Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Σεμινάριο: Μαθαίνοντας το παιδί να αγαπάει το βιβλίο

Μαθαίνοντας το παιδί να αγαπάει το βιβλίο 

Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015 
Ώρα έναρξης: 10:00 

Εισηγήτρια: Ιωάννα Αγγέλου 
Ειδική παιδαγωγός – Νηπιαγωγός 

Προβολή: Anant Agarwal "Why massive open online courses (still) matter"



Το λεξικό των εφήβων -Τι σημαίνουν οι…κωδικοποιημένες λέξες που χρησιμοποιούν

Αν πιστεύετε ότι είστε trendy γονείς επειδή ξέρετε τι σημαίνει LOL (ίσως και ROFL) και επαναπαύεστε σ” αυτό, τότε είστε βαθειά νυχτωμένοι. Ο διαδικτυακός κόσμος των εφήβων είναι αρκετά κωδικοποιημένος για να κρατήσει τους γονείς ανυποψίαστους.

Τι «κληρονομούν» τα μωρά από τις γιαγιάδες τους;

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο που, σε μια συγκεκριμένη παραλλαγή του, αν έχει κληρονομηθεί στην μητέρα από τη δική της μητέρα, δηλαδή από τη γιαγιά του μωρού, αυξάνει έως 155 γραμμάρια το βάρος του νεογέννητου παιδιού! 

Χρήση ανοιχτού λογισμικού στην ελληνική εκπαίδευση

H μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr) στο πλαίσιο των δράσεών της για την προώθηση του ανοιχτού λογισμικού έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με τηνπρόσκληση ενδιαφέροντος για ένταξη στο μητρώο “Κεντρων Πιστοποίησης Μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)”

55 χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο

Την ενίσχυση των προσπαθειών για την εξάρθρωση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, τη δίωξη των παραβατών, την προστασία των παιδιών-θυμάτων και την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου από το διαδίκτυο ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πρόσφατη ψηφοφορία του.

Το ρεκόρ της ντροπής: H Ελλάδα δεύτερη πανευρωπαϊκά στο διαδικτυακό εκφοβισμό

Δεύτερη πανευρωπαϊκά έρχεται η Ελλάδα στη λίστα των ωρών που παρατηρείται διαδικτυακό bullying, σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Στην έρευνα EUNETADB, που δημοσιεύει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, πρωταθλήτρια διαδικτυακού εκφοβισμού ανακηρύχθηκε η Ρουμανία με 37,7% των εφήβων να έχουν πέσει θύματα e-bullying, ενώ ακολουθεί η χώρα μας με ποσοστό 26,8%. Οι υπόλοιπες χώρες της λίστας είναι η Γερμανία (24,3%), η Πολωνία (21,5%), η Ολλανδία (15,5%), η Ισλανδία (13,5%) και τελευταία στη λίστα η Ισπανία με 13,3%.

Εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία κατά των διακρίσεων

Να αφιερώσουν μία ή δύο διδακτικές ώρες την Πέμπτη 19 Μαρτίου ή την Παρασκευή 20 Μαρτίου σε δράσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των φυλετικών διακρίσεων ζητάει το υπουργείο Παιδείας από τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων, με εγκύκλιο που έστειλε στιν σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Prosvasis: Ένας πολύτιμος διαδικτυακός χάρτης προσβασιμότητας για όλα τα άτομα με κινητικά προβλήματα

Πριν από δύο χρόνια μία ομάδα φοιτητών αποφάσισε να συμμετέχει σε έναν διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Από αυτή «τη διάθεση για δοκιμή του εαυτού τους», όπως λένε οι ίδιοι, προέκυψε η δημιουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας Prosvasis. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια όλων των ατόμων με κινητικά προβλήματα, καθώς αποτελεί στην ουσία έναν χάρτη όλων των προσβάσιμων σημείων για ΑμεΑ στην Ελλάδα, από καφέ και εστιατόρια μέχρι ξενοδοχεία και κινηματογράφους ή θέατρα - και όχι μόνο.