Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Αυτισμός και εργοδότες

Mία μελέτη διαπίστωσε ότι το 35% των νεαρών ατόμων με αυτισμό (ηλικίας 19-23 ετών) δεν έχουν δουλειά ή δεν έχουν λάβει κάποια επαγγελματική εκπαίδευση μετά το τέλος του σχολείου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το Reuters. Αν αναλογιστεί κανείς ότι 3,5 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν το φάσμα του αυτισμού, διαπιστώνει ότι παρά πολλοί άνθρωποι με μοναδικές προοπτικές και ταλέντα που θα μπορούσαν να αποτελούν πολύτιμο εργατικό δυναμικό, «χάνονται». 

Είναι κακό να εκθέτουμε τα παιδιά στο φόβο;

Μήπως αν δεν αφήνουμε τα παιδιά να τρομάξουν όταν είναι μικρά, κάνουμε λάθος;

Πολλά από τα παραμύθια που λίγο πολύ όλοι έχουμε διαβάσει, καταφθάνουν στα χέρια μας έπειτα από διορθώσεις, οι οποίες ωραιοποιούν την ιστορία. Τα πρωτότυπα τρομακτικά έγγραφα, όπως αυτά των αδερφών Grimm, έχουν υποστεί αλλαγές σε μία προσπάθεια η σκοτεινή φαντασία των παραμυθάδων αδερφών να γίνει πιο ανάλαφρη και πιο φωτεινή. 

Αντιμετώπιση της ωτίτιδας με αντιβιοτικές σταγόνες μιας μόνο δόσης

Αντιβιοτικές σταγόνες μιας μόνο δόσης και όχι αντιβιοτικά από το στόμα θα αποτελέσουν στο μέλλον την εναλλακτική θεραπεία της ωτίτιδας, που προκαλείται από τις μικροβιακές λοιμώξεις του αυτιού. Η νέα μέθοδος είναι ταχύτερη, απλούστερη και ασφαλέστερη από τις υπάρχουσες.

Στις περισσότερες γλώσσες οι άνθρωποι χρησιμοποιούν παρόμοιους ήχους για την ίδια λέξη!

Ανεξάρτητα σε ποια γωνιά του πλανήτη ζουν οι άνθρωποι και ποια γλώσσα μιλάνε, όταν αναφέρονται στην ίδια λέξη, τείνουν να χρησιμοποιούν παρόμοιους ήχους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, η οποία ανέλυσε σχεδόν τα δύο τρίτα των υπαρχουσών γλωσσών.

Οι πολλές ξένες γλώσσες ακονίζουν το μυαλό

Οσο περισσότερες ξένες γλώσσες μαθαίνουμε τόσο αυξάνεται η πλαστικότητα του εγκεφάλου καθώς και η ικανότητά του να κωδικοποιεί πληροφορίες. Αυτό ανακάλυψαν ερευνητές της Ανώτερης Σχολής Οικονομικών (ΗSE) του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου στη Μόσχα της Ρωσίας σε συνεργασία με συναδέλφους τους του Πανεπιστήμιου του Ελσίνκι, όπως ανέφεραν στην επιθεώρηση «Scientific Reports».

Γιατροί θα εκπαιδευτούν να εντοπίζουν αδικαιολόγητα τραύματα που υποδηλώνουν παιδική κακοποίηση

Τραύματα παιδιών που δεν δικαιολογούνται από τις περιγραφές των γονιών και συγκεκριμένα ίχνη που μπορεί να υποδηλώνουν περιστατικά παιδικής κακοποίησης εκπαιδεύονται να εντοπίζουν γιατροί από όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο σχετικής πρωτοβουλίας της Εταιρείας Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, "Ελίζα". Μελανιές, περίεργες αμυχές, σημάδια στον κορμό μπορεί να είναι ενδεικτικά τέτοιων περιπτώσεων και να κινητοποιήσουν τους γιατρούς στην περαιτέρω διερεύνηση των αντίστοιχων περιστατικών. 

Το πρώτο «facebook» για άτομα με αναπηρία είναι ελληνικό

«Παράθυρο» στον κόσμο του Διαδικτύου για τα άτομα με αναπηρία ανοίγει ο προγραμματιστής, Πέτρος Καλούπης που έχει δημιουργήσει το πρώτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που δίνει βήμα σε τυφλούς, κωφούς και άτομα με κινητικά προβλήματα. Πρόκειται για το πρώτο «facebook» για ΑμεΑ, το disabled book.

Διεθνής συνεργασία IHG - Accomable για δωμάτια φιλικά προς τους ανθρώπους με αναπηρία

Η Accomable, μια πρωτοποριακή παγκόσμια πλατφόρμα για την εύρεση ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων προσαρμοσμένων για τις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία και των ηλικιωμένων (χαρακτηριζόμενη και ως “airbnb για ΑμΕΑ”), συνεργάστηκε με την InterContinental Hotels Group, για να παρουσιάσουν από κοινού εκατοντάδες δωμάτια ξενοδοχείων σε όλο τον κόσμο.

Ελληνικές Πόλεις vs Άτομα με Αναπηρία

Ελληνικές Πόλεις vs Άτομα με Αναπηρία. Μπορεί σε κάποιους να φαντάζει ακραία αυτή η «κόντρα» όμως είναι η σκληρή πραγματικότητα για ανθρώπους με αναπηρία.


«Με βλέπουν! κινούμαι με σκύλο, κινούμαι με μπαστούνι αλλά όταν ο άλλος μου έχει κλείσει την διάβαση, μου έχει κλείσει την γωνία, παραδίπλα έχει κολώνα, πιο δίπλα έχει σκουπιδοτενεκέ, πώς θα περάσω εγώ στο απέναντι πεζοδρόμιο; Θα πετάξω; Θα τρέξω πάνω από τα αυτοκίνητα; Θα κάνω παρκούρ;» λέει με αγανάκτηση στο CNN Greece η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου, ιδρύτρια της σχολής σκύλων-οδηγών «Λάρα».

Διεθνές συνέδριο: Πρακτικές αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στο Διεθνές Συνέδριο του διακρατικού έργου «SONET-BULL – Using ICT networking tools with peer learning and crowdsourcing to train school communities to counter student bullying», το οποίο θα λάβει χώρα την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016, ώρες 9.30 – 17.00, στο AMALIA HOTEL Λεωφ. Αμαλίας 10, Αθήνα.

Προσλήψεις διερμηνέων στην εκπαίδευση. Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, το Σάββατο 10/9/2016, παρευρέθηκε και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σωματείου Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών.

Πραγματικά πιστεύεις πως τα προσφυγόπουλα είναι τα μόνα παιδιά που αποκλείονται από τη σχολική τάξη;

Από τον ΑΡΗ ΔΗΜΟΚΙΔΗ στη LIFO

Έχουμε γράψει και στο παρελθόν για τα «Αόρατα Παιδιά της Ελλάδας». Πέρσι δημοσιεύτηκε ποιοτική έκθεση για την κατάσταση της εκπαίδευσης για τα παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Actionaid, μόλις το 15% περίπου των παιδιών με αναπηρία στην Ελλάδα έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση. Υπολογίζεται ότι τα παιδιά με αναπηρία είναι 200.000 στη χώρα μας και σχολείο πηγαίνουν τα 31.761. Καθώς όμως δεν υπάρχει σχετικό μητρώο καταγραφής, δεν έχουμε σαφή εικόνα για τον αριθμό των παιδιών που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα και ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, όμως, εντέλει, τα παιδιά με αναπηρία είναι αόρατα ως προς αυτό. Η ελληνική πολιτεία σχεδιάζει πολιτικές και κάνει προϋπολογισμούς χωρίς να γνωρίζει ούτε πόσα ακριβώς είναι αυτά τα παιδιά ούτε ποιες είναι οι ανάγκες τους. 

Περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια προσφυγόπουλα δεν έχουν πρόσβαση στη σχολική εκπαίδευση

Περισσότερους από τους μισούς εφήβους και παιδιά πρόσφυγες παγκοσμίως δεν πάνε σχολείο, περίπου 3,7 εκατομμύρια, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

«Αιώνιες» εξετάσεις για τους φοιτητές στα ελληνικά ΑΕΙ

«Σίγουρα έξι, ίσως και επτά φορές», απαντά καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ερωτηθείς από την «Κ» εάν θυμάται, στην 25χρονη θητεία του, τον μεγαλύτερο αριθμό των εξετάσεων στις οποίες έχει συμμετάσχει ένας φοιτητής της σχολής του για να «περάσει» ένα μάθημα. «Κάποια στιγμή όλοι τα καταφέρνουν, λόγω της επιείκειας –ή ίσως και της... αγανάκτησης– του καθηγητή», προσθέτει ο πανεπιστημιακός. Κάθε Σεπτέμβριο, τα ΑΕΙ/ΤΕΙ οργανώνουν τις επαναληπτικές εξετάσεις για όλα τα μαθήματα του περασμένου ακαδημαϊκού έτους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», φέτος φοιτητής σε ΑΕΙ της Αθήνας δήλωσε να εξετασθεί σε 60 μαθήματα...

Ηλεκτρονικό περιοδικό: prime magazine

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του prime magazine, του ηλεκτρονικού περιοδικού των φοιτητών και αποφοίτων του Μαθηματικού Α.Π.Θ. Διαβάστε και μεταφορτώστε το πρώτο τεύχος!