Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Δυσπραξία : Όταν ο εγκέφαλος κάνει μια διαφορετική διαδρομή

Ο δάσκαλος μπαίνει στην τάξη, λέει στους μαθητές να βγάλουν το βιβλίο των Μαθηματικών, να πάνε στη σελίδα 25 και να αρχίσουν να κάνουν τις ασκήσεις 3 και 6...
Το συγκεκριμένο σενάριο είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα μέσα στην τάξη να υπάρχει ένας έφηβος όπως ο Oisin Whelan (13 ετών) που βρίσκει ιδιαίτερα δύσκολο – σχεδόν αδύνατο – το να ακολουθήσει αυτές τις οδηγίες που δίνονται ταχύτατα. 

Καλύτερες σχολικές επιδόσεις για τους ναρκισσιστές εφήβους

Οι έφηβοι με υψηλό σκορ σε συγκεκριμένες πτυχές του υποκλινικού ναρκισσισμού ενδεχομένως να είναι πιο ισχυροί πνευματικά και να έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, σύμφωνα με μελέτη του Βασιλικού Πανεπιστημίου του Μπελφαστ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής ερευνητή Δρ Κώστα Παπαγεωργίου.

Kατάδυση στην ψυχολογία του θύτη

Παιδιά με αυταρχικούς γονείς που ενίοτε έχουν υποστεί και τα ίδια βία, ανήλικοι με αυξημένες ανάγκες για ψυχολογική υποστήριξη, είναι συνήθως οι θύτες στα περιστατικά bullying που εξαπλώνονται ως μάστιγα τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. Η επιστημονική κοινότητα που τις τελευταίες δεκαετίες μελετά συστηματικά τη βία μεταξύ των μαθητών - είτε αυτή είναι σωματική είτε λεκτική είτε ηλεκτρονική είτε σεξουαλική - επισημαίνει ότι συχνά αγνοούμε κάτι ουσιαστικό: βοήθεια στις καταστάσεις της σχολικής βίας χρειάζονται και τα δύο μέρη, και τα θύματα και οι θύτες. Αλλωστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ρόλοι μπερδεύονται και τα θύματα έπειτα από χρόνια κακοποίησης μετατρέπονται σε θύτες.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση κρύβει ο εθισμός στο διαδίκτυο

Έναν φαύλο κύκλο μοναξιάς και χαμηλής αυτοπεποίθησης κρύβει ο εθισμός στο διαδίκτυο, όπως αναφέρει η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο δρ. Ίλια Θεοτοκά, σε συνέντευξη της στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας».

Τέλη κυκλοφορίας: Απαλλαγή για τους γονείς ανηλίκων ΑμΕΑ

Το δικαίωμα της απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας μπορεί να παραχωρείται στους γονείς των ανηλίκων με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η εγκύκλιος βασίζεται στο άρθρο 29 του νόμου 4538/2018, που ψηφίστηκε πριν από δύο μήνες. Ο νόμος προβλέπει ότι το δικαίωμα της απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας μπορεί να παραχωρείται από τους ανηλίκους ΑμΕΑ στους γονείς τους ή στο πρόσωπο που έχει την επιτροπεία τους.

Ενα σχολείο γεμάτο και άδειο ταυτόχρονα

Μπαίνοντας κανείς στο Γυμνάσιο της Ηρακλειάς, που εξυπηρετεί και λυκειακές τάξεις, μετράει: πάνω από δέκα υπολογιστές και λάπτοπ, τρεις προτζέκτορες, τρεις εκτυπωτές, μικροφωνική εγκατάσταση με αδιάβροχα ηχεία, άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο χημείας, ένα πιάνο, ενώ πρόσφατα εγκαινιάστηκε σύστημα φωτοβολταϊκών, με στόχο να περάσει ένα μήνυμα: ένα μικρό νησί εξοπλίζεται, μπορούν οι συνθήκες να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο ώστε να γίνει ελκυστικό για μόνιμη διαμονή.

Κάθε εγκέφαλος είναι μοναδικός

Μια νέα ελβετική μελέτη υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ούτε δύο εγκέφαλοι που να μοιάζουν μεταξύ τους, αφού τόσο η γενετική όσο και το περιβάλλον επιδρούν καταλυτικά στο μυαλό μας.

Όπως υποστηρίζει σε σχετικό άρθρο του Scientific Reports ο καθηγητής Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, Λουτζ Τζανκε, «μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι η δομή του εγκεφάλου κάθε ανθρώπου είναι μοναδική. Πριν 30 χρόνια πιστεύαμε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είχε ελάχιστα ή καθόλου εξατομικευμένα χαρακτηριστικά. Και η αναγνώριση ενός ανθρώπου μέσω ανατομικών διαφορών στον εγκέφαλο ήταν κάτι που δε μπορούσαμε να φανταστούμε».

Ψήφισε και εσύ το σχολείο που θέλεις να αλλάξει στη Θεσσαλονίκη


Μπες στο gr.coca-colahellenic.com και ψήφισε Το Σχολείο που Θέλεις!

Κινητά τηλέφωνα και καρκίνος- Η ενοχλητική αλήθεια για όσα μαθαίνουμε και όσα μας κρύβουν

Στις 28 Μαρτίου του 2018, η επιστημονική αξιολόγηση μιας μελέτης ορόσημο της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σαφή αποδεικτικά στοιχεία ότι η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα προκαλεί καρκίνο. Διαβάστε το σχετικό άρθρο στη LIFO και ενημερωθείτε σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει σε κάτι που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Δήμος Κέρκυρας: «Καλοκαίρι στο ΒΙΔΟ 2018» για παιδιά 6-12 ετών

Ο Δήμος Κέρκυρας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και γενικότερα για την ενίσχυση οικογενειών ευπαθών ομάδων, δίνοντας την ευκαιρία του παραθερισμού των παιδιών τους, θα υλοποιήσει το πρόγραμμα «Καλοκαίρι στο ΒΙΔΟ 2018» στα πλαίσια εναλλακτικής δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών του Δήμου Κέρκυρας από 25 Ιουλίου έως 10 Σεπτεμβρίου 2018.