Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Διαβάζοντας και κατανοώντας

Η φτωχή εργαζόμενη μνήμη είναι μια από τις βασικές δυσκολίες των παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα, καθιστώντας την ανάγνωση δύσκολο έργο για πολλούς μαθητές. Δείτε πώς η ενεργή ανάγνωση μέσα στην τάξη και τα συχνά διαλείμματα μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να κατανοεί καλύτερα τις λέξεις στις σελίδες που διαβάζει.

Τι ακριβώς σημαίνει καλό σχολείο – Τι έδειξε το crash test σε Ελλάδα, Σουηδία, Νορβηγία

Σε ποιους άξονες κινούνται επιτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα στην ΕΕ - Μια σύγκριση του ελληνικού με το σουηδικό και το νορβηγικό μοντέλο εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Τι ακριβώς σημαίνει εκπαιδευτική επιτυχία; Ο 13χρονος Γιάννης δεν προβληματίστηκε ποτέ πραγματικά. Γιατί να τον νοιάζει έτσι μονοδιάστατα η επιτυχία; Κάθε μέρα πηγαίνει στο σχολείο του, το ωράριο δεν είναι πάντα ίδιο, έχει τις δικές του ευθύνες, παίζει πολλές ώρες στην ύπαιθρο, στο δημοτικό μόνο έμαθε να μαγειρεύει, να φυτεύει, να πλέκει, να ράβει κουμπιά, να χρησιμοποιεί ραπτομηχανή και αργαλειό, τεχνικές ζωγραφικής, αγγειοπλαστικής, ξυλοτεχνία, να ανάβει φωτιά, να σβήνει φωτιά, να παίζει σαξόφωνο, να οργανώνει ένα σχέδιο συγκέντρωσης χρημάτων για την μπάντα του σχολείου του… Φέτος μεγάλωσε: έγινε 13 ετών.

«Η πρώτη μου ημέρα στο σχολείο…» – Εξι άνθρωποι μιλούν στην «Κ»

Φοράω λευκό κάπρι, μπλούζα μαρινιέρα, τα μαλλιά μου είναι πιασμένα αλογοουρά. Στερεωμένη στους ώμους μου είναι η τσάντα με τα φαρδιά, μαλακά λουριά της. Στα χείλη μου σχηματίζεται ένα διάπλατο, κουτσοδόντικο χαμόγελο. Στα πόδια μου μπλέκεται η Λάρα, το ενός έτους κόλεϊ της οικογένειας. Κι εγώ ποζάρω στον φακό της μητέρας μου χαρούμενη στο μπαλκόνι, εκείνο το πρωινό πριν ξεκινήσω την Α΄ Δημοτικού στη Θεσσαλονίκη.

Έρευνα δείχνει πώς η πανδημία μπορεί να επηρέασε τον εγκέφαλο των εφήβων - Ποιες οι διαφορές σε κορίτσια και αγόρια

Mια νέα μελέτη δείχνει πώς η πανδημία μπορεί να επηρέασε τον εγκέφαλο των εφήβων, καθώς οι επιστήμονες μελετούν τις επιπτώσεις της στη ζωή της νέας γενιάς.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στους εφήβους ήταν βαθιές. Πολυάριθμες μελέτες έχουν καταγράψει αναφορές για προβλήματα με την ψυχική τους υγεία, την κοινωνική τους ζωή και πολλά άλλα.

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στη Νεάπολη

Οι εγγραφές για το Σχολικό Έτος 2024 – 2025 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης (Νεάπολης) έχουν ήδη ξεκινήσει και πραγματοποιούνται καθημερινά, απογευματινές ώρες (5-8 μ.μ.) στον χώρο του σχολείου στην περιοχή Στρ. Στρεμπενιώτη (1ο και 3ο Γυμνάσιο Νεάπολης).

Διαμεσολάβηση στο σχολείο: Τα παιδιά μπορούν και θέλουν, εμείς;

Όταν λέμε «διαμεσολάβηση στο σχολείο» εννοούμε μία συγκεκριμένη διαδικασία, κατά την οποία μαθητές/μαθήτριες (κατά προτίμηση ηλικίας 11 ετών και πάνω), που έχουν κάποια διαφωνία ή σύγκρουση, προσπαθούν μέσω διαλόγου και με την βοήθεια των (ειδικά εκπαιδευμένων) συμμαθητών/συμμαθητριών τους, διαμεσολαβητών/διαμεσολαβητριών, να βρουν την κατάλληλη λύση.

Ξεκίνημα με αναπτυξιακά τμήματα για το τμήμα μπάσκετ Νοητικής Αναπηρίας

Η αγωνιστική σεζόν 2024-2025 ξεκινάει και το τμήμα Μπάσκετ Ν.Α. του Παναθηναϊκού προετοιμάζεται και παράλληλα δημιουργεί νέα αναπτυξιακά τμήματα με παιδιά ηλικιών 10-17 ετών.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν – Η σκληρή πραγματικότητα για τα άτομα με αναπηρία συνεχίζεται

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες ολοκληρώθηκαν σε κλίμα συγκίνησης για όλο τον κόσμο. Οι αθλητές τράβηξαν τα βλέμματα και εδώ και κάποιες ημέρες βρέθηκαν στο επίκεντρο απολαμβάνοντας την προσοχή και τον θαυμασμό. Η καθημερινότητα για τα άτομα με αναπηρία, όμως, είναι διαφορετική, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό βιώνει κοινωνική απομόνωση και φτωχή ποιότητα ζωής, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Σχολεία: Στις πόσες απουσίες θα μένουν οι μαθητές στην ίδια τάξη

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου άνοιξαν τα σχολεία με τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία με αλλαγές που αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, και τις απουσίες.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και τη νέα σχολική χρονιά το πρώτο κουδούνι θα αφορά την καθιερωμένη τελετή του αγιασμού. Μετά τον αγιασμό οι μαθητές θα παραλάβουν τα νέα σχολικά τους βιβλία καθώς και το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων.

Τρίτη η Εθνική με Αμαξίδιο στη Βουλγαρία, 56-48 την Πολωνία στον μικρό τελικό

Την τρίτη θέση στο τουρνουά της Βουλγαρίας κατέκτησε η Εθνική μπάσκετ με Αμαξίδιο, καθώς νίκησε στον μικρό τελικό την Πολωνία με 56-48.

Ολοκλήρωσε έτσι με επιτυχία την παρουσία της σε ένα πολύ δυνατό τουρνουά, που έλαβαν μέρος οκτώ ομάδες.