Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

(Συγκρίνοντας) παζλ...

Όταν αγοράζεις δεύτερο παζλ της ίδιας μάρκας και ο μικρός αναρωτιέται αν τα κομμάτια των δύο παζλ που βρίσκονται στις αντίστοιχες θέσεις έχουν ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις. Και επειδή φυσικά εσύ δεν έχεις ιδέα – και δεν πολυενδιαφέρεσαι- , αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. «Θα κάνω και τα δύο και θα πάρω ένα κομμάτι από το ένα παζλ για να το βάλω στο άλλο» σου ανακοινώνει με σοβαρότητα και αρχίζει! 

«Πράσινο φως» για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Νόμιμη, πρόσφορη και αναγκαία η τηλεκπαίδευση, σχολίασε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με αφορμή τη Γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔ,που δίνει το «πράσινο φως» για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Όπως ανέφερε το υπουργείο σε σχετική ενημέρωση, η Γνωμοδότηση της Αρχής (4/2020, 7.9.2020) έκρινε ότι η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως αυτή ψηφίστηκε πρόσφατα, είναι «απολύτως συμβατή µε τη βασική αποστολή του Κράτους για παροχή εκπαίδευσης και δεν αντίκειται στη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Αύξηση των DDoS επιθέσεων στον τομέα της εκπαίδευσης κατά το 2020

Ο αριθμός των επιθέσεων DDoS που στόχευσαν τον τομέα της εκπαίδευσης μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2020 ήταν πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με το 2019.

Η εκπαίδευση έχει γίνει πρωταρχικός στόχος για τις denial-of-service (DDoS) επιθέσεις, καθώς όλο και περισσότερα σχολεία βασίζονται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για να σταματήσουν τη διάδοση του COVID-19. Οι ερευνητές αναφέρουν, επίσης, αύξηση στις phishing σελίδες και τα emails, καθώς και σε malware που παρουσιάζονται ως διαδικτυακές πλατφόρμες και εφαρμογές εκπαίδευσης.

Κορδελιό – Εύοσμος: Μεταφέρει ένα μικρό… χωριό στην προσχολική εκπαίδευση

Μάχη με το χρόνο δίνει αυτές τις μέρες ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα στις 14 Σεπτεμβρίου για την ένταξη των συνολικά 1.002 νηπίων και προνηπίων στις τάξεις της προσχολικής εκπαίδευσης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό παιδιών σε δήμο της Βόρειας Ελλάδας, ο οποίος καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, εφόσον απορρίφθηκε το αίτημα του για εξαίρεση της εφαρμογής του μέτρου, αναζητούσε κατάλληλες αίθουσες για τη φιλοξενία και φοίτηση των λιλιπούτειων μαθητών. Σήμερα, λίγες μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, η διοίκηση του δήμου εξασφάλισε 16 αίθουσες σε νηπιαγωγεία της περιοχής, όπου τα παιδιά θα φιλοξενηθούν προσωρινά, έως τα Χριστούγεννα, οπότε και αναμένεται να είναι έτοιμες οι νέες αίθουσες προκάτ, για τις οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες.

Κορωνοϊός : Μαθήματα σκαρφαλωμένοι στα δέντρα – Σοκάρουν οι αριθμοί της ζημιάς στην παιδεία

Η πανδημία έχει πλήξει καίρια την παιδεία σε ολόκληρο τον κόσμο με εκατομμύρια μαθητές είτε να βρίσκονται εδώ και μήνες αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες, είτε να μην έχουν καν πρόσβαση σε αυτή.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: 1,5 δισεκατομμύρια παιδιά στον κόσμο επηρεάστηκαν από το κλείσιμο των σχολείων ή την καραντίνα και 463 εκατομμύρια παιδιά στερήθηκαν εντελώς το δικαίωμα στην εκπαίδευση καθώς γι’ αυτά δεν υπήρχε η δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης, ή τα απαιτούμενα εργαλεία για πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Οι πολυκυστικές ωοθήκες σχετίζονται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές στα παιδιά

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Human Reproduction» διαπιστώνει ότι αν μία γυναίκα πάσχει από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, ανεξαρτήτου παχυσαρκία ή όχι, μπορεί να εμφανίσει περιγεννητικά προβλήματα και διαβήτη κύησης ενώ, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα για καισαρική τομή, καθώς η ύπαρξη της νόσου συνεπάγεται ένα ευρύ φάσμα δυσμενών επιδράσεων και στη νευροαναπτυξιακή υγεία των νεογνών.

Πώς επηρεάζουν τα παιδιά τα ορθοδοντικά προβλήματα

Λίγο πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καλό είναι να γίνει μια προληπτική επίσκεψη στον ορθοδοντικό για να ελέγξει τη στοματική υγεία του παιδιού και να εντοπίσει εγκαίρως τυχόν προβλήματα με τη σύγκλειση των δοντιών.

Σύμφωνα με την Αμερικανική και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ορθοδοντικών η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό ιατρό πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 7 ετών. "Η ηλικία αυτή έχει οριστεί επειδή έχουν αρχίσει να ανατέλλουν τα μόνιμα δόντια των παιδιών και τα οστά των γνάθων ανταποκρίνονται πολύ πιο εύκολα στις ορθοδοντικές θεραπείες στις μικρές ηλικίες.

Πώς θα σταματήσει να «τρώει» τα νύχια του;

Πολλά είναι τα παιδάκια που ήδη στην σχολική ηλικία έχουν την συνήθεια να «τρώνε» τα νύχια τους, φαινόμενο το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και από την νηπιακή ηλικία. Η συνήθεια της ονυχοφαγίας δεν θεωρείται απαραίτητα ανησυχητική ή ένδειξη ύπαρξης άγχους. Ωστόσο καλό είναι να παρατηρήσετε πως και πότε εκδηλώνεται προκειμένου να γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται και να βοηθήσετε το παιδί να το ξεπεράσει. Ορισμένες πρακτικές συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν:

Ξεκίνησε η παραγωγή μασκών για τους μαθητές των σχολείων

Ξεκίνησε μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του σχετικού διαγωνισμού, η παραγωγή μασκών, τις οποίες θα προμηθευτούν όλα τα σχολεία ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς .

Αυτό τονίζει σε δήλωση του , ο Δημήτρης Παπαστεργίου , πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) , που ήταν και ο φορέας που διενήργησε το σχετικό διαγωνισμό. «Η ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου και η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο σήμερα το μεσημέρι των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν από τις υπηρεσίες της ΚΕΔΕ, δείχνει πως όλες οι διαδικασίες, παρότι έγιναν μέσα σε χρόνο ρεκόρ, δεν στερήθηκαν διαφάνειας και νομιμότητας» υπογραμμίζει.

ΚΥΑ: Εκτός της αίθουσας οι μάθητες χωρίς μάσκα

Οι μαθητές που δεν θα φορούν μάσκα δεν θα μπορούν να μπουν στην τάξη.

Αυτό, κατά πληροφορίες, προβλέπει Κοινή Απόφαση των συναρμόδιων Υπουργείων, η οποία βρίσκεται για επεξεργασία στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Πρόεδρος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας: Ζητάμε θωράκιση από τους αρνητές της μάσκας, να μην τρέχουμε στα αυτόφωρα

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν οι αντιδράσεις από γονείς που εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο με μάσκα.

Μετά τις πρόσφατες εικόνες δεν αποκλείεται να δούμε γονείς που να απαιτούν να μπουν τα παιδιά τους στο σχολείο χωρίς μάσκα ή ακόμη και συγκρούσεις μεταξύ γονιών για το ίδιο θέμα.

ΟΜΚΕ: Διαφανείς μάσκες για τις επικοινωνιακές ανάγκες των κωφών – βαρήκοων μαθητών

Εν αναμονή της έναρξης της σχολικής χρονιάς τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 υπό τις απαραίτητες συνθήκες προς αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στην ανάγκη διανομής διάφανων μασκών στα ειδικά σχολεία κωφών – βαρηκόων Α’θμιας & Β’θμιας Εκπαίδευσης καθώς και στα γενικά σχολεία, με παράλληλη στήριξη όπου φοιτούν κωφοί – βαρήκοοι μαθητές.