατζηπιερής στην «Κ»: Στα παιδιά πρέπει να απευθύνεσαι σαν ίσος προς ίσον

Ενα βουνό πάει μια μέρα για μπάνιο στον γιαλό και κολλάει στον βυθό. Ενας ποντικός ανοίγει μια πιτσαρία στου Ψυρρή. Μια αλεπού αφήνει τα κουνέλια και πιάνει τα τσιφτετέλια. Μια παρέα κότες αράζουν στις ξαπλώστρες της πισίνας και ένας ασπροδόντης καρχαρίας σπάει πλάκα τρομάζοντας τα υποβρύχια! Μα ποιος μπορεί να αντισταθεί στο σύμπαν του Γιώργου Χατζηπιερή; Η απάντηση είναι κανείς, ούτε μικρός ούτε μεγάλος, και όποιος ισχυριστεί το αντίθετο θα νιώσει το αγριεμένο βλέμμα όλων των μπαμπάδων, μαμάδων, πιτσιρικάδων, παππούδων και γιαγιάδων και ίσως –-ίιιισως– ξεσηκώσει από τη σιέστα του μέχρι και τον ίδιο τον Τεμπέλη Δράκο.

Διαδικτυακή εκδήλωση για μαθήτριες/μαθητές με βασική θεματικη τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους νέους

“Είσαι μαθητής/μαθήτρια Λυκείου και ετοιμάζεσαι για το Πανεπιστήμιο; Μάθε τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για εσένα» (18-3-2022) https://youtu.be/RR0fl0Fc7Qg
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 Μαρτίου 2022, Ώρα: 6.45 μ.μ.

Η εκδήλωση απευθύνεται στους μαθητές όλων των τάξεων και στους γονείς τους.

ΦΝΘ «Ο αγώνας των τυφλών (1977)» – Τα φιλανθρωπικά κυκλώματα και η εξέγερση


Το ντοκιμαντέρ «Ο αγώνας των τυφλών» προβάλλεται στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και αποτυπώνει την εξέγερση και τις κινητοποιήσεις των τυφλών, που αποφάσισαν να υψώσουν τη φωνή τους για να θέσουν ένα τέρμα στην καταπίεση και την εκμετάλλευσή τους από το Κράτος και τα φιλανθρωπικά κυκλώματα με αποκορύφωμα την κατάληψη του Οίκου Τυφλών.

Ουκρανία: Πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά που ξεριζώνονται τη βία και τη φρίκη του πολέμου

Οι εικόνες από τις ξεριζωμένες οικογένειες που εγκαταλείπουν τον τόπο τους με λιγοστά υπάρχοντα, μία βαλίτσα και συχνά το οικογενειακό κατοικίδιο στο χέρι, κάνουν τις τελευταίες εβδομάδες ξανά το γύρο του κόσμου. Τις οθόνες μας συγκλόνισε, πρόσφατα, ένα αγοράκι που έκλαιγε περπατώντας μόνο, κι ένα άλλο, που αναγκάστηκε να διανύσει χιλιόμετρα μόνο του, αφού η μητέρα του έμεινε πίσω στην Ουκρανία και εκείνο έπρεπε να διασχίσει τα σύνορα με τα τηλέφωνα των συγγενών του γραμμένα στο χέρι με στυλό. Τα παιδιά είναι διαχρονικά οι μεγάλοι χαμένοι της φρίκης του πολέμου, αφού διαταράσσεται ο κόσμος τους πριν αναπτύξουν τα ίδια τα εργαλεία να διαχειριστούν καταστάσεις που και για τους ενήλικες ακόμη, είναι δύσκολες και απάνθρωπες.

«ΕθΣυΠΑΔ»: Νέο όργανο για θέματα λειτουργίας βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών

Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης (ΕθΣυΠΑΔ)

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο Κανονισμός Λειτουργίας του νέου Εθνικού Συμβουλίου Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης, το οποίο αποτελεί συλλογικό συμβουλευτικό-γνωμοδοτικό όργανο της πολιτείας, υπαγόμενο στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με σκοπό τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας και μελέτης των θεμάτων λειτουργίας των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Ημερίδα: "Κινηματογράφος και νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση: Εκπόνηση και εφαρμογή ενός συνεκτικού πλαισίου δράσεων για την αναβάθμιση της διδασκαλίας της Ιστορίας - ΚΙ.ΝΕ.Τ.Ε"

1η Επιμορφωτική Ημερίδα του έργου με τίτλο "Κινηματογράφος και νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση: Εκπόνηση και εφαρμογή ενός συνεκτικού πλαισίου δράσεων για την αναβάθμιση της διδασκαλίας της Ιστορίας - ΚΙ.ΝΕ.Τ.Ε", η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Σάββατο 19 Μαρτίου, ώρα 09:30 πμ.

Αλλαγές στο νόμο για την εισαγωγή των διακριθέντων αθλητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Αλλαγές στις προϋποθέσεις εισαγωγής διακριθέντων αθλητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προβλέπει νέος τροποποιητικός νόμος ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, μετά την ψήφισή του στη Βουλή.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το ΦΕΚ (Άρθρο 53)

Κορωνοϊός: Ένα στα τέσσερα παιδιά που νόσησαν θα εμφανίσουν μακρόχρονα συμπτώματα

Τα πιο συχνά επίμονα συμπτώματα των παιδιών ήταν νευροψυχιατρικά
Ένα στα τέσσερα παιδιά με Covid-19 θα εμφανίσουν μακρόχρονα συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που ανέλυσε δεδομένα από Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Νότια Αμερική. Οι αναλυτές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, αξιολόγησαν στοιχεία από 21 προηγούμενες έρευνες, που αφορούσαν συνολικά 80.071 παιδιά, εκ των οποίων το 25% είχαν συμπτώματα διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων έως 12 εβδομάδων.

24οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών: Τεχνικοί Κανονισμοί Αθλημάτων

Οι 24οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών θα διεξαχθούν από 1 έως 15 Μαΐου 2022 στο Caxias do Sul της Βραζιλίας. Αρχικά, οι Αγώνες ήταν προγραμματισμένοι για το 2021 (5-20 Δεκεμβρίου 2021), όμως λόγω της πανδημίας του Covid-19 μετατέθηκαν.

Δείτε τους επίσημους κανονισμούς των 24ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων ανά άθλημα:

Κοροναϊός: Πώς η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία βοήθησε στον έλεγχο της πανδημίας

Τα σχολεία που εφάρμοσαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας είχαν 72% λιγότερα κρούσματα ενδοσχολικής διασποράς συγκριτικά με σχολεία που είχαν προαιρετική τη χρήση της μάσκας, με βάση τα αποτελέσματα μίας μελέτης που διεξήχθη σε πάνω 1,1 εκατομμύρια μαθητές και 157000 άτομα προσωπικού σε 9 πολιτείες των ΗΠΑ υπό την αιγίδα του NIH (National Institutes of Health).