Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Πώς δεν θα μεγαλώσουμε κακομαθημένα παιδιά!

Οι περισσότεροι γονείς θέλουν να μεγαλώσουν σωστά παιδιά, γεμάτα ευγνωμοσύνη και καθόλου κακομαθημένα αλλά οι περισσότεροι δεν ξέρουν πώς να το πετύχουν. Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι οι γονείς που έχουν μια καλή οικονομική κατάσταση, οι γονείς που γεμίζουν τα παιδιά τους με αμέτρητα παιχνίδια και προσπαθούν ‘να μην τους λείψει τίποτα’ (για να μην επαναλάβουν τα λάθη των γονιών τους) ίσως πρέπει να προσπαθήσουν λίγο παραπάνω προκειμένου να μην στερούν στα παιδιά τους τις ανέσεις ενώ ταυτόχρονα να τους μάθουν να γίνουν σωστοί και όχι ‘κακομαθημένοι’ ενήλικες.

4ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης για μαθητές και μαθήτριες του δημοτικού

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας με τη μορφή διαγωνισμού. Λάβετε μέρος με την τάξη σας.

4ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου
Οκτώβριος 2014-Μάιος 2015

«Μυστικοί πράκτορες, ενωθείτε!»

«Τα παιδιά μας μπαίνουν στο σχολείο με δύο μαμάδες και βγαίνουν χωρίς μπαμπά»

της Σοφίας Ξυγκάκη

Συνέντευξη με τη Στέλλα Μπελιά, συγγραφέα του βιβλίου Τα ΔΥΟ μικρά ΑΒΓΑ. Το πρώτο ελληνικό βιβλίο για τις ΛΟΑΤ οικογένειες.

Πώς προέκυψε η ανάγκη να γράψεις αυτό το βιβλίο; Τι κενό καλύπτει;

Στο εξωτερικό, εδώ και αρκετά χρόνια, κυκλοφορούν πολλά βιβλία για μικρά παιδιά που μιλούν και για άλλες μορφές οικογένειας αλλά, στη χώρα μας, μέχρι πριν λίγο καιρό, απουσίαζαν εντελώς όχι μόνο τα πρωτότυπα αλλά και τα μεταφρασμένα βιβλία. Η μοναδική εξαίρεση ήταν ένα μεταφρασμένο παιδικό βιβλίο με τίτλο Η Μίλι, η Μόλι και οι Μπαμπάδες τους. Το βιβλίο αυτό μιλάει για διαφορετικούς τύπους οικογένειας και ανάμεσά τους είναι μια οικογένεια με δύο μπαμπάδες: όμως, ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, που οι δύο μπαμπάδες αναφέρονται στον τίτλο του βιβλίου και εικονογραφούνται στο εξώφυλλο, το κείμενο είναι τόσο «διακριτικό» ώστε ακόμα και ο ενήλικος αναγνώστης δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την σχέση αυτών των μπαμπάδων. Δεν είναι σαφές δηλαδή εάν πρόκειται για ομόφυλο ζευγάρι, αν πρόκειται για δύο διαδοχικούς συζύγους-συντρόφους της μαμάς κλπ.

Θέατρο Αλληλεγγύης για παιδιά

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου για 13ο χρόνο φέτος και παρ’ όλες τις δυσκολίες συνεχίζει τη δράση της κινητής μονάδας θεάτρου για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα.

Σιγά σιγά, αυτά τα χρόνια απλώθηκε και σε άλλους χώρους όπου μπορεί να βρίσκονται ευαίσθητες ομάδες παιδιών, όπως προσφυγικούς καταυλισμούς, ειδικά σχολεία, γυναικείες φυλακές.

Διεθνής διάκριση για την προσβασιμότητα στο μνημείο της Ροτόντας

Διεθνή διάκριση στον διαγωνισμό της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) «Friendly Spaces» απέσπασε η Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ για τις παρεμβάσεις βελτίωσης της φυσικής και αντιληπτικής προσβασιμότητας από άτομα με αναπηρίες, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου του ΑΠΘ «Prospelasis», στο Μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη.

Ο παππούς και η γιαγιά δεν θυμούνται

Η νόσος του Αλτσχάιμερ προσβάλλει τον εγκέφαλο. Οι άνθρωποι που έχουν αυτή την ασθένεια έχουν πρόβλημα στο να θυμούνται, να σκέφτονται, να μιλάνε και να φροντίζουν τον εαυτό τους. Ίσως να ξεχνάνε το όνομά σου, να βλέπουν ή να ακούν πράγματα που δεν υπάρχουν, να χάνονται, να μην μπορούν να κοιμηθούν, να κλαίνε εύκολα, να λένε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά.