Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Επικοινωνία στο σκοτάδι...


Ενα πρωτοπόρο πρόγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα με στόχο την ενημέρωση - εκπαίδευση μαθητών και φοιτητών του νομού Θεσσαλονίκης στη συμπεριφορά και την επικοινωνία με τα άτομα με αναπηρία ξεκινάει το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για τη δράση με τίτλο «Επικοινωνία στο σκοτάδι», που διοργανώνει η μη κυβερνητική οργάνωση «Αναπηρία Σήμερα» και η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της «Φοιτητικής Εβδομάδας» του ΑΠΘ. Μέλη της οργάνωσης αλλά και εθελοντές, από τα τέλη Νοεμβρίου έως τον Ιούνιο του 2010 θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο ΑΠΘ, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και στο ΑΤΕΙ-Θ, προκειμένου να εκπαιδεύσουν μαθητές δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων και φοιτητές σε ζητήματα αναπηρίας. Η εκπαίδευση θα γίνει με βιωματικό τρόπο, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί, οι κωφοί και οι κινητικά ανάπηροι. Σήμερα η οργάνωση αριθμεί 15 μέλη.
Για πληροφορίες: 2310887189, 6974530195

Συνάντηση της Ε.Σ.Α.με Α. με την Υπουργό Υγείας

Να μην είναι διαχειριστές του συστήματος, αλλά μεταρρυθμιστές και θεσμικοί ανανεωτές του, ζήτησε σήμερα από την υπουργό και την υφυπουργό Υγείας ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Γιάννης Βαρδακαστάνης. Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου και η υφυπουργός Φώφη Γεννηματά, οι οποίες επισκέφθηκαν τα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, εξέφρασαν τη θέλησή τους να στηρίξουν το αναπηρικό κίνημα και δεσμεύτηκαν να δουν με προσοχή όλα τα ζητήματα που αφορούν την αναπηρία, που αποτελούν προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, όπως είπαν. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, σε δήλωσή της, τόνισε ότι ο στόχος μας είναι μια κοινωνία πραγματικά και ουσιαστικά προσβάσιμη, με δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγεία και στη δημιουργία για όλα τα άτομα με αναπηρία και ιδιαίτερα τα νέα άτομα. Η κ. Γεννηματά είπε ότι το υπουργείο λέει "όχι" στο φιλάνθρωπο κράτος, αλλά λέει "ναι" στην κοινωνική αλληλεγγύη, "όχι" στην ιδρυματοποίηση, "ναι" στην αξιοπρέπεια. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις δεσμεύσεις και της ζήτησε να μπουν άμεσα οι βάσεις για διάλογο και διαβούλευση θεμάτων που αφορούν τα άτομα με αναπηρία, όχι μόνο από το υπουργείο Υγείας αλλά και από τα άλλα συναρμόδια υπουργεία. Εξάλλου, στον εισαγγελέα παραδίδεται με εντολή της υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της υφυπουργού Φώφης Γεννηματά, το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας του υπουργείου, σχετικά με την υπόθεση των δελτίων μετακίνησης ΑΜΕΑ στο νομό Κιλκίς. Σύμφωνα με το πόρισμα, κατά τη διετία 2007- 2008 σημειώθηκαν σοβαρές παρατυπίες με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο με ποσό μεγαλύτερο από ένα εκατομμύριο ευρώ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Ταυτόχρονα, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή των χρημάτων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

πηγή: Κεφαλογιάννης, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Αναλυτικότερα τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Ευρεία σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης.

Το πρόγραμμα εμβολιασμών ξεκινά τη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, με πρώτους στη λίστα τούς εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ενώ ελεύθερη θα είναι η πρόσβαση για εμβολιασμό εξαιρετικά ευπαθών ατόμων, αλλά μόνο μετά από ιατρική γνωμάτευση.

Μετά την πρώτη εβδομάδα θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια πάσχοντες, έγκυοι, παιδιά με ειδικές ανάγκες, νέα παιδιά κάτω των 19 ετών που λαμβάνουν μακροχρόνια αγωγή με ασπιρίνη), των αιμοδοτών και αυτών που φροντίζουν βρέφη μικρότερα των έξι μηνών.

Πλαστές κάρτες για ΑΜΕΑ στο νομό Κιλκίς

Απάτη με παράτυπη έκδοση δελτίων δωρεάν μετακίνησης ατόμων με αναπηρία, που ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο με ποσό μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, διαπίστωσαν οι επιθεωρητές Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας. Όπως αναφέρεται σε πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, κατά τη διετία 2007-2008 σημειώθηκαν σοβαρές παρατυπίες στην έκδοση των δελτίων μετακίνησης ΑΜΕΑ στο νομό Κιλκίς.
Ειδικότερα, το 2007 εκδόθηκαν για "δικαιούχους αναπήρους" του νομού Κιλκίς 2.610 πλαστές κάρτες δωρεάν μετακίνησης με το ΚΤΕΛ (κόστος 355.612 ευρώ) και το 2008, 5.383 πλαστές κάρτες (733.433 ευρώ). Έπειτα από εντολή της υπουργού Υγείας, κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της υφυπουργού κ. Φώφης Γεννηματά, το πόρισμα παραδίδεται στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ ταυτόχρονα γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή των χρημάτων. (Αξίζει να αναφερθεί ότι για τις μετακινήσεις ενός ατόμου με αναπηρία, το ΚΤΕΛ εισπράττει από το Υπουργείο Υγείας 125 ευρώ.)

Αυτός ο σταθμός είναι η ζωή μου...


«ΑΚΟΥΣΤΕ μόνο παλιά λαϊκά!» προτρέπει μέσω και της ιστοσελίδας του στο Ίντερνετ ο 40χρονος Κωνσταντίνος Κριεκούκης, ο οποίος προσπερνά την αναπηρία του χάρη στην αγάπη του για την τεχνολογία: έχει στήσει, εδώ και τρία χρόνια, στη Μάνδρα Αττικής, τον μουσικό σταθμό Radio Ιn, που μπορεί να ακουστεί σ΄ όλη την υφήλιο μέσω Διαδικτύου. «Πάμε πολύ καλά, είναι μέσα στους πρώτους στο είδος του σε ακροαματικότητα. Αυτό το ραδιόφωνο είναι η ζωή μου! Διαλέγω επί επτά οκτώ ώρες τη μέρα τα τραγούδια του προγράμματός μας», λέει στα «ΝΕΑ». Στον χώρο της επικοινωνίας και των ηλεκτρονικών από το 1985, δεν πτοήθηκε από την τριπλή κλοπή του πομπού και των υπολοίπων μηχανημάτων του, όταν τη δεκαετία του ΄90 εξέπεμπε αρχικά στα ερτζιανά. Αγόρασε καινούργια και προχώρησε. Η πορεία του, όπως ο ίδιος λέει, συνεχίζεται.

πηγή: Τα Νέα

Ενισχυτική διδασκαλία και Αγγλικά στο Στέκι Μεταναστών



Κανένας νέος, καμία νέα με λιγότερα δικαιώματα! Δωρεάν και εθελοντικά μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και Αγγλικών στο Στέκι Μεταναστών.
Χιλιάδες παιδιά αποκλείονται κάθε χρόνο από το εκπαιδευτικό σύστημα: νέοι και νέες μεταναστευτικής καταγωγής, και όχι μόνο, που δεν έχουν την «πολυτέλεια» της πρόσβασης στην ιδιωτική παραπαιδεία, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους φραγμούς που επιβάλλει το εξεταστικό σύστημα. Χωρίς φυσικά να μπορούμε να υποκαταστήσουμε το μαθητικό και το εκπαιδευτικό κίνημα στον αγώνα του για την υπέρβαση αυτού του αποκλεισμού και για την ουσιαστική εξίσωση των δικαιωμάτων όλων μας στην εκπαίδευση και την κοινωνία, θεωρούμε χρέος μας να αντιπαραβάλλουμε σε αυτή την αδικία την αλληλεγγύη μας, συμβάλλοντας έστω και σε μια κάποια ανακούφιση.
Σε αυτή την κατεύθυνση, στο Στέκι Μεταναστών – Κοινωνικό συγκροτήθηκε μια ομάδα εθελοντών εκπαιδευτικών που θα αναλάβουν να παρέχουν δωρεάν φροντιστηριακή στήριξη στα μαθήματα του σχολείου (δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου) σε μεταναστόπουλα και σε άλλα παιδιά που δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στα ιδιωτικά φροντιστήρια. Η ομάδα θα καλύψει όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα (φιλολογικά, μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία, οικονομικά, πολιτική αγωγή).
Στην ομάδα συμμετέχουν από κοινού έμπειροι καθηγητές/τριες, φοιτητές/τριες και απόφοιτοι καθηγητικών σχολών (Φιλοσοφική, Φυσικό, Μαθηματικό, Χημικό, Βιολογικό κα).
Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί και ομάδα για τη διδασκαλία Αγγλικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει τα μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες/τριες.
Η συμμετοχή είναι φυσικά ελεύθερη για όλους τους μαθητές. Τα μαθήματα θα γίνονται στους χώρους του Στεκιού Μεταναστών (Ερμού 23). Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, οπότε και θα γίνει στις 5 το απόγευμα η πρώτη κοινή συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών για τη συγκρότηση του προγράμματος.
Όσοι/ες μαθητές/τριες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, καλούνται να το δηλώσουν μέχρι τις 22 Νοέμβρη στα στοιχεία επικοινωνίας του Στεκιού (ή στο 6976629310) και να παραβρεθούν στην πρώτη συνάντηση. Το ίδιο ισχύει και για όποιον/α ενδιαφέρεται να διδάξει ή να στηρίξει τα μαθήματα με άλλο τρόπο (παροχή υλικού, υποστήριξη διδασκόντων κ.ο.κ).
Το Στέκι Μεταναστών – Κοινωνικό Κέντρο είναι ένας χώρος έμπρακτης αλληλεγγύης στους μετανάστες και τις μετανάστριες, αλλά και ένας ανοιχτός κοινωνικός χώρος συνάντησης κινημάτων και αντιστάσεων. Λειτουργεί στη βάση της ίσης συμμετοχής όλων, της εθελοντικής προσφοράς και της αυτοδιαχείρισης.

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής


Την Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009, ώρα 20:00, στο BUENNA VENTURA (Διαλέττη 8, περιοχή ΧΑΝΘ), θα παρουσιαστεί η ποιητική συλλογή της Σοφίας Κολοτούρου:

Αν- επίκαιρα ποιήματα

Προλογίζει ο Θανάσης Τριαρίδης και τα ποιήματα διαβάζουν Μαρία Πισιώτη και Χρυσ. Στρουμπή.

Λίγα λόγια για την ποιητική συλλογή και την ποιήτρια
Πρώτο βιβλίο της Σοφίας Κολοτούρου, μιας πραγματικής έκπληξης, αφού στους στίχους της συναντά κανείς εξαιρετική αίσθηση του μέτρου και ευφάνταστες νότες ομοιοκαταληξίας, σε μια ποιητική συλλογή που παίζει με την καθημερινότητα και με επίκαιρα γεγονότα, για να μιλήσει για τα βασικά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου.
Η Σοφία Κολοτούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ειδικεύτηκε στην Κυτταρολογία. Συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά (διαδικτυακά και έντυπα) και διατηρεί στο ίντερνετ μπλογκ, όπου γράφει ιστορίες σχετικές με την κώφωση. Επίσης, επιμελείται τη διαδικτυακή ανθολογία σύγχρονης ποίησης σε παραδοσιακές μορφές μαζί με τον Κώστα Κουτσουρέλη.

Συνάντηση της Ε.Σ.Α.με Α. με την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκκευμάτων



Συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, κα Άννα Διαμαντοπούλου, πραγματοποίησε το Προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία στο πλαίσιο της ενημέρωσής της για τα πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος σχετικά με την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία. Στη συνάντηση παρέστησαν και οι Υφυπουργοί κκ Γ. Πανάρετος και Ε. Χριστοφυλλοπούλου, καθώς και η Ειδική Γραμματέας κ Θ. Δραγώνα.
Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η θεσμικά πλέον κατοχυρωμένη υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία, η οποία έως και σήμερα παραμένει κενή περιεχομένου. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η πολιτική για τη διασφάλιση του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση πρέπει να έχει ως αφετηρία τη λήψη άμεσων, βραχυπρόθεσμων μέτρων ανακοπής της κατάρρευσης της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να σχεδιαστούν οι αναγκαίες θεσμικές, ριζοσπαστικές τομές που να δημιουργούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις μιας οριστικής και αμετάκλητης διαφοροποίησης της αυριανής εκπαιδευτικής πολιτικής στα θέματα της αναπηρίας, από αυτά που έχει ζήσει η χώρα μέχρι σήμερα, ενσωματώνοντας στα παραπάνω διαρκή αξιολόγηση, διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία. Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας πρέπει να εντάξει την αναπηρία στην εκπαιδευτική διαδικασία συνολικά για όλους τους μαθητές, ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, ενώ ταυτόχρονα επιδίωξή του και καθημερινή πράξη πρέπει να είναι κανένα παιδί με αναπηρία να μην μένει εκτός σχολείου. (αναλυτικά το υπόμνημα που κατατέθηκε στην Υπουργό, μπορείτε να το βρείτε εδώ).
Μετά τη συνάντηση η υπουργός δήλωσε: «Είναι αλήθεια ότι ο πολιτισμός και η ανάπτυξη κάθε κοινωνίας κρίνονται στο πώς αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρίες. Η συνεργασία μας με το αναπηρικό κίνημα είναι μακρά. Χαίρομαι που σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα, και από αυτή τη θέση, να εγκαινιάσουμε μια συνεργασία με συγκεκριμένη ατζέντα και συγκεκριμένους στόχους. Συμφωνήσαμε για τα άμεσα ζητήματα, που αφορούν την παράλληλη στήριξη, την ένταξη, τη λειτουργία των ειδικών σχολείων, την αντιμετώπιση των χιλιάδων προβλημάτων, που υπάρχουν σε κάθε μεριά της Ελλάδας. Στο νέο πρόγραμμά μας, που αφορά τις πιλοτικές δράσεις και το νέο μοντέλο λειτουργίας του σχολείου, αλλά και τις ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας, τα σχολεία, αλλά και τα παιδιά με αναπηρίες, θα είναι σε προτεραιότητα. Θα υπάρξει και μια επιτροπή, η οποία και θα κάνει το χρονοδιάγραμμα των δράσεών μας».

Παιδικό Θέατρο- "Ομήρου Ιλιάδα- Τρωικός Πόλεμος"


Στον ιδιαίτερο κόσμο του Ομήρου προσκαλεί η Κάρμεν Ρουγγέρη τους μικρούς φίλους τη φετινή σεζόν. Πρόκειται για την παράσταση «Ομήρου Ιλιάδα-Τρωικός Πόλεμος», που ξεκινά την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, στο θέατρο «Εγνατία» (Π. Ιωακείμ 1, πλ. Αγίας Σoφίας - τηλ.: 2310/225.172).

Η παράσταση (ενταγμένη στα 44α «Δημήτρια») «μαθαίνει» στα παιδιά πώς φτάσαμε στον Τρωικό Πόλεμο και τους πρωταγωνιστές του -την Ελένη, τον Πάρι, τον Αχιλλέα, τον Μενέλαο, τον Εκτορα, τον Αγαμέμνονα. Μπροστά στα μάτια των παιδιών θα ζωντανέψουν όλα: από τη γέννηση της Ελένης και το γάμο της με τον Μενέλαο μέχρι την έναρξη του Τρωικού Πολέμου, τη διαμάχη του Αχιλλέα με τον Αγαμέμνονα, τα μπερδέματα των θεών του Ολύμπου και το θάνατο του Εκτορα. Και αν εδώ τελειώνει η Ιλιάδα, δε συμβαίνει το ίδιο με την παράσταση.

Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι της Κάρμεν Ρουγγέρη, τα σκηνικά και κοστούμια της Χριστίνας Κουλουμπή, η μουσική διασκευή - σύνθεση του Γιάννη Μακρίδη, η χορογραφία του Πέτρου Γάλλια, οι στίχοι τραγουδιών του Ανδρέα Κουλουμπή.

Παίζουν οι Αλεξανδρή Ευαγγελία, Βαρθαλίτης Αντώνης, Γεωργίου Χρίστος, Γεωργούση Κατερίνα, Δαλιάκα Αναστασία, Δουρμάζερ Αλίκη, Ισσόπουλος Βασίλης, Μελίδης Κωνσταντίνος, Μερμυγκάκης Πασχάλης, Στρατηγάκος Βαγγέλης, Τζαφέρης Κωνσταντίνος, Χαβιανίδης Θωμάς.

Παραστάσεις δίνονται κάθε Κυριακή στις 11:30 και στις 15:00. Για σχολεία, καθημερινά μετά από συνεννόηση στο τηλ.: 2310/933.103.

Αλλάζει το σύστημα προσλήψεων για δασκάλους και καθηγητές


Οι εκπαιδευτικοί θα προσλαμβάνονται σε συγκεκριμένα σχολεία και όχι γενικά στην εκπαίδευση και θα πρέπει να παραμένουν σε αυτά για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου δεν θα μπορούν να μετατεθούν ή να αποσπαστούν. Οι νέοι εκπαιδευτικοί θα υπηρετούν δοκιμαστικά για 2 χρόνια και στη συνέχεια θα αξιολογούνται. Αν δεν κριθούν ικανοί για διδασκαλία, πιθανότατα θα μετατάσσονται.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", αυτές είναι ορισμένες από τις αλλαγές που πρόκειται να προτείνει η υπουργός Παιδείας, κα. Άννα Διαμαντοπούλου, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός τριών μηνών, έπειτα από δημόσια διαβούλευση.
Η υπουργός ανακοίνωσε σειρά μέτρων, αποσκοπώντας, όπως δήλωσε, σε ριζικές αλλαγές σε θέματα που αφορούν τον εργασιακό βίο και την εξέλιξη των εκπαιδευτικών. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές πάντως εξέφρασαν ήδη επιφυλάξεις για τις εξαγγελίες και υπάρχει η εκτίμηση ότι τα μέτρα αυτά θα προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση.

Ξεκινούν οι αναπλάσεις πεζοδρομίων του κέντρου στη Θεσσαλονίκη



Σε περίπου δύο εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης και ανακατασκευής των πεζοδρομίων στις κάθετες οδούς του κέντρου της πόλης, μετά την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης του έργου. Η σύμβαση έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ και υπογράφηκε μεταξύ του αναδόχου, δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του αρμόδιου αντιδημάρχου Δημοτικών Έργων και Κυκλοφορίας, Βαγγέλη Δημητρίου. Η ανάπλαση αφορά πλακοστρώσεις αλλά και την κατασκευή διαβάσεων για άτομα με κινητικά προβλήματα, όπως και χώρων στάθμευσης στην περιοχή από την Ι. Δραγούμη έως και την Εθνικής Αμύνης.

Οι εργασίες θα γίνουν στις οδούς Ιωνος Δραγούμη, Ελευθερίου Βενιζέλου, Κομνηνών, Δημοσθένους, Πλουτάρχου, Καρόλου Ντηλ, Αγίας Σοφίας, Βογατσικού, Μητροπολίτου Ιωσήφ, Χρυσοστόμου Σμύρνης, Μορκεντάου, Στρατηγού Καλλάρη, Δημητρίου Γούναρη, Παύλου Μελά, Εθνικής Αμύνης, Αλεξάνδρου Σβώλου, Κούσκουρα, Π. Π. Γερμανού, πλατεία Ιπποδρομίου, Νικηφόρου Φωκά, Ρωμανού, Λασσάνη, Απελού, Σπύρου Λούη, Γρηγορίου Παλαμά, Βύρωνος, Ρογκότη, Φιλικής Εταιρείας και Λώρη Μαργαρίτη

πηγή: Αγγελιοφόρος

Διάλεξη: Διαιτητικές Θεραπευτικές παρεμβάσεις σε παιδιά με αυτισμό



Το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων διοργανώνει την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 11, διάλεξη με θέμα:


Διαιτητικές Θεραπευτικές παρεμβάσεις σε παιδιά με αυτισμό


Εισηγητής: Αθανάσιος Ευαγγελίου, παιδονευρολόγος, υπεύθυνος μονάδας παιδονευρολογικών μεταβολικών νοσημάτων Δ' Παιδιατρική κλινική Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Χώρος: Βερατίου 5 (πίσω από το Σιδηροδρομικό Σταθμό)

Οι μικροί κηπουροί καταναλώνουν περισσότερα φρούτα!



Το τελευταίο διάστημα κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερες επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που ασχολούνται με τη φροντίδα των κήπων είτε στο σχολέιο τους είτε στο σπίτι τους τείνουν σταδιακά να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Μία από τις πιο πρόσφατες έρευνες πραγματοποιήθηκε από το αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Όμπερν στην Αλαμπάμα και έδειξε πως τα παιδιά που συμμετείχαν σε ένα σχολικό διατροφικό πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε και δραστηριότητες σε κήπο, παρουσίασαν βελτίωση στις διατροφικές τους γνώσεις σε σύγκριση με άλλους συμμαθητές τους που απείχαν από την κηπουρική. Οι ερευνητές τόνισαν, επίσης, ότι τέτιου είδους διατροφικά προγράμματα μπορούν να αλλάξουν τις διατροφικές συμπεριφορές των παιδιών και γι' αυτό οι δάσκαλοι θα πρέπει να εντάξουν την κηπουρική στο σχολικό πρόγραμμα ως μια διαδικασία που μπορεί να συμβάλλει στις διατροφικές συνήθειες των μαθητών.

Παρόμοια άποψη έχει και ο κύριος Γιώργος Ρόκκας, συνταξιούχος δάσκαλος, ο οποίος τα τελευταία 15 χρόνια περίπου επισκέπτεται σχολεία και πραγματοποιεί προγράμματα προσομοίωσης αγροτικών δραστηριοτήτων ("Μικροί γεωργοί στην πόλη"). Μαθαίνει στα παιδιά πώς να φροντίζουν και να καλλιεργούν ένα λαχανόκηπο. "Τα παιδιά σχολούμενα με αυτή τη διαδικασία, αποκτούν οικολογική συνείδηση με βιωματικό τρόπο και σίγουρα αυτή η εμπειρία μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές τους συνήθειες. Τα βλέπω με τι ενθουσιασμό δοκιμάζουν καρπούς, λαχανικά, αφού πρώτα έχουν μάθει πώς παράγονται", αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα "Τα Νέα".
Επισκεφτείτε τη σελίδα της βρετανικής Royal Horticultural Society για την εισαγωγή της κηπουρικής στα σχολεία, της Garden Organic, της πρωτοβουλίας thekidsgarden, αλλά και το εγχειρίδιο για τον τρόπο οργάνωσης σχολικών κήπων.