Το
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συνεχίζοντας την εκπαιδευτική και κοινωνική του πολιτική παρουσιάζει τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για την περίοδο 2009-2010. Τα δύο απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το τρίτο σε παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρουσιάζονται με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
Στην προσπάθειά του να υποστηρίξει τη θεατρική εκπαίδευση, αναλαμβάνει επίσης μια σειρά από πρωτοβουλίες με τίτλο "Το Κ.Θ.Β.Ε. κοντά την εκπαίδευση"
ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Σπασμένη Πυξίδα
για μαθητές Στ' δημοτικού
Έναρξη προγράμματος: 24 Νοεμβρίου
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά
Η Μ. τις νύχτες παλεύει να κοιμηθεί. Τις μέρες θέλει να περνά απαρατήρητη. Ώσπου μια μέρα εξαφανίζεται... "σπάζοντας" την πυξίδα της για δεύτερη φορά.
Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα με στόχο την ευαισθητοποίησή τους απέναντι στον "άλλον". Τα παιδιά παρακολουθούν την ιστορία ενός συνομηλίκου τους κοριτσιού, συμμετέχουν σ' αυτήν και δίνουν τις δικές ερμηνείες. Το θέατρο, μέσα από τον πειραματισμό και το παιχνίδι, ρίχνει μια διαφορετική ματιά στη "διαφορετικότητα".
Οι παραστάσεις- παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στις τάξεις των σχολείων, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη αλλαγή στη διάταξη της αίθουσας. Ο θίασος αποτελείται απο τρεις ηθοποιούς. Στην αρχή του προγράμματος όπως και κατά τη διάρκειά του διανέμεται έντυπο υλικό, το οποίο διευκολύνει τους μαθητές να παρακολουθήσουν το δρώμενο και να συμμετάσχουν σε αυτό.
Σολωμός- Σεφέρης- Ελύτης
για μαθητές Α', Β' Γ' Γυμνασίου
Έναρξη προγράμματος: 35-40 λεπτά
Τρεις Έλληνες λόγιοι που γεννήθηκαν στην Ευρώπη και ένας Αμερικανός συγγραφέας γνώστης της ελληνικής γλώσσας, προσκαλούνται στην Ελλάδα μέσω ενός προγράμματος επιμόρφωσης για τον Ελληνικό Πολιτισμό.
Ένα βράδυ αποφασίζουν να επισκεφτούν την Κεντρική Βιβλιοθήκη και να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους διαβάζοντας ελληνική ποίηση. Προτείνεται για ανάγνωση ο Εθνικός μας ποιητής και οι δύο μεταγενέστεροι Νομπελίστες ποιητές μας. Η ιστορία μας ξεκινάει και η συζήτηση κορυφώνεται μέσα από χιούμορ και σοβαρότητα, με αναγνώσεις, σχόλια και συγκρίσεις γύρω από το έργο των τριών μεγάλων ποιητών, με μία ευχάριστη κατάληξη, πιθανά απρόσμενη.
Οι παραστάσεις- παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στις τάξεις των σχολείων, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη αλλαγή στη διάταξη της αίθουσας. Ο θίασος αποτελείται απο τρεις ηθοποιούς. Στην αρχή του προγράμματος όπως και κατά τη διάρκειά του διανέμεται έντυπο υλικό, το οποίο διευκολύνει τους μαθητές να παρακολουθήσουν το δρώμενο και να συμμετάσχουν σε αυτό. Στη λήξη υπάρχει η δυνατότητα απαντήσεων σε τυχόν απορίες των μαθητών.
Πες στον ήλιο να φανεί
για παιδιά 5-12 ετών
Έναρξη προγράμματος: 22 Δεκεμβρίου
Διάρκεια: 35-40 λεπτά
Ο Φ. ταξιδεύει στα ανοιχτά... Φυσάει άγριος άνεμος. Ο θόλος του ουρανού ντύνεται σκούρο μπλε. Κι όμως μια τόσο μικρή σχεδία μπορεί και να γεννάει κίτρινες εικόνες. ο προβολέας ρίχνει το φως του σε ένα συνηθισμένο αγόρι με παράξενες ιδέες. Χαμένος μέσα στο πέλαγος ανακαλύπτει ότι οι χαρές της φύσης έχουν κρυφτεί. Θα τις αναζητήσει; Θα νοιαστεί για την τύχη τους;
Το πρόγραμμα "Πες στον ήλιο να φανεί" φιλοδοξεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για δημιουργικές στιγμές, στιγμές τρυφερές με στόχο έναν καλύτερο πλανήτη. Στέρεες πραγματικότητες μεταπλάθονται σε ονειρικούς κόσμους και το παιχνίδι επιστρέφει εκεί όπου γεννιέται, στη φαντασία του αιδικού νου.
Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται κυκλικά (κάθε 10 περίπου ημέρες) στα 5 Δημόσια Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που διαθέτουν κλινικές στις οποίες νοσηλεύονται παιδιά από 5 έως 12 ετών.
Το ΚΘΒΕ κοντά στην εκπαίδευση
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημερα για το Θέατρο στην εκπαίδευση στις 27 Νοεμβρίου, το ΚΘΒΕ, θέλοντας να συμβάλλει στο έργο των εκπαιδευτικών, να διευκολύνει την επικοινωνία τους με το θέατρο και να παρέχει ουσιαστική υποστήριξη σε θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση θεατρικών προσεγγίσεων στην εκπαίδευση, αναλαμβ΄ναει μια σειρά από πρωτοβουλίες που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή από τη νέα χρονιά:
1. Διοργάνωση συναντήσεων των εκπαιδευτικών με συντελεστές της Παιδικής και της Νεανικής του Σκηνής σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.
2. δημοσίευση στην ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ εκπαιδευτικού υλικού
3. Καθιέρωση της "ώρας των εκπαιδευτικών": κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να επικοινωνούν με το γραφείο Θεατρολογίας του ΚΘΒΕ (τηλ. 2310263359)