Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Λύνοντας το αίνιγμα ύπνου και αυτισμού

Πριν από περίπου 15 χρόνια, η Ashura Buckley παρατήρησε κάτι που της κέντρισε το ενδιαφέρον.

Παρακολουθούσε την ολονύκτια εγκεφαλική δραστηριότητα παιδιών με αυτισμό ή αναπτυξιακή καθυστέρηση χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα (EEG) και παρατήρησε ότι τα μοτίβα των εγκεφαλικών κυμάτων τους ήταν εντυπωσιακά διαφορετικά από αυτά των νευροτυπικών συνομηλίκων τους.

Υπ. Παιδείας: Επέκταση δικτύου Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων από το σχολικό έτος 2022-2023

Νέα σχολεία προστίθενται από το σχολικό έτος 2022-2023 στο δίκτυο των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, κατ’ εφαρμογή του νόμου 4692/2020. Έτσι, από 62 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία που λειτουργούσαν το σχολικό έτος 2019-2020, επεκτείνονται σε 120, ενώ ήδη από πέρυσι υπάρχει τουλάχιστον ένα Πρότυπο ή/και Πειραματικό σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Μαθήματα γραφής και ανάγνωσης Braille στην Αλεξανδρούπολη

Η Διοικούσα Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι ο νέος κύκλος των μαθημάτων της γραφής και ανάγνωσης BRAILLE θα ξεκινήσει στις 28 Μαρτίου 2022 για τα τμήματα της Αλεξανδρουπολης.

Άτομα με αναπηρία στην Ουκρανία - σε κρίση μέσα στην κρίση

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ακουστεί και να αντιμετωπιστεί η τραγωδία που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στην Ουκρανία, έλαβε μέρος μέσω του προέδρου της, Ιωάννη Βαρδακαστάνη, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Αναπηρία (IDA), σε κοινή συνέντευξη Τύπου, του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), του EASPD (Ευρωπαϊκή Ένωση Παρόχων Υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία) και της InclusionEurope (άτομα με νοητική αναπηρία), την Πέμπτη 10 Μαρτίου.

Μαθητές δημοτικού της Επανομής «ραπάρουν» για τον Άλκη

Σε ρυθμούς ραπ, μικροί μαθητές τραγουδούν ενάντια στη βία, την απειλή και τον εκφοβισμό, με κάθε στίχο να στέλνει το δικό του μήνυμα. «Με τα χέρια μας μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, όχι να τα χρησιμοποιούμε, εκφράζοντας τη βία», λένε τόσο οι στίχοι όσο και το κεντρικό σύνθημα του 3ου δημοτικού σχολείου Επανομής, από τα θρανία του οποίου είχε περάσει και ο αδικοχαμένος Άλκης Καμπανός.

Το bullying είναι μάστιγα και απειλή για το μέλλον της χώρας

Γονείς, εκπαιδευτικοί, το ίδιο το κράτος πρέπει να σκύψουν στο πρόβλημα

Ολοι το λένε: Το επίπεδο ενός πολιτισμού φαίνεται από το πώς συμπεριφέρεσαι σε παιδιά και ηλικιωμένους. Και τα στοιχεία από την έρευνα που παρουσίασε το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι συγκλονιστικά και άκρως απογοητευτικά για τον νεοελληνικό πολιτισμό.

Κολωνάκι: Σάλος με την απόφαση του υπ. Παιδείας για το 26ο Γυμνάσιο

Μια απόφαση που δημιουργεί προβλήματα και εντάσεις πήρε το υπουργείο Παιδείας στο θέμα του 26ου δημόσιου γυμνασίου του Κολωνακίου, το οποίο τελικά αποφάσισε να μετατρέψει σε πειραματικό, παρά το γεγονός ότι είναι το μοναδικό συμβατικό δημόσιο σχολείο της περιοχής.

Οι αρχικές πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας ανέφεραν ότι το σχολείο θα διατηρούσε τον δημόσιο συμβατικό χαρακτήρα του, ενώ αναζητείτο άλλο κτήριο στην περιοχή για να στεγάσει πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο. Η ηγεσία του υπουργείου ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν κατόρθωσε να κερδίσει την διεκδίκηση αυτή από το Δήμο της Αθήνας, οπότε «κατέθεσε τα όπλα» επανερχόμενη στην αποδοχή της αρχικής πρότασης για μετατροπή του 26ου Γυμνασίου σε πειραματικό (το οποίο θα αποδέχεται μαθητές και μαθήτριες μόνο με κλήρωση και όχι τα παιδιά που κατοικούν στην γειτονιά).

Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων «μετά» την πανδημία

Αναμφίβολα η πανδημία επηρέασε τα παιδιά, τους εφήβους και τις οικογένειές της. Φαίνεται ότι τα παιδιά, υπό προϋποθέσεις, έχουν μια προσαρμοστικότητα και οι οικογένειες μια δυναμική. Με το σκεπτικό αυτό, ως κρίση η πανδημία μπορεί να έχει και μια άλλη όψη. Δίνεται η ευκαιρία να σκεφτούμε τα πράγματα διαφορετικά, να δούμε με ένα άλλο μάτι την κατάσταση και γιατί όχι, να δυναμώσουμε προσωπικά. Η πανδημία, από αναφορές παιδιών και γονέων, έφερε πιο κοντά τις οικογένειες, χρόνος βρέθηκε για παιχνίδι και έννοιες όπως η συλλογικότητα, η προστασία του άλλου και η αλληλεγγύη, φάνηκε να μπαίνουν στην καθημερινότητα των παιδιών.

Μεγαλώντας ψηλώσατε περισσότερο από τους γονείς σας; Γιατί συμβαίνει αυτό

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει νέα μελέτη, τα στοιχεία της οποίας φαίνεται να απαντούν στο ερώτημα «γιατί πλέον τα παιδιά γίνονται πιο ψηλά από τους γονείς τους;»

Μέσα στα τελευταία 150 χρόνια το μέσο ύψος των ανθρώπων αυξήθηκε κατά 10 εκατοστά. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε σε χώρες, όπου είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες βιομηχανικά.

Δράμα: Μία ζεστή αγκαλιά στα προσφυγόπουλα από την Ουκρανία που φοιτούν σε σχολεία της πόλης


Σχολεία: Λάθη και προχειρότητα στην Τράπεζα Θεμάτων

Λάθη και επαναλήψεις στην Τράπεζα Θεμάτων που φανερώνουν τη βιασύνη με την οποία «ανεβαίνουν» τα θέματα στη βάση δεδομένων της φανερώνει το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ». Ολα αυτά, μάλιστα, λίγες ημέρες αφότου η ηγεσία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής δέχτηκε κριτική για καθυστερήσεις. Κι αυτό γιατί στη Β' Λυκείου δεν έχουν προετοιμαστεί παρά ελάχιστα θέματα, παρότι οι προαγωγικές εξετάσεις εκκινούν σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Οικονόμου: Εντός Μαρτίου η εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Εντός του Μαρτίου ξεκινάει το πρόγραμμα "Νταντάδες της Γειτονιάς", όπως επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε ανάρτησή του στο twitter, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί με σχέδιο δράσεις που ενισχύουν την ενότητα.

71 παιδιά στην Ουκρανία έχουν χάσει τη ζωή τους από τη μέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή

Τουλάχιστον 71 παιδιά σκοτώθηκαν στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια επίτροπος της ουκρανικής Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής μέχρι τις 11:00 της 10ης Μαρτίου, 71 παιδιά σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 100 τραυματίστηκαν», ανέφερε σε μια ανακοίνωση στο Telegram.

Το στεγαστικό των σχολείων και το ενεργειακό κόστος στο «ραντάρ» του δήμου Θεσσαλονίκης

Το ζήτημα της στέγασης των σχολείων, μετά και τη λειτουργία της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, αλλά και το ενεργειακό κόστος της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεων του τομέα Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως αυτές παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου, παρουσία του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Οργή στο Πακιστάν: Πατέρας σκότωσε το 7 ημερών κοριτσάκι του επειδή ήθελε το πρωτότοκό του αγόρι

Ένας πατέρας στο Πακιστάν συνελήφθη ως ύποπτος καθώς φέρεται να σκότωσε το μόλις επτά ημερών κοριτσάκι του επειδή ήθελε το πρωτότοκό του να είναι αγόρι, πυροδοτώντας οργή στο Πακιστάν.

Το νεογέννητο μωρό που ονομάζεται Jannat - που σημαίνει «παράδεισος» στα Ουρντού - πυροβολήθηκε πέντε φορές τη Δευτέρα στο σπίτι της στην κεντρική πόλη Mianwali, ανακοίνωσε η αστυνομία.