Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Κύπελλο μπάσκετ μόνο για παιδιά

Η καταθλιπτική εικόνα των μισοάδειων κερκίδων στους δύο τελευταίους τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος μπάσκετ Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού στο ολυμπιακό γυμναστήριο του Ελληνικού οδήγησε τις διοικήσεις των «αιωνίων» και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης στην υιοθέτηση της ιδέας να μοιραστούν τα εισιτήρια του 35ου τελικού Κυπέλλου (Ελληνικό, 20 Φεβρουαρίου) σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα αναλάβει τη σωστή διάθεσή τους. Αν μάλιστα τις τελευταίες ημέρες δεν υπήρχε ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ ΕΟΚ και ΠΣΑΚ, τότε άπαντες θα συμφωνούσαν ότι κάτι καλό πάει να γίνει στο ελληνικό μπάσκετ. 
Πρώτος άλλωστε ο Ολυμπιακός είχε διανείμει όλα τα εισιτήρια σε μαθητές στον προημιτελικό του Κυπέλλου με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στον Κορυδαλλό την περίοδο 2002-03 (για την Ιστορία, επεκράτησαν οι Πράσινοι με 73-62 έχοντας... κανονικούς οπαδούς στο πλευρό τους), ενώ οι θεατές της περυσινής μονομαχίας «αιωνίων» στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στο βόλεϊ ανδρών ήταν μαθητές και αθλητές συλλόγων (αφού όμως πριν με... κανονικούς οπαδούς είχαν ανοίξει κεφάλια στην Πάτρα και ο τελικός δεν είχε διεξαχθεί). 
«Η ιδέα είναι πρωτοποριακή, χωρίς να αποτελεί και ιδανική λύση,αφού τον αθλητισμό όλοι έχουνδικαίωμα να τον παρακολουθήσουν.Οπως και να το κάνουμε,είναι μια πρόταση που αξίζει να δούμεαν θα έχει ωραίο αποτέλεσμα» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος , ενώ ο εκ των ιδιοκτητών της ΚΑΕ Παναθηναϊκός κ. ΘανάσηςΓιαννακόπουλος, ο οποίος αντέδρασε ως προς την ενδεχόμενη κλήρωση μεταξύ ΟΑΚΑ και ΣΕΦ, δήλωσε ότι συμφωνεί «με κάθε πρότασηπου επιτρέπει την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα» και εν συνεχεία έκανε... ευχάριστη την ατμόσφαιρα. «Συμφωνήσαμε! Με τον Παναγιώτη δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε. Είμαστε φίλοι, είμαστε φιλαράκια» αναφώνησε μετά τη χθεσινή σύσκεψη στα γραφεία της ΕΟΚ, για να εισπράξει την απάντηση από τον κ. Αγγελόπουλο, ο οποίος τού είπε αστειευόμενος: «Ε, όχι και φιλαράκια»... 
Η ενδιαφέρουσα ιδέα της διάθεσης των εισιτηρίων σε μαθητές σχολείων χρειάζεται έγκριση προκειμένου να υλοποιηθεί. Αυτό αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες, μετά την επίσκεψηαυτοψία των εκπροσώπων της ΕΟΚ και της Αστυνομίας στον χώρο του γηπέδου.

πηγή: Το Βήμα

Αποκριάτικο πάρτυ από τον αθλητικό σύλλογο ALMA

Ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ALMA», είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που δημιουργήθηκε το 1996 από επιστήμονες ειδικευμένους στην Ειδική Αγωγή με σκοπό την δημιουργική απασχόληση παιδιών και νέων με αναπηρία (νοητική υστέρηση και αυτισμό) και στόχο την ένταξή τους σε μία κοινωνία ίσων ευκαιριών Μέσα από ποικιλία δράσεων, όπως Λέσχη Δημιουργικής Απασχόλησης, αθλητικών προγραμμάτων, πολυήμερων εκδρομών και κατασκηνώσεων, όπως και προγράμματος προετοιμασίας νέων για ημιαυτόνομη διαβίωση, τα παιδιά και οι νέοι μας έχουν την ευκαιρία για ισότιμη ένταξη στην κοινωνία μας. Με στόχο την ενημέρωση του κοινού για θέματα σχετικά με την αναπηρία συμμετέχουμε σε εκθέσεις και συνέδρια και αναπτύσσουμε «Δράσεις Ευαισθητοποίησης» σε μαθητές δημοτικών και γυμνασίων απέναντι στα παιδιά και τους νέους με αναπηρία.

Σας προσκαλούμε να περάσουμε ένα υπέροχο αποκριάτικο απόγευμα τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010 στις 18:00 μ.μ στη ΣΤΟΑ ΜΑΤΑΛΑ (Πατησίων 101 & Κοδριγκτώνος 19, στάση Αγγελοπούλου).
Προσκλήσεις θα διατίθενται κατά την είσοδο στο Πάρτυ. 

(Τιμή πρόσκλησης 8ευρώ και περιλαμβάνει αναψυκτικό – τσιπς για τα παιδιά και ποτό ή καφέ για τους μεγάλους).

Τα έσοδα θα διατεθούν για τα προγράμματα του Συλλόγου. 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 210-8664100 / 210-9828150 (τηλ./φαξ) ή 6932.24241



Μνήμες Ολοκαυτώματος 65 χρόνια μετά- η άσεμνη Άννα Φρανκ


Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010: Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο ΟΗΕ τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Στις 27 Ιανουαρίου 1945, τα σοβιετικά στρατεύματα, προελαύνοντας προς την παραπαίουσα Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ, απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων, Ρομ, ομοφυλοφίλων, ατόμων με αναπηρία, Μαρτύρων του Ιεχωβά και αιχμαλώτων: το Άουσβιτς-Μπιρκενάου.
Εξήντα πέντε χρόνια αργότερα, επιζώντες του κολαστηρίου στην Πολωνία, συγκεντρώθηκαν στην Κρακοβία για να ανάψουν ένα κερί, ως ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτό που αρκετοί ιστορικοί αποκάλεσαν “γενοκτονία”. “Έχουμε το ιερό καθήκον να θυμόμαστε τη βαρβαρότητα που βασίλεψε εδώ”, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.
"Έχουμε το ιερό καθήκον να θυμόμαστε τον παρεκκλίνοντα τρόπο σκέψης που οδήγησε σε αυτό, τον τρόπο που μια μεγάλη χώρα με πολιτισμό και επιστήμη παραδόθηκε στα χειρότερα ένστικτα του ανθρώπου και εκλογίκευσε τις μαζικές δολοφονίες", κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ κάλεσε τα κράτη-μέλη του να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος και να βοηθήσουν, ώστε να προλαμβάνονται στο μέλλον πράξεις γενοκτονίας (από την Ελευθεροτυπία)

Την προηγούμενη ημέρα, 26 Ιανουαρίου 2010, δημοσιεύτηκε στα Νέα το άρθρο του Γκαζμέντ Καπλάνι που αφορούσε μια πολύ γνωστή προσωπικότητα του Ολοκαυτώματος: την Άννα Φρανκ. Το άρθρο δεν είχε επετειακή μορφή, ούτε και ασχολήθηκε ιστορικά με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τότε. Ο αρθρογράφος βρήκε αφορμη στην πρόταση ενός βουλευτή στην Ιταλία να λογοκριθεί το "Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ" εξαιτίας του γεγονότος ότι "περιγράφει με εξονυχιστικές λεπτομέρειες τα απόκρυφα μέρη του σώματός της προκαλώντας ταραχή στους ανήλικους μαθητές".   Μάλιστα, δεν ήταν ο μόνος που εντόπισε τα "ροζ" αποσπάσματα στο βιβλίο. "Ήσυχοι οικογενειάρχες" "ανησύχησαν μήπως τα παιδιά τους γίνουν διεστραμμένα διαβάζοντας τις άσεμνες περιγραφές" και θεώρησαν ότι είναι χρέος του να τα σώσουν. Το ερώτημα είναι από ποιους αξίζει να σωθούν; Από αυτούς που είναι διαφορετικοί (στην προκειμένη περίπτωση η διαφορετικότητα βρίσκεται στη σεξουαλική αφύπνιση μιας έφηβης) ή από τους "σωτήρες" 

Από το δεύτερο κείμενο ξεχωρίζουμε το εξής επίκαιρο: "Σε έναν κόσμο όπου σε μισούν για την καταγωγή σου δεν μπορείς να εμπιστευτείς πια κανέναν. Αλλά και όταν δεν μας μένει πια κανένας θέλουμε σε κάποιον να μιλήσουμε, να συνομιλήσουμε, να εξομολογηθούμε. Και εάν δεν υπάρχει θα τον επινοήσουμε. Η βαθύτερη υπαρξιακή ανάγκη του ανθρώπου, ακόμα και μέσα στην Κόλαση, είναι να έχει έναν συνομιλητή, έναν μάρτυρα, έναν καθρέφτη. " 



Δελτίου Τύπου Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μετά τη συνάντηση με δύο εκπαιδευτικούς...


Δηλώσεις Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, μετά τη συνάντηση με δύο εκπαιδευτικούς από τη Θεσσαλονίκη που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο στην εκπαιδευτική διαδικασία 


"Η κυρία Προκοπίου και ο κύριος Κολτσάκης είναι δύο από τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα, που αποτελούν πρότυπα καινοτομίας, δουλειάς και δημιουργικής παραγωγής. Στην ελληνική εκπαίδευση, στο δημόσιο σχολείο έχουμε ανάγκη από την ανάδειξη τέτοιων θετικών προτύπων. 
Και οι δύο, όπως και πολλοί άλλοι, έχουν κάνει πολύ σπουδαία δουλειά, έχουν δώσει το χρόνο, την εμπειρία, την ευφυΐα τους για να δημιουργήσουν νέα πράγματα για το σχολείο. 
Σήμερα το διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να ανοίξει νέους ορίζοντες στους μαθητές, να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν ιδέες μεταξύ τους, να κάνει πιο ευέλικτο και ανοιχτό το σχολείο και να δημιουργήσει καινοτομία και πρότυπα. 
Αυτός είναι ο στόχος του υπουργείου και πολύ γρήγορα θα ανακοινωθεί η πρώτη δράση που θα αφορά το σύνολο των σχολείων και των εκπαιδευτικών που θα λειτουργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε την καθημερινή βοήθεια και συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς που έχουν εμπειρίες και βιώνουν αυτή την προσπάθεια στην τάξη. 
Η επιλογή των δύο εκπαιδευτικών από τη Θεσσαλονίκη, μιας φιλολόγου και ενός φυσικού, αναδεικνύει τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται και στην Περιφέρεια για να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση. 
Η πρόσκληση έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα: Την ανάδειξη θετικών προτύπων στην εκπαίδευση. Είναι πάρα πολλοί οι εκπαιδευτικοί που παλεύουν καθημερινά για ένα καλό και δημιουργικό σχολείο. Στόχος μας είναι σε εύλογο χρονικό διάστημα η χώρα μας από 25η που είναι σήμερα στην Ε.Ε. στο χώρο της Κοινωνίας της Πληροφορίας και της χρήσης νέων μέσων, να ανέβει στις πρώτες θέσεις. 
Μπορούμε να το πετύχουμε; 
Μπορούμε, γιατί κάθε φορά που βάζουμε στόχους ως έθνος, ως πολιτεία μπορούμε να τους πετύχουμε. 
Με μια προϋπόθεση: Τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών με την καρδιά και την ψυχή τους. 
Και σήμερα είμαι πολύ αισιόδοξη ότι αυτές οι δυνάμεις υπάρχουν."


Βίντεο από την παρουσίαση των καθηγητών στην Υπουργό και τις δηλώσεις τους μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Στερούν το δικαίωμα στο μειωμένο ωράριο στους αναπήρους υπαλλήλους!



Οι ελληνικές τράπεζες αρνούνται να εφαρμόσουν το προβλεπόμενο από το νόμο (3731/08) μειωμένο ωράριο για τους υπαλλήλους που ζουν υπό συνθήκη αναπηρίας. Σε κάμποσες περιπτώσεις η τραπεζική “άρνηση” έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των αναπήρων υπαλλήλων τους.

«Οχι» στη λήψη φυλλικού οξέος σε προχωρημένη εγκυμοσύνη



Μικρά παιδιά των οποίων οι μητέρες λάμβαναν συμπληρώματα φυλλικού οξέος κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης είναι πιθανόν να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άσθματος, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα καινούργια ευρήματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Αmerican Journal of Εpidemiology» είναι τα πρώτα τα οποία συνδέουν τη λήψη φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με την ανάπτυξη άσθματος στο παιδί που έρχεται στον κόσμο. 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Ντέιβις εξέτασαν τα ποσοστά άσθματος ανάμεσα σε περισσότερα από 400 παιδιά των οποίων οι μητέρες παρακολουθούνταν από την εποχή όπου ήταν έγκυοι. Οπως προέκυψε, ποσοστό γύρω στο 12% αυτών των παιδιών ανέπτυξε άσθμα έως την ηλικία των τριών ετών. Με βάση ανάλυση των στοιχείων, φάνηκε ότι παιδιά των οποίων οι μητέρες λάμβαναν φυλλικό οξύ στο τέλος της εγκυμοσύνης τους- μετά την 30ή εβδομάδα- αντιμετώπιζαν 25% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης άσθματος σε σύγκριση με εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν λάμβαναν το συμπλήρωμα σε τόσο προχωρημένη εγκυμοσύνη. 

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι ερευνητές τονίζουν πως είναι πολύ πρόωρο να δώσουν νέες οδηγίες στις εγκύους με βάση τα καινούργια ευρήματα. Παράλληλα τα αποτελέσματα δεν φάνηκε να ισχύουν για λήψη του συμπληρώματος στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Με βάση τα νέα δεδομένα, οι αυστραλοί επιστήμονες τονίζουν ότι ίσως θα έπρεπε να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες. 

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ, 29/1/2010. Για το άρθρο, πατήστε εδώ 

Για τα παιδιά καλύτερα διαζύγιο παρά οι καβγάδες...

Μεγάλη έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του βρετανικού οργανισμού Children΄s Society δείχνει ότι τα παιδιά χωρισμένων γονέων είναι πιο ευτυχισμένα από εκείνα οι γονείς των οποίων, αν και δεν συμβιώνουν αρμονικά, επιλέγουν να συνεχίσουν να ζουν μαζί «για χάρη των παιδιών». Η έρευνα έδειξε ότι η ψυχική διάθεση των παιδιών επηρεάζεται πολύ περισσότερο από τις προστριβές και τους καβγάδες απ΄ ό,τι αν ζουν με τον έναν από τους δύο γονείς. 

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γιορκ που μελέτησαν 7.000 

παιδιά. Διεπίστωσαν ότι τα παιδιά που βίωναν έναν χωρισμό ήταν σε πρώτη φάση πιο στενοχωρημένα από τα υπόλοιπα, αλλά προοδευτικά η ψυχολογική τους κατάσταση βελτιωνόταν αν το νέο τους περιβάλλον ήταν γαλήνιο και χωρίς εντάσεις, είτε ζούσαν με τον έναν γονέα είτε ζούσαν σε μια νέα οικογένεια αν ο γονέας με τον οποίο ζουν είχε ξαναπαντρευτεί. 

Μέσα σε διάστημα ενός έτους τα παιδιά χωρισμένων γονιών αν διαβιούσαν σε γαλήνιο περιβάλλον άγγιζαν τα ίδια επίπεδα ψυχικής ικανοποίησης με εκείνα που ζούσαν σε μια αρμονική οικογένεια μαζί με τους γονείς τους. Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που διαβιούν σε γαλήνιο οικογενειακό περιβάλλον, ανεξάρτητα αν ζουν και με τους δύο γονείς ή μόνο με τον έναν, είναι κατά 20% πιο χαρούμενα από εκείνα που ζουν και με τους δύο γονείς αλλά υπάρχουν εντάσεις και καβγάδες μεταξύ τους.
Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ, 28/1/2010 Για το άρθρο, πατήστε εδώ