Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Πετάξτε το άγχος: 60-Second Strategy "Snowball Toss"



Κομισιόν: Αυξάνει τη χρηματοδότηση για εκπαίδευση παιδιών, παγιδευμένων σε ανθρωπιστικές κρίσεις

Το νέο πλαίσιο πολιτικής, που έχει ως στόχο την αύξηση της ανθρωπιστικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κρίσεις, ενέκρινε  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση των σχετικών κονδυλίων στο 10% του συνολικού της προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας από το 2019, με στόχο τα παιδιά που έχουν παγιδευτεί σε ανθρωπιστικές κρίσεις να επιστρέψουν στη μάθηση εντός 3 μηνών.

Μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία μετά τα πρόσφατα περιστατικά παιδοκτονίας από νεαρές μητέρες

Την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις νέες και τους νέους για τα θέματα αναπαραγωγικής υγείας, επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, προαναγγέλλοντας το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ως αυτοτελές αντικείμενο σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης μετά και τα πρόσφατα περιστατικά παιδοκτονίας. 

Ιωάννινα: Eιδικά σχολεία κινδυνεύουν να μείνουν… άστεγα!

Δεν είναι μόνο τα νηπιαγωγείο της Παπαζόγλειου για τα οποία ο Δήμος αδυνατεί να δώσει λύση ώστε το κτίριο να αποδοθεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων… Είναι δύο ακόμη σχολεία, και μάλιστα ειδικά, οι μαθητές των οποίων κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι!!! Πρόκειται για το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό για παιδιά με σωματικές αναπηρίες που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ και θα πρέπει να μεταφερθούν… Η ΕΛΕΠΑΠ, όπως αναφέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, έχει ζητήσει την μεταφορά των δύο σχολικών μονάδων μέχρι τις 15 Ιουνίου, ουσιαστικά με την λήξη της σχολικής χρονιάς, όμως εκ μέρους του Δήμου δεν έχει δοθεί προς το παρόν καμία λύση!

Κοζάνη: Απέκτησε στέγη ο Σύλλογος τυφλών

Στο Δημαρχείο Κοζάνης θα φιλοξενηθεί προσωρινά ο νεοσύστατος Σύλλογος Τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης Δυτικής Μακεδονίας, όπως αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση.Ο νεοσύστατος Σύλλογος που μετά την εξασφάλισης της στέγης θα πραγματοποιήσει εκλογές το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον προσωρινό Πρόεδρο Ηλία Γιώτα. Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο κ. Γιώτας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας τα άτομα με προβλήματα όρασης αγγίζουν τα 500, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν με βάση τα προνοΐακά επιδόματα, στην Κοζάνη ο αριθμός φτάνει τα 206.

Έρευνα: Ομοφοβικό κλίμα στα ελληνικά σχολεία

Για ομοφοβικό κλίμα στα ελληνικά σχολεία, κάνει λόγο η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Nέων Αθήνας, επικαλούμενη τα στοιχεία έρευνας. που πραγματοποίησε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, δείγμα της οποίας αποτέλεσαν περίπου 2000 ΛΟΑΤΚΙ μαθητές/ριες,μιλούν για παραλείψεις της ελληνικής πολιτείας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση όσον αφορά την ΛΟΑΤΚΙ μαθητική κοινότητα.

Στο εργαστήρι των τεχνητών ματιών

Ο οφθαλμοπροσθετικός Γιαν Μύλερ-Ούρι ανοίγει ένα από τα πολλά συρτάρια στο ιατρείο του. Μέσα του κρύβονται δεκάδες τεχνητά μάτια σε όλα τα χρώματα της ίριδας, το καθένα τους είναι ένα μοναδικό κομμάτι. Ο γερμανός ειδικός επιλέγει κάθε φορά το χρώμα που προσεγγίζει περισσότερο το φυσικό χρώμα ματιών του εκάστοτε ασθενή. Το τελικό σχήμα του κάθε ματιού δίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού φλόγιστρου στο Ινστιτούτο Τεχνητών Ματιών της οικογένειας Μύλερ. Η οικογενειακή αυτή επιχείρηση κατασκευάζει γυάλινα μάτια από το 1860.

Fairing μια νέα καινοτομία από φοιτητές του ΑΠΘ

Με την πρωτότυπη μοτοσικλέτα που κατασκεύασαν και όπου εφαρμόζουν τα συγκεκριμένα πρωτοποριακά υλικά από τα οποία αποτελείται το fairing, σκοπεύουν να αγωνιστούν στο διεθνή πανεπιστημιακό διαγωνισμό MotoStudent που συνδιοργανώνεται κάθε δύο έτη από την MEF (Moto Engineering Foundation) και την TechnoPark Motorland στις εγκαταστάσεις της συναρπαστικής πίστας Μotorland Aragon στην Αραγονία της Ισπανίας. Το ραντεβού των Ελλήνων φοιτητών του ΑΠΘ δόθηκε για τον Οκτώβριο του 2018, όπου θα έχουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν με αντίστοιχες ομάδες από διάφορα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό αγωνιστικό τετραήμερο το οποίο ολοκληρώνεται με έναν αγώνα ταχύτητας και αξιολογείται από τους διοργανωτές όχι μόνο για το αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και για καινοτομίες και την τεχνολογία.

Εκπαίδευση για μυαλό, χέρια και σπίτι

Στο Ρέικιαβικ της μακρινής Ισλανδίας ταξίδεψαν η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Γόννων κ. Κωνσταντίνα Μπούτου και η εκπαιδευτικός Πληροφορικής κ. Αποστολίνα Σαΐτη, προκειμένου να συμμετάσχουν σε επιμορφωτικό σεμινάριο, στο πλαίσιο εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1, του ΙΚΥ. Το θέμα του σεμιναρίου ήταν το «Εκπαιδευτικό σύστημα της Ισλανδίας/Επισκέψεις σε σχολεία».

Περίσσεια πτυχίων, έλλειψη τεχνιτών

Η Ελλάδα είναι χώρα υπερπαραγωγής πτυχιούχων πανεπιστημίου και κατ’ επέκταση ανέργων: ωστόσο, 4.000 περισσότεροι θα είναι φέτος οι εισακτέοι στα ΑΕΙ, πολλοί εκ των οποίων σε θέσεις θεολογίας, ανθρωπολογίας, φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας, όπου η αναμονή για διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση προσεγγίζει τη δεκαπενταετία. Στον αντίποδα, οι ευρωπαϊκές χώρες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση. Στην Ελλάδα πλέον ακόμη και οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), αντί να ακολουθήσουν προγράμματα μαθητείας και επαγγελματικής κατάρτισης εναρμονισμένα με τις ανάγκες της οικονομίας, και τις απαιτήσεις της αγοράς, ωθούνται στα πανεπιστήμια.

Με την εκδήλωση παιδικής λευχαιμίας συνδέουν οι επιστήμονες την υπερβολική καθαριότητα στο σπίτι

Η υπερβολική καθαριότητα στα σπίτια και, άρα, η δραστική μείωση βακτηρίων, καθώς και η απομόνωση των παιδιών από άλλα παιδιά κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, μπορούν να έχουν ως παρενέργεια την εκδήλωση παιδικής λευχαιμίας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη-ορόσημο, την πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση.

Πρότυπο προστασίας προσωπικών δεδομένων στα σχολεία (από 25/5/2018)

Οι ρυθμίσεις προστασίας δεδομένων για την αλλαγή στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR)που ανακοινώθηκε από το 2016, τίθενται σε ισχύ από τις 25 Μαΐου 2018. Αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική μεταστροφή της νομοθεσίας και αντικαθιστά τον νόμο περί προστασίας δεδομένων 2472/1997 για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ο οποίος και καταργείται.

Χίος: Τα παιδιά νοιάστηκαν για το ΔΑSOS

Σε ύμνο στη συνεργασία και στον εθελοντισμό, εξελίχθηκε η διοργάνωση δράσεων στο περιαστικό δάσος της Κλειδούς στη Χίο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 20 Μαΐου, με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης ΟΜΙΚΡΟΝ.