Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο Κωφών & Βαρηκόων Θεσσαλονίκης: Πάμε Διακοπές - Νοηματική - GSL


Γιατί η Εσθονία διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα εκπαίδευσης παγκοσμίως;

Έξω από το κτίριο της σοβιετικής εποχής που είναι βαμμένο σε μια παλ απόχρωση του πράσινου, τα παιδιά παίζουν απολαμβάνοντας τον φθινοπωρινό ήλιο. Είναι ώρα μεσημεριανού διαλείμματος στο σχολείο Σουινταλίνα του Ταλίν, αλλά, κρίνοντας από τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά εδώ –μπάσκετ, ποδόσφαιρο, σκοινάκι και κυνηγητό–, θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, σε οποιαδήποτε δεκαετία. Αυτό το δημόσιο σχολείο στην πρωτεύουσα της Εσθονίας γιόρτασε μόλις τα 55 χρόνια του με μια συναυλία της χορωδίας με παραδοσιακά τραγούδια. Υπάρχουν ορισμένες πτυχές της ζωής εδώ που δεν δείχνουν να έχουν αλλάξει ιδιαίτερα από την ίδρυση του σχολείου κατά τη δεκαετία του ’60, όταν η Εσθονία ανήκε στο ανατολικό μπλοκ και ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ ήταν ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης. Οι μαθητές κρεμούν τα πανωφόρια τους σε κρεμάστρες πίσω από τεράστια μεταλλικά στόρια και η στολή περιλαμβάνει ένα καπέλο που θυμίζει το σήμα κατατεθέν του Λένιν.

Podcast: Ελεάνα Βραχάλη, η ζωή της με τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Μια από τις καλύτερες Ελληνίδες στιχουργούς, η Ελεάνα Βραχάλη μιλάει για τη ζωή της. Για την επιτυχημένη καριέρα της, αλλά και για την καθημερινή μάχη που δίνει με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Ήταν μόνο 24 χρόνων όταν διαγνώστηκε και από τότε η ζωή της άλλαξε για πάντα. Μια γυναίκα που ποτέ δεν το βάζει κάτω και αποδεικνύει ότι με επιμονή και θέληση μπορούμε να νικήσουμε.

Βρέφη: Οι νέες οδηγίες των ειδικών για ασφαλή ύπνο

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία ενημέρωσε τις οδηγίες για τον ασφαλή ύπνο των μωρών για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια, τονίζοντας ότι τα μωρά πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα σε επίπεδες, σταθερές επιφάνειες για να μειωθεί ο κίνδυνος του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

Ρομπότ στην υπηρεσία των ΑμεΑ: Εργάζονται από το σπίτι ως πιλότοι... άβαταρ

Άνθρωποι και ρομπότ συνεργάζονται αρμονικά στο καφέ Dawn, στο κέντρο του Τόκιο. Τα ρομπότ αποκαλούνται «Οριχίμε».

Η ονομασία παραπέμπει σε μία πριγκίπισσα από την Ιαπωνία, που πρωταγωνιστεί σε μία παραδοσιακή, αλλά και ατυχή ιστορία αγάπης. Την ιδέα για τα ρομπότ είχε ο 34χρονος Κεντάρο Γιοσιφούι. «Αυτό που θέλαμε», εξηγεί ο ανήσυχος εφευρέτης, «ήταν να βρούμε τρόπους για να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στην κοινωνία τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Θέλαμε όμως να ανακαλύψουμε και κάτι καινούριο. Κι έτσι σκεφτήκαμε την εξυπηρέτηση πελατών, με τα Οριχίμε να παίρνουν παραγγελίες και να σερβίρουν κιόλας».

Παγκόσμια διάκριση για το σχολικό βόλεϊ της Αλεξανδρούπολης

Την έκτη θέση στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Βόλεϊ, που διεξήχθη στη Βραζιλία κατέλαβε το 3ο Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης.

Η αποστολή επέστρεψε πριν από λίγες μέρες στην Ελλάδα μετά από παραμονή 12 ημερών, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, στην χώρα της Λατινικής Αμερικής όπου κατάφεραν να κατακτήσουν την 6η θέση ανάμεσα σε ομάδες από 34 κράτη απ’ όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στη διοργάνωση.

Γιατί τα σκυλιά ασκούν τόσο έντονα θεραπευτική δράση στα παιδιά;

Τα οφέλη της επαφής και το νόημα της σύνδεσης που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ ενός παιδιού και ενός σκύλου, έρχεται να αναδείξει νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάζουν οι New York Times

Σύμφωνα με την έρευνα, όταν ένα παιδί έρχεται σε επαφή δύο φορές την εβδομάδα με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Αυτό βοηθά τόσο στην ψυχολογία, όσο και στην καλύτερη συγκέντρωση και την ανάπτυξη των διαδικασιών της μάθησης. 

ΟΠΕΚΑ: Πότε κλείνει προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

Κλείνει προσωρινά στις 8 Ιουλίου 2022 και ώρα 18:00 η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 - Επίδομα Παιδιού, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υπολογισμού της καταβολής της Γ΄ δόσης του επιδόματος, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου - ΕΑΟΜ ΑΜΕΑ

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης αλλά και ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν μαζί με την ΕΘΝΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 9-10 Ιουλίου στο Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο.

Θα μεταδοεθεί μέσω live streaming 

Αδιανόητη απόφαση γυναίκας δικαστή στη Βραζιλία - Απαγόρευσε την έκτρωση σε 10χρονη, θύμα βιασμού

Η υπόθεση μιας 10χρονης στη Βραζιλία που έμεινε έγκυος μετά το βιασμό της συντάραξε τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής που διατηρεί αυστηρότατο νομικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις, προκαλώντας κατακραυγή και κινητοποιήσεις.

Η δεκάχρονη κατέφυγε στο δικαστήριο προκειμένου να μπορέσει να κάνει άμβλωση. Ωστόσο, δικαστής και εισαγγελέας επανειλημμένως και πιεστικά τής ζήτησαν να συνεχίσει την εγκυμοσύνη, κάνοντας λόγο για «ανθρωποκτονία».

FIFPRO: Έγραψε ιστορία η Κάρσον Πίκετ

H Κάρσον Πίκετ έγινε χθες η πρώτη παίκτρια με διαφορά άκρου που αγωνίστηκε στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ.

Η 29χρονη (15/9/1993) αμυντικός της Νορθ Καρολάινα Κούρατζ, η οποία γεννήθηκε δίχως αριστερό αντιβράχιο, έκανε χθες το ντεμπούτο της με την εθνική ομάδα της χώρας της, στον αγώνα ενάντια στην Κολομβία (2-0), στη Γιούτα.