Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τα παιδιά σας κι εσάς!

Η καθημερινότητα στο σχολείο είναι πολύ δύσκολη για κάποια παιδιά. Παλεύουν με ύλη που δεν καταλαβαίνουν, με ρυθμούς που δεν προλαβαίνουν, με απαιτήσεις στις οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, με εκπαιδευτικούς που δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί μένουν πίσω.

Τις περισσότερες φορές τα παιδιά αυτά χρειάζονται ένα μικρό σπρώξιμο από επιστήμονες με γνώσεις και εμπειρίες που μπορούν να εντοπίσουν τις δυσκολίες τους και να επιλέξουν τις κατάλληλες μεθόδους - υλικά διδασκαλίας για να καλύψουν τα υπάρχοντα κενά και να διδάξουν νέες έννοιες και δεξιότητες.

Παιδοψυχολόγος για ακραίες συμπεριφορές παιδιών: «Ζούμε τρομακτικές καταστάσεις μετά τον εγκλεισμό, έρχονται και χειρότερα»

Πριν ακριβώς ένα χρόνο η παιδοψυχολόγος Σταυρούλα Σεφ αναφερόμενη στις επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχική υγεία των παιδιών είχε αναφερθεί στο «σύνδρομο της ασυλοποίησης». Πρόκειται για τη συμπεριφορά των ατόμων που έχουν εγκλειστεί για καιρό και έχουν χάσει την ικανότητα τους να ενταχθούν στο περιβάλλον. Ούτε και η ίδια δεν περίμενε τα ολέθρια αποτελέσματα. Καθημερινά η ίδια, οι συνεργάτες της αλλά και συνάδελφοι της γίνονται κοινωνοί με εκρηκτικές και ακραίες καταστάσεις που στη συντριπτική πλειοψηφία δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας

Ιωάννα – Μαρία Γκέρτσου: Τυφλώθηκε στη θερμοκοιτίδα, σπούδασε ψυχολογία και Ίδρυσε την πρώτη Σχολή Σκύλων Οδηγών τυφλών στην Ελλάδα

Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι στη μέχρι σήμερα ζωή μας έχουμε ακούσει τη φράση «κάθε εμπόδιο για καλό». Κάποιες φορές συμφωνήσαμε, κάποιες άλλες όχι. Στην περίπτωση της Ιωάννας, η ζωή την έφερε αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα που κάποιοι θα χαρακτήριζαν ανυπέρβλητο. Έχασε την όρασή της στη θερμοκοιτίδα όπου μπήκε επειδή γεννήθηκε πρόωρα. Εκείνη όμως δεν το έβαλε κάτω. Αντιθέτως πείσμωσε και έγινε πιο δυνατή. Έτοιμη να αντιμετωπίσει τα πάντα. Να ξεπεράσει τα πάντα. Να καταφέρει τα πάντα. 

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες κάνουν «απόβαση» στο TikTok

Μεγάλη έρευνα που έγινε στη Βρετανία έδειξε ότι το TikTok εκτός από τις πολύ νεαρές ηλικίες έχει αρχίσει να προσελκύει μαζικά τα άτομα τρίτης ηλικίας. Σύμφωνα με την έρευνα στο TikTok εισέρχονται οι παππούδες και οι γιαγιάδες με στόχο να αποκτήσουν πιο σταθερή επικοινωνία με τα εγγόνια τους.

«Το βασίλειο της ακακίας»: Ένα παραμύθι για το bullying και τη διαφορετικότητα

«Μια μέρα άλλαξαν όλα, σε μια μέρα άλλαξαν όλοι»…

Η στρουθοκάμηλος Μπεέττυ, η μοναχική ηρωίδα του παραμυθιού «Το βασίλειο της ακακίας», εκδόσεις iwrite, πέφτει θύμα bullying εξαιτίας του ότι είναι διαφορετική. Είναι πολύχρωμη σ’ έναν κόσμο γεμάτο ασπρόμαυρα και γκρίζα φτερά.

Το παραμύθι έγραψε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μπούσιος, όταν άκουσε για ένα περιστατικό bullying στο σχολείο. Επίκαιρο και δυστυχώς διαχρονικό το θέμα που επέλεξε ο καλός δημοσιογράφος, για να μιλήσει στα παιδιά. Για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο του σχολικού εκφοβισμού εξετάζουν οι αρχές, ως την αιτία που ώθησε τον 14χρονο μαθητή στον Κολωνό να βάλει τέλος στη ζωή του.

Ειδικό βραβείο επιτροπής στην Αμερική για το ντοκιμαντέρ «Πως να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα»

Το ντοκιµαντέρ µικρού µήκους “Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα” σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπλέτα και παραγωγή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεµόνων Ατόµων µε αυτισµό Ρεθύµνου, απέσπασε το ειδικό βραβείο επιτροπής στο φεστιβάλ Los Angeles Greek Film Festival που έλαβε χώρα από τις 9 – 15 Μάη, στην Αμερική.

Σύμφωνα με την επιτροπή:“το ανεπιτήδευτο, σύντομο ντοκιμαντέρ μας δείχνει πώς η η υπερδύναμη και η αλήθεια βρίσκονται συχνά σε μικρές γωνιές, όπου δημιουργούνται ασφαλείς χώροι, χωρίς αποκλεισμούς που επιτρέπουν τη φαντασία του άλλου να ανθίσει.”

Αλλεργίες: Ποιες οι ιδιαιτερότητες στα παιδιά -Τι να προσέξουν οι γονείς

Ένα στα τρία παιδιά σε όλη την Ευρώπη υποφέρει σήμερα από κάποιας μορφής αλλεργία -έτσι οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην παρακολούθηση και τον εντοπισμό των συμπτωμάτων. Τι πρέπει να γνωρίζουν, λοιπόν, τόσο για την ασθένεια όσο και για τη θεραπεία;

Στις 21 Μαΐου το Παραολυμπιακό Πανόραμα στη Χαλκίδα

H Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή διοργανώνει μαζί με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Χαλκιδέων, την Ε.Σ.Α.μεΑ., την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Α.Ο.Μ – ΑμεΑ), τον Σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιονικών και την Ο.Σ.Ε.Κ.Α. την εκδήλωση «Παραολυμπιακό Πανόραμα», η οποία θα διεξαχθεί το Σάββατο 21 Μαΐου στις 11:00 στη Χαλκίδα (πλατεία Μάλλιου, μπροστά από το κόκκινο σπίτι).

7ο Συμπόσιο Εργοθεραπείας: «Παιδιατρική Εργοθεραπεία»

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο διοργανώνει για 7η συνεχή χρονιά, το Συμπόσιο Εργοθεραπείας, υπό την επιστημονική αιγίδα του Ινστιτούτου Επιστήμης του Έργου και της Αποκατάστασης (ΙΝΕΕΑΠ). Την επιστημονική επίβλεψη του Συμποσίου έχει ο επικεφαλής του ΙΝΕΕΑΠ, Δρ. Παναγιώτης Σιαπέρας, Εργοθεραπευτής, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του μεταπτυχιακού MSc Rehabilitation. 

Ο αποκλεισμός των δυσλεκτικών από τις Στρατιωτικές Σχολές

Ελάχιστοι γνωρίζουν πως ένα νέο παιδί που έχει κάποιες μαθησιακές δυσκολίες δεν μπορεί να εισαχθεί στις Στρατιωτικές Σχολές της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός νέου από την Πάτρα, που διακρίνεται στον αθλητισμό, αλλά δεν θα μπορέσει να κάνει το όνειρό του πράξη, να φοιτήσει σε μια Στρατιωτική Σχολή λόγω μαθησιακών δυσκολιών.

Ροδόπη: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και διεθνής διάκριση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ένα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, που υλοποιεί η Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης είναι και το EROVET, το οποίο απευθύνεται στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Πρόκειται για Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με το οποίο κατέκτησε διεθνής διάκριση η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

ΗΠΑ: Δημοσκόπηση σοκ – Σχεδόν οι μισοί νέοι ΛΟΑΤΚΙ σκέφτηκαν την αυτοκτονία το 2021

Σχεδόν οι μισοί νέοι της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στις Ηνωμένες Πολιτείες «σκέφτηκαν σοβαρά» να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν το 2021, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον Έιμιτ Πάλεϊ, τον εκτελεστικό διευθυντή του The Trevor Project, της ένωσης πρόληψης της αυτοκτονίας στους νέους ΛΟΑΤΚΙ, η δημοσκόπηση «δείχνει ότι το ποσοστό αυτοκτονικού ιδεασμού αυξάνεται τα τρία τελευταία χρόνια».