Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο προσβάσιμο σούπερ μάρκετ για άτομα με οπτική αναπηρία

Το πρώτο σούπερ-μάρκετ, που είναι προσβάσιμο για άτομα με οπτική αναπηρία δημιουργήθηκε στην περιοχή της Σχολής Τυφλών ανατολική Θεσσαλονίκη.

Οι πελάτες, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην όραση, μπορούν πλέον να κινούνται με άνεση στο εσωτερικό του καταστήματος και να επιλέγουν τα προϊόντα τους με ευκολία.

Σε όλους τους διαδρόμους του καταστήματος έχει εγκατασταθεί ένας οδηγός όδευσης, ειδικός για εσωτερικό χώρο, που ακολουθεί τη λογική του εξωτερικού.

Όλη η διαδρομή αυτού του οδηγού όδευσης έχει αποτυπωθεί σε έναν οπτικοακουστικό χάρτη, ο οποίος με τις ανάγλυφες διαφορετικές υφές στα ανάγλυφα μέρη του και με έναν οδηγό αναγνώστη pen friendly, μπορεί να δώσει στον χρήστη μία νοητή κάτοψη του χώρου.

Για να είναι αυτόνομο ένα άτομο με οπτική αναπηρία, θα πρέπει να πάει, να δει μια τιμή, ένα προϊόν, την προσφορά του και να αποφασίσει εάν θα το αγοράσει ή όχι. Σε αυτό έρχεται να συμβάλλει η ειδική εφαρμογή, που έχει δημιουργηθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό και έχει τη δυνατότητα να σκανάρει τα barcode και να δώσει στο άτομο όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.


Πηγή: ertnews

Κάνοντας «φούσκες»: ένα απλό, διασκεδαστικό, αλλά πολύ σημαντικό παιχνίδι για τα παιδιά μας!

Larry Madrigal
Η εικόνα ενός μικρού παιδιού μπροστά από έναν ενήλικα που του κάνει φούσκες για να τις βλέπει και να τις σκάει είναι ιδιαίτερα οικεία. Μαμάδες και μπαμπάδες, παππούδες και γιαγιάδες, θείες και θείοι έχουν περάσει ατελείωτες ώρες κάνοντας φουσκίτσες. Έχετε σκεφτεί πώς ένα τόσο απλό και διασκεδαστικό παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας;

Κοινά είδη ευρωπαϊκών πουλιών στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Erasmus+ BANOFFEE)

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ Banoffee, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ένα λεξικό νοηματικής που περιλαμβάνει 60 είδη πουλιών στην Ελληνική, Ισπανική, Ιταλική, Γαλλική και Μαλτέζικη γλώσσα.

Μπορείτε να δείτε όλα τα βίντεο κάνοντας κλικ εδώ.

Μπαίνει σε πιλοτική λειτουργία το "Ψηφιακό Φροντιστήριο": Ποια μαθήματα και ποιους μαθητές αφορά

Τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας διαδικτυακής υποστήριξης μαθητών εκτός σχολικού ωραρίου, θέτει σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το ψηφιακό φροντιστήριο πρόκειται να λειτουργήσει πιλοτικά από τον Φεβρουάριο του 2024 με δυο μαθήματα, το ένα από τα δύο θα είναι σίγουρα τα μαθηματικά, ενώ το δεύτερο δεν έχει κλειδώσει ακόμα.

Υπερβολικός θόρυβος και κίνδυνοι για την ακοή των παιδιών

Τα παιδιά και οι έφηβοι κινδυνεύουν να χάσουν την ακοή τους, ενεργοποιώντας τις προσωπικές τους συσκευές ακρόασης. Αυτό που μπορεί να μην συνειδητοποιούν οι οικογένειες είναι ότι τα παιδιά εκτίθενται σε δυνητικά επιβλαβή θόρυβο από τη βρεφική ηλικία και ότι οι επιπτώσεις είναι σωρευτικές κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συζητά τις κοινές πηγές και τις επιπτώσεις του θορύβου, από τις μηχανές ύπνου για βρέφη μέχρι τα πυροτεχνήματα.

9 σημάδια που δείχνουν τον εθισμό των παιδιών στις οθόνες

Τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες, πώς μπορούν, όμως, οι γονείς να καταλάβουν αν έχουν εθιστεί σε αυτές; Η γιατρός Susanna Kemper που έχει κερδίσει την αγάπη πολλών μαμάδων που την ακολουθούν στα social media για τις συμβουλές της σχετικά με τη διατροφή των παιδιών, τους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης μιας ασθένειας, αλλά και τον απλό τρόπο με τον οποίο εξηγεί την ομοιοπαθητική στους γονείς που θέλουν να την εφαρμόσουν, έκανε μια ανάρτηση για τον εθισμό στις οθόνες.

Ίδρυμα Ωνάση: Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2023 – 2024 «Νέες ιδέες ενός σύγχρονου κόσμου»

Ο γνωστός άγνωστος κόσμος μας, που συνεχώς μεταμορφώνεται, χρειάζεται τη «λοξή» ματιά των παιδιών, την ορμητική περιέργεια των εφήβων και την επιθυμία για βελτίωση των ενηλίκων. Γύρω από αυτές τις προσεγγίσεις είναι δομημένα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση για την περίοδο 2023–2024, τα οποία και φέτος απηχούν το ενδιαφέρον του Πυλώνα της Παιδείας του Ιδρύματος για μια κοινωνία που αλλάζει χωρίς να φοβάται, που είναι ανοιχτή και συμπεριληπτική.

ΕΣΑμεA: Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις Ευρωεκλογές

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. συμμετέχει ως εταίρος στο Έργο με τίτλο «DREE- Disability Rights in the European Elections» (Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις Ευρωεκλογές) – AGREEMENT No. 101103246 PROJECT No. COMM-SUBV-2022-PAN-EU/101103246/dree, με Συντονιστή Εταίρο το European Disability Forum (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία – EDF) και με εταίρους, πέραν της Ε.Σ.Α.μεΑ., τα παρακάτω Εθνικά Συμβούλια Ατόμων με Αναπηρία – μέλη του Φόρουμ:

Θεσσαλονίκη: Από 11 σχολεία στον Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη ξεκινά το σχολικό Δίκτυο Παροχής Πρώτων Βοηθειών «Σώζω Ζωές»

Σχολικό Δίκτυο Παροχής Πρώτων Βοηθειών σε επείγοντα περιστατικά ξεκινά να υλοποιείται σε έντεκα σχολικές μονάδες του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη.

Πρόκειται για την πιλοτική εφαρμογή του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος «Σώζω Ζωές», που σχεδίασε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την οργάνωση «Kids save lives».

Θεόδωρος Γκίκας: “Αργυρός” στη δεύτερη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστροφυσικής

Με αργυρό μετάλλιο επέστρεψε ο 14χρονος μαθητής του Γυμνασίου Νέας Καρβάλης, Θεόδωρος Γκίκας από τη 2η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής Νέων που έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πόλη του Βόλου, από τις 25 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Στήριξη 500 φοιτητών με αναπηρία στη Θεσσαλία

Συνολικά 500 φοιτητές και φοιτήτριες με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες υποστηρίζει η Δομή «Πρόσβαση» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με στόχο να μπορέσουν να ολοκληρώσουν ανεμπόδιστα και ισότιμα τις σπουδές τους, να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και να ενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας.

Συνέδριο Νέων Ευρωπαίων στη Θεσσαλονίκη

Τα σύγχρονα προβλήματα των νέων στην Ευρώπη στο συνέδριο του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στη Θεσσαλονίκη. Η πρόκληση της ανεξάρτητης διαβίωσης και η ανάγκη για περισσότερη πολιτική συμμετοχή των νέων.

«Άμα δεν είμαστε ανεξάρτητοι δεν είμαστε ελεύθεροι», βροντοφώναξε ο Εμιλ Σενκίρ στην έναρξη του φόρουμ για την πρόκληση της ανεξάρτητης διαβίωσης, στο πλαίσιο του 8ου Συνεδρίου Νέων Ευρωπαίων, εκφράζοντας το αίτημα μιας ολόκληρης γενιάς. Περίπου εκατό νέες και νέοι από 31 χώρες της Ευρώπης βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημμένοι του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στο 8ο Συνέδριο Νέων Ευρωπαίων για να συζητήσουν τα κοινά τους προβλήματα. Πέρα από τις πολιτισμικές τους ιδιαιτερότητες, βιώνουν παντού παρόμοιες καταστάσεις.