Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

7 φράσεις κλειδιά της Μοντεσσοριανής Αγωγής που πρέπει να χρησιμοποιούμε όλοι.

Είναι πολύ δύσκολο να εκφράσεις με λίγα λόγια την Μοντεσσοριανή Αγωγή, καθώς πρόκειται για μια φιλοσοφία σχετικά με την εκπαίδευση και την ανάπτυξη του παιδιού που φτάνει πολύ βαθιά. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος να βλέπεις τον κόσμο. Ίσως ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να σχηματίσει κανείς μια ιδέα σχετικά με το τι είναι Μοντεσσοριανή Αγωγή είναι να προσέξει τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι δάσκαλοί της.

Οι δάσκαλοι της Μοντεσσοριανής Αγωγής χρησιμοποιούν μια γλώσσα που σέβεται το παιδί και του παρέχει συστηματικές προσδοκίες. Οι λέξεις επιλέγονται προσεκτικά για να ενθαρρύνουν τα παιδιά να είναι ανεξάρτητα, να έχουν εσωτερικά κίνητρα και κριτική σκέψη. Διαβάστε 7 εκφράσεις που θα ακούσετε σε μια μοντεσσοριανή τάξη και πώς μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και στο σπίτι σας.

Ένα διαφορετικό θεματικό πάρκο αφιερωμένο στους ήρωες του 1821 λειτουργεί στο Σιδηρόκαστρο

Ένα πρωτότυπο, εκπαιδευτικό θεματικό πάρκο, αφιερωμένο στους ήρωες και τις σημαντικότερες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης, εγκαινιάστηκε στο ακριτικό Σιδηρόκαστρο του δήμου Σιντικής Σερρών, από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριο, στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής.

Μέσα σε μια κατάφυτη έκταση, γεμάτη ελαιόδεντρα και καλλωπιστικά φυτά, μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ανάμεσα σε εκθεσιακά σταντ με φωτογραφίες και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις που παρουσιάζουν γνωστούς και άγνωστους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης και τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τον δύσκολο και αιματηρό αγώνα προς την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Ωρα μηδέν για σωστή Σεξουαλική Αγωγή στα θρανία

Το ένα μετά το άλλο τα θύματα που καταγγέλλουν δημόσια ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά ως ανήλικοι, ενώ δηλώνουν ταυτόχρονα ότι τη στιγμή εκείνη δεν ήταν σε θέση να το αναγνωρίσουν. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη θεωρία «fight, flight or freeze» γύρω από τη φυσική σωματική αντίδραση σε μια απειλή, με τη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών να αφορά δυστυχώς την τρίτη μορφή αντίδρασης, το «πάγωμα», κάνουν ανάγλυφο τον κίνδυνο για την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών, της πιο ευάλωτης κοινωνικής ομάδας. Τα βλέμματα στρέφονται πλέον εκεί που τα παιδιά αποκτούν τα πρώτα τους εφόδια για να αντιμετωπίσουν αργότερα τον κόσμο, στις σχολικές αίθουσες. Η Σοφία Μπεκατώρου, που άνοιξε τη συζήτηση, δήλωσε ότι αναγκάστηκε η ίδια να μιλήσει στα ανήλικα παιδιά της, ηλικίας 8 και 12 ετών, για τη σεξουαλική κακοποίηση. «Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να μιλήσουν στα παιδιά τους και να τα ενημερώσουν γιατί δεν έχουμε επαρκή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία».

1ο Φεστιβάλ Συνδημιουργίας Παιχνιδιών "Legends of Disability"

1ο Φεστιβάλ Συνδημιουργίας Παιχνιδιών "Legends of Disability"

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι:
-να εμπνεύσει τα ανάπηρα άτομα μέσα από τα Role models να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας παρέχοντας ταυτόχρονα εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματά τους στο κοινό,
-η ανάδειξη και προβολή role-models διαφόρων ηλικιών,
-η ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης, των δεξιοτήτων και του επαγγελματικού προσανατολισμού αναπήρων,
-η δημιουργία εργαλείων και δράσεων αυτοσυνηγορίας,
-η ενίσχυση δεξιοτήτων επαγγελματιών που δουλεύουν με ανάπηρους και προσωπικών βοηθών στην εφαρμογή Game-based μεθόδων,
-η άρση των προκαταλήψεων και η ευαισθητοποίηση του κοινού.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΔΩ: https://forms.gle/frKTgGfseKkJm5Qp9

Πρακτικά συνεδρίου: «Όψεις του σύγχρονου σχολείου: Η διαχείριση της σχολικής τάξης»

Δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά του τριήμερου Διαδικτυακού Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου -Συμποσίου «Όψεις του σύγχρονου σχολείου: Η διαχείριση της σχολικής τάξης», που διοργάνωσε το 4ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Χαροκόπειο, Ιωαννίνων και ΕΚΠΑ.
Ο πρώτος τόμος είναι διαθέσιμος εδώ και ο δεύτερος εδώ

Ενισχύουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού

Η συναισθηματική νοημοσύνη συνοψίζεται ως η ικανότητα των ανθρώπων να αναγνωρίζουν τα δικά τους συναισθήματα αλλά και αυτά των άλλων, να κάνουν διάκριση μεταξύ διαφορετικών συναισθημάτων και να χρησιμοποιούν τη συναισθηματική πληροφορία ως οδηγό σκέψης και συμπεριφοράς. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι απαραίτητη για την υγιή ψυχο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς ένα σημαντικό εφόδιο για τη δημιουργία υγιών διαπροσωπικών σχέσεων.

Κρήτη: Δεν τους νοικιάζουν σπίτι επειδή έχουν παιδί ΑμΕΑ

Μία απίστευτη καταγγελία έχει αναρτηθεί στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης από Ρεθυμνιώτες, με αφορμή την περιπέτεια μίας γυναίκας, η οποία πριν λίγες ημέρες είδε το σπίτι της να καταστρέφεται από πυρκαγιά και σήμερα δεν μπορεί να βρει σπίτι να μείνει με το παιδί της, το οποίο πάσχει από αυτισμό, γιατί ο ιδιοκτήτης ακινήτου της το αρνήθηκε «επειδή το παιδί της δεν είναι φυσιολογικό».

Η γυναίκα αυτή είναι νοσηλεύτρια και σε καμία περίπτωση δεν ζητάει να της παραχωρηθεί σπίτι. Έχει τη δυνατότητα, όπως τονίζει, να ανταπεξέρθει στα έξοδα διατήρησης ενός σπιτιού, αρκεί να βρει να νοικιάσει ένα!

Θεσσαλονίκη: Έχουν ήχο τα χρώματα; Πρωτοποριακό πρόγραμμα κάνει την τέχνη προσβάσιμη σε άτομα με οπτική αναπηρία

Η Φανή Τσικούρα δεν έχει δει ποτέ τα χρώματα, αφού έχασε την όρασή της λίγο μετά τη γέννησή της. Παρόλα αυτά, το αγαπημένο της χρώμα είναι το κόκκινο, που -μέσα από περιγραφές τρίτων αρχικά και στη συνέχεια από προσωπικές εμπειρίες- έφτασε να συμβολίζει για εκείνη τη χαρά και τη θέρμη.

Πριν από λίγους μήνες, η Φανή μπόρεσε να ακούσει τον ήχο του αγαπημένου της χρώματος και να ψηλαφήσει την -τυπωμένη σε εκτυπωτή 3D- κυματομορφή του, στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «Mind's Eye | Ψηλαφώντας την Τέχνη», για την πρόσβαση στην εμπειρία της τέχνης ατόμων με ολική ή μερική οπτική αναπηρία. Το πρόγραμμα «τρέχει» από τον περασμένο Ιούνιο σε μόνιμη βάση στο MOMus- Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη.

Κυτταρική θεραπεία για την υδροκεφαλία με ελληνική σφραγίδα

«Ζω με την υδροκεφαλία από τότε που ήμουν 6 εβδομάδων. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά η αρρώστια μου με δίδαξε ότι κάθε μέρα που ζω είναι μια ευλογία. Μερικές φορές δυσκολεύομαι να σηκωθώ το πρωί γιατί ξυπνάω με ίλιγγο, πονοκεφάλους και ναυτία, που συχνά μου προκαλούν διπλωπία (διπλό είδωλο) επηρεάζοντας τη συγκέντρωση μου στην εργασία και στην οδήγηση. Όλα αυτά όμως δεν με σταματούν από το να συνεχίζω τη ζωή μου. Δουλεύω σε δύο δουλειές και παράλληλα σπουδάζω. Οι πέντε χειρουργικές επεμβάσεις που έκανα για την υδροκεφαλία θα μπορούσαν να μου είχαν στοιχίσει τη ζωή, αλλά είμαι ακόμη εδώ και δεν θα αφήσω τη νόσο να μου κλέψει τα καλύτερα. Το να έχεις υδροκεφαλία είναι μια αόρατη αναπηρία. Όμως είμαι δυνατή και θέλω να μιλήσω και σε άλλους για αυτήν»… Μπορεί κάποιος να διαβάσει πολλές προσωπικές ιστορίες, όπως αυτή της 28χρονης Έλις, μέσα στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Ένωσης για την Υδροκεφαλία (Hydrocephalus Association, USA), ενός ιδρύματος που δημιουργήθηκε με στόχο όχι μόνο να φέρει κοντά και να υποστηρίξει τα πάσχοντα από υδροκεφαλία άτομα και τις οικογένειές τους, αλλά να αναδείξει και να επιβραβεύσει πρωτοποριακή και καινοτόμα έρευνα στο πεδίο της υδροκεφαλίας, σε διεθνές επίπεδο.

Με ποιον θα μείνει απόψε το παιδί;

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι το παιδί μετά το διαζύγιο θα περνά τουλάχιστον το 30% του χρόνου του με τον κάθε γονέα. Δεν μοιράζει τον χρόνο ισόποσα, όπως ο Κ. Καρακώστας και άλλοι γονείς ζητούν, θεσμοθετεί όμως μια σημαντική αλλαγή. Η προπαρασκευαστική επιτροπή έχει παραδώσει το πόρισμά της στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πλέον, απομένει να περάσει το νομοσχέδιο από υπουργικό συμβούλιο και να έρθει προς ψήφιση. Δεν είναι η πρώτη φορά που κυοφορείται μια τέτοια μεταρρύθμιση στο Οικογενειακό Δίκαιο. Αντίστοιχη κινητικότητα είχε υπάρξει και επί της προηγούμενης κυβέρνησης, χωρίς, όμως, να τελεσφορήσει.

Κορωνοϊός : Αλματώδης αύξηση κρουσμάτων σε ανήλικους

Κατά το πρώτο αλλά και το δεύτερο κύμα της πανδημίας τα παιδιά – ιδίως αυτά κάτω των 10 ετών – αντιμετωπίζονταν ως ο πλέον… αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα μεταδόσεων, καθώς συνέβαλλαν ελάχιστα συγκριτικά με τους εφήβους και τους ενηλίκους στη διασπορά του κορωνοϊού.

Το τρίτο κύμα, όμως, φέρνει ανατροπές, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι οι ιοί εξελίσσονται, με αποτέλεσμα οι βεβαιότητες να μετατρέπονται σε αμφιβολίες. Μάλιστα, πλέον δεν είναι λίγες οι φορές που τα συμπτώματα που εκδηλώνουν τα παιδιά είναι η αιτία που ξεδιπλώνεται το κουβάρι της ενδοοικογενειακής διασποράς, κάτι που δεν ίσχυε πριν από τον Δεκέμβριο.

Βρετανία: Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από νεκρό δότη σε παιδί

Την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς από νεκρό (πτωματικό) δότη σε μία 15χρονη από το Γουόρτσεστερ της Αγγλίας ανακοίνωσαν βρετανοί ειδικοί. Η ανήλικη βρισκόταν εδώ και δύο χρόνια στη λίστα αναμονής για μόσχευμα και η πάθησή της χαρακτηριζόταν ως τελικού σταδίου, κάτι που σημαίνει ότι ο χρόνος της τελείωνε… 

Σήμερα, η 16χρονη πλέον Αννα Χάντλεϊ είναι απολύτως υγιής και παίζει και πάλι χόκεϊ, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.