Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Βιβλιοπαρουσίαση: "True Biz" της Sara Nović

Μία ιστορία ενηλικίωσης, πολιτικής αφύπνισης, αλλά και φόρος τιμής στην Κοινότητα των Κωφών.

“True Biz” στην αργκώ της Αμερικάνικης Νοηματικής Γλώσσας σημαίνει «αλήθεια, σοβαρά, σίγουρα, αληθινή κουβέντα» και είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει ο τίτλος του βιβλίου. Η συγγραφέας Σάρα Νόβιτς αποτυπώνει με ειλικρίνεια και σοβαρότητα την Κοινότητα των Κωφών στη σύγχρονη Αμερική.

Το βιβλίο ξεκινάει με την εξαφάνιση τριών κωφών εφήβων από το Σχολείο Κωφών Ρϊβερ Βάλεϊ και μέχρι το τέλος του, επικεντρώνεται στα γεγονότα που προηγήθηκαν και όχι στην αναζήτησή τους.

Επιτυχία: Η δεξιότητα που είναι πιο σημαντική από το IQ – 9 τρόποι για να αναπτυχθεί

Η επιμονή θεωρείται η Νο. 1 δεξιότητα που ξεχωρίζει τα παιδιά που έχουν υψηλά κίνητρα από εκείνα που τα παρατάνε εύκολα. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι είναι ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης επιτυχίας από το IQ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Αμερικανίδα παιδοψυχολόγος Michele Borda.

Ένα ζευγάρι κωφών ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο έχοντας... την Κρήτη μαζί του!

«Οι άνθρωποι αυτοί ακούν την καρδούλα τους», σκέφτηκα αντανακλαστικά μόλις ενημερώθηκα για την γοητευτική ιστορία της Κυριακής Σωμαράκη από την Κρήτη και του συζύγου της Ευθύμιου Μπαρμπάτση, ενός κωφού ζεύγους που ανά τα χρόνια έχει ταξιδέψει σε 67 διαφορετικές χώρες.

Η ιστορία τους είναι τέτοια που εξ’ αρχής σου δείχνει ότι δεν έχεις να κάνεις με την υπόθεση δύο ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζοντε μέσα από τις όποιες ιδιότητες τους, αλλά αποτελούν αυτόφωτες προσωπικότητες οι οποίες πορεύονται μέσα στην ζωή με την δική τους σκηνοθεσία.

Ξεκινούν για πρώτη φορά οι νέες, Δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης

Ξεκινά σε λίγες ημέρες, για πρώτη φορά, η λειτουργία των Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης (ΕΣΚ) επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, που προβλέπονται στο Νόμο 4763/2020. Συγκεκριμένα, εντός Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία των ΕΣΚ Περάματος και Μετσόβου, ενώ η ΕΣΚ Σύρου θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον προσεχή Φεβρουάριο.

Podcast: Γιάννης Πάσχος «Παλιά όποιο παιδί είχε δυσλεξία το έλεγαν προβληματικό»


Ο συγγραφέας και καθηγητής ιχθυολογίας Γιάννης Πάσχος ανακάλυψε τυχαία στα 45 του χρόνια πως είναι δυσλεκτικός και τότε άρχισαν να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους.

Braille και Νοηματική: Τι ισχύει για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών

Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς ΕΒΠ που έχουν πιστοποίηση γραφής braille και στη Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ); Τι ισχύει για τις προσλήψεις αναπληρωτών και τους διορισμούς;

Σημαντικές επισημάνσεις παραθέτει ο εκπαιδευτικός (Μαθηματικό) Μάριος Μαγιολαδίτης σχετικά με το τι ισχύει για τους ΕΒΠ και τους μαθητές με προβλήματα όρασης και κωφών και βαρήκοοων μαθητών

Μεταξύ των δύο προκηρύξεων 1ΕΑ υπήρχε αυτή η διαφορά στη σημείωση που αφορά κωφούς και βαρήκοους μαθητές.

Μαμάδες στη δουλειά, μπαμπάδες στο σπίτι

Πριν από λίγο καιρό, το (γλαφυρό) post ενός μπαμπά στο Facebook, με το οποίο περιέγραφε τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπισε όταν έμεινε για τέσσερις μήνες με τα δύο παιδιά του στο σπίτι, έκανε τους περισσότερους γονείς που είχαν δοκιμάσει το μοντέλο «μαμά στη δουλειά- μπαμπάς στο σπίτι», να ταυτιστούν απόλυτα.

Μάλιστα, τα σχόλια θαυμασμού από μαμάδες αλλά και τα ποσταρίσματα από μπαμπάδες που είχαν την ίδια εμπειρία «έπεσαν βροχή». Άλλοι πάλι έλεγαν ότι παρόλο που θα ήθελαν να ζήσουν κάτι ανάλογο, το χαμηλό ποσό που δίνει ο ΟΑΕΔ για τη γονική άδεια δεν τους επέτρεψε να κάνουν το βήμα. 

Άποψη: Αποστόλης Δημητρόπουλος - Εκπαίδευση: Να μη χαθεί η ευκαιρία

Υπουργείο Παιδείας και πανεπιστήμια βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία, μια πρόκληση και μια δοκιμασία. Μέχρι το τέλος του 2025 καλούνται να κάνουν ένα μεγάλο βήμα εξωστρέφειας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας. Εφαρμόζοντας τις αρχές της αξιοκρατίας, της αριστείας και του σχεδιασμού, καλούνται να υπερβούν τη συνήθη λογική «λίγα σε όλους, και κάτι θα γίνει». Εξηγούμαι:

Προσφέρουμε βιβλία για τη δανειστική βιβλιοθήκη στη Γαύδο

Με χαρά διαβάσαμε στο Facebook την ανάρτηση- κάλεσμα της κ. Εφής Γεωργακά για τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης στη Γαύδο στο χώρο του ιατρείου. Όποιο άτομο επιθυμεί να συνεισφέρει προσφέροντας βιβλία, μπορεί να το κάνει στέλνοντας (με ΕΛΤΑ και ACS courier, καθώς είναι οι μόνες εταιρίες που εξυπηρετούν το νησί) στη διεύθυνση:

Μια νέα συγκινητική πρωτοβουλία του παραολυμπιονίκη Χ. Ταϊγανίδη

Ο γνωστός παραολυμπιονίκης Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, ο οποίος όπως ανακοίνωσε αρχικά με συνέντευξή του στη «δημοκρατική», θα κολυμπήσει από τη Ρόδο στον Πανορμίτη τον Νοέμβριο για να εκπληρώσει το τάμα του, θα υλοποιήσει ακόμα μια συγκινητική πρωτοβουλία.
Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου θα ταξιδέψει από τη Ρόδο στους Λειψούς όπου θα μεταφέρει και τα ολυμπιακά του μετάλλια τα οποία θα δείξει στους μαθητές του νησιού στους οποίους θα μιλήσει για τις υπερπροσπάθειές του ως αθλητής αλλά και για τα ολυμπιακά ιδεώδη.

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Για πρώτη φορά η τελετή έναρξης έξω από γήπεδο

Η τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 28 Αυγούστου, θα διεξαχθεί στην «καρδιά» της γαλλικής πρωτεύουσας, στα Ηλύσια Πεδία και στην Πλατεία Κονκόρντ, όπως δήλωσαν σήμερα οι διοργανωτές.

Θα είναι η πρώτη φορά που η τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων θα διεξαχθεί έξω από γήπεδο και θα την παρακολουθήσουν 65.000 θεατές.