Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Εβδομάδα "Διάβασε ένα ebook" και στην Ελλάδα και την Κύπρο, 3-9 Μαρτίου 2013

Από τη Κυριακή, 3 Μαρτίου έως το Σάββατο, 9 Μαρτίου είναι για φέτος η εβδομάδα "Διάβασε ένα ebook", τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα και την Κύπρο.
H εβδομάδα "Διάβασε ένα ebook" διοργανώθηκε για πρώτη φορά πριν 11 χρόνια, μια πρωτοβουλία της συγγραφέα Rita Y. Toews από τον Καναδά. Μέσα σε αυτά τα χρόνια η ιδέα υιοθετήθηκε όλο και περισσότερο και απέκτησε διεθνή απήχηση.

Άρθρο: Creating Permeable Boundaries

Ποιες στρατηγικές μπορούν αν εφαρμόσουν οι εκπαιδευτικοί ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία και ύλη να χαρακτηρίζονται από κοινωνική δικαιοσύνη. Στο άρθρο "Creating Permeable Boundaries: Inclusive Educators in a Global Society" οι Hilary Landorf και Ann Nevin προτείνουν τέσσερις στρατηγικές που βοηθούν στον επαναπροσδιορισμό των ορίων αποκλεισμού στην εκπαίδευση.

Τα 7 μυστικά του επιτυχημένου παιδιού

Η επιτυχία δεν συνδέεται πάντα με τα χρήματα ή τη δόξα. Επιτυχία σημαίνει να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου ή να μπορείς να ξεπερνάς εύκολα τις δυσκολίες. Κι αυτές είναι δεξιότητες που οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας.

Ανέμελες εκρήξεις πολύχρωμης παιδικότητας

Αγαπημένοι ήρωες των παιδικών μας χρόνων παίζουν στην παιδική χαρά του ζωγραφικού καμβά, προτάσσοντας ως αντίδοτο στην έντονη θλίψη του παραλόγου και της ματαιότητας της εποχής μας την αγνή ευτυχία και την ανεμελιά, με την ελπίδα να ξυπνήσουν το παιδί που κρύβουμε μέσα μας.

Ιδρύεται η Αρχή για την αξιολόγηση των σχολείων

Ανεξάρτητη Αρχή για την αξιολόγηση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα πρότυπα της ΑΔΙΠ που αξιολογεί τα πανεπιστήμια συγκροτεί το υπουργείο Παιδείας, παράλληλα με την σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Κατασκευή: Δρακοκεφαλή

Η κατασκευή που είδαμε και μας άρεσε απαιτεί λίγη δουλίτσα, αλλά αξίζει τον κόπο. Θα χρειαστείτε ένα πλαστικό δοχείο και τις οδηγίες από το Filth Wizardry. Η φωτογραφία προέρχεται επίσης από το  Filth Wizardry!

Διατριβή: Ο ρόλος της γλώσσας στη σχολική επίδοση

"Τα βασικά ερευνητικά ερωτήματα της παρούσας έρευνας εστιάζουν στην ανάδειξη των στάσεων και των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών ως προς τη σχέση του γλωσσικού κεφαλαίου με την επίδοση, καθώς και στις απόψεις τους για τη συντηρητική και αναπαραγωγική λειτουργία του σχολικού θεσμού και του ρόλου που οι ίδιοι καλούνται να υπηρετήσουν".

Η Ευρωπαϊκή Διάσταση στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη σημερινή πραγματικότητα

από την Αθηνά Πριμικίρη:
Η Ευρωπαϊκή Διάσταση στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, στη σημερινή πραγματικότητα: Μία διδακτική προσέγγιση μέσω ιστοεξερεύνησης

Αιγαίον, η γέννηση ενός Αρχιπελάγους

Μια μεγάλη έκθεση στη Θεσσαλονίκη εξιστορεί και προβάλλει τη δημιουργία και τη γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου πελάγους στη διάρκεια των τελευταίων 150 εκατομμυρίων χρόνων. Μια έκθεση 850 τετραγωνικών μέτρων, που δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα πώς διαμορφώθηκε το Αιγαίο, πώς προέκυψαν τα εντυπωσιακά τοπία, τι υπήρχε πριν από τη δημιουργία του, ποιες φυσικές δυνάμεις διαμόρφωσαν το σημερινό ανάγλυφο του Αρχιπελάγους και ποιες μορφές της ζωής, της χλωρίδας, της πανίδας και του ανθρώπου εμφανίστηκαν στη μακρά διάρκεια εκατομμυρίων χρόνων.

Γραμμές βοήθειας για παιδιά: Κάθε παιδί που χρειάζεται φροντίδα και προστασία να έχει πρόσβαση σε μια γραμμή βοήθειας

«Ακούτε πάντα προσεκτικά αυτά που τα παιδιά θέλουν να σας πουν, οτιδήποτε κι αν είναι αυτά. Εάν δεν ακούσετε τα μικρά θέματα όταν τα παιδιά είναι μικρά, δεν θα σας πουν τα μεγάλα θέματα όταν μεγαλώσουν, γιατί γι’ αυτούς ήταν πάντα μεγάλα.»
-Συμμετέχων στο Φόρουμ Νεολαίας, Διεθνής Διαβούλευση 2012, Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής

Προβολή: Πώς δουλεύει το μυαλό μας!

Ένα πολύ έξυπνο βίντεο της ASAP Science, παρουσιάζει πως λειτουργεί ο εγκέφαλος μας κατά τη διαδικασία της σκέψης, καταγράφοντας όλες τις διαδικασίες που συντελούνται.
Πηγή: Matrix24

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος σήμερα στο ραδιοφωνικό «Με Άλλα Μάτια»

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος αυτή την Κυριακή 6-8 το απόγευμα στο ραδιοφωνικό «Με Άλλα Μάτια» και στο www.thisisradio.gr