Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Αποτύπωση της αντιπροσώπευσης των Κωφών στα ΜΜΕ και τον κλάδο της ψυχαγωγίας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ταινία CODA έγινε η πρώτη ταινία με Κωφούς κατά κύριο λόγο ηθοποιούς που βραβεύτηκε με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Το γεγονός αυτό προώθησε σημαντικά την αντιπροσώπευση των Κωφών στο Χόλιγουντ, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μία υπενθύμιση για την πρόοδο που πρέπει να σημειωθεί.

To τελευταίο σημείωμα ενός ανάπηρου πολέμου πριν από την εκτέλεση. Το γερμανικό μπλόκο στα νοσοκομεία και οι διώξεις των πολεμιστών του ’40...

Ο ανάπηρος πολέμου, Κώστας Χατζηγεωργίου, λίγο πριν οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα, πέταξε στο δρόμο μια φωτογραφία του νεογέννητου ανιψιού του. “Εγώ πάω για εκτέλεση. Το παιδί να το βγάλετε Κώστα”, έγραψε. Διαβάστε την έρευνα της Μηχανής του Χρόνου για τα Μπλόκα της Κατοχής,  που αναζήτησε τα ίχνη του βρέφους της φωτογραφίας. 

Με το… πορτατίφ «αγκαζέ» στο σχολείο τυφλός μαθητής

Μαθητής της β’ τάξης του λυκείου κουβαλά καθημερινά καθ’ οδόν για το σχολείο όχι μόνο τη σχολική τσάντα με τα βιβλία και τα τετράδιά του, αλλά και ένα… πορτατίφ με λαμπάκι led! Είναι η μοναδική λύση, που βρήκε για να μπορεί να παρακολουθεί έστω και στοιχειωδώς μάθημα στο σχολείο, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν υπογράφει για να του χορηγηθούν ειδικά μηχανήματα, άκρως απαραίτητα για τον ίδιο, που έχει όραση μόλις 2,5%.

Υποβολή Αίτησης–Δήλωσης για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 20

Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, όλοι οι υποψήφιοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2023 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.

Η προθεσμία για φέτος ορίζεται από Τρίτη 29-11-2022 ως και Δευτέρα 12-12-2022 για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.

Παιδιά κολλημένα στις οθόνες; Ο μύθος και τα 3 πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Η μάχη για τις οθόνες είναι καθημερινή σχεδόν σε κάθε σπίτι που έχει παιδιά. Οι γονείς πάντα προσπαθούν να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν τα παιδιά τους μπροστά από το κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή, όσο εκείνα δεν λένε να… ξεκολλήσουν.

Είναι όμως αλήθεια ότι ο υπερβολικός χρόνος μπροστά από την οθόνη βλάπτει τα παιδιά;

Εμβολιασμοί στα παιδιά

Ο σχεδιασμός και η επιτήρηση εφαρμογής των προγραμμάτων εμβολιασμού αποτελεί χαρακτηριστικό των ανεπτυγμένων κοινωνιών.

Ο εμβολιασμός ως μέθοδος πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων άλλαξε το προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπου, γι’ αυτό και η παγκόσμια ιατρική κοινότητα επιδιώκει την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια μεταξύ αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων χωρών.

Οι 105 παθήσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων χωρίς εξετάσεις στα Πανεπιστήμια

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νέος πίνακας με τις σοβαρές παθήσεις, βάσει των οποίων οι απόφοιτοι Λυκείου, δύναται να εισαχθούν , χωρίς εξετάσεις, στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το ΦΕΚ

Πρόκειται για τις εξής 105 παθήσεις

Συνέντευξη με κακοποιημένο ανήλικο σε ψυχαγωγική εκπομπή: ποιος σκέφτηκε ότι είναι σωστό;

Χρόνια τώρα η ελληνική τηλεόραση δεν χάνει ευκαιρία να μας εκπλήσσει δυσάρεστα, πότε με τις αχαρακτήριστες απόψεις της για τις μειονότητες, πότε με την παρωχημένη γλώσσα που επιμένει να μιλάει, κυρίως, όμως, με τις άθλιες πρακτικές της, αθλιότερες όταν επιχειρεί να κυνηγήσει νούμερα τηλεθέασης.

Κάδοι απορριμμάτων σχεδιασμένοι για άτομα με αναπηρία

Ο Δήμος Ρόδου «τρέχει» ένα πιλοτικό πρόγραμμα με ειδικά προσαρμοσμένο σύστημα αυτόματου ανοίγματος στους κάδους απορριμμάτων, προκειμένου να διευκολύνει τους ανθρώπους με αναπηρία.

Τοποθετήθηκαν στο Δήμο Ρόδου είκοσι νέα συστήματα κάδων απορριμμάτων, που ανοίγουν αυτόματα χάρις στο ενσωματωμένο ηλιακό πάνελ, ειδικά σχεδιασμένοι για τους πολίτες που έχουν κινητικά προβλήματα.

Ποια παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, η οποία προβάλλει από το παχύ έντερο στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς.

Προκαλείται συχνότερα σε άτομα ηλικίας μεταξύ 10 και 30 ετών, ενώ σπανίως εμφανίζεται σε παιδιά κάτω των 2 ετών.

Κύπρος: Αψηφώντας ό,τι δεν είναι ψηφιακό

Μαθητική εφημερίδα της Κύπρου: Ερευνα ανάμεσα στους συμμαθητές μας δείχνει ποιοι είναι οι λόγοι που η Generation Z κρατάει τις… αποστάσεις της από την ανάγνωση

Στον ψηφιακό μας κόσμο αψηφείται σαρωτικά το παλιό – και ως τέτοιο τείνει να αντιμετωπιστεί και το βιβλίο: παλιακό, ντεμοντέ, μια… ρετρό ή φολκλορική ψυχαγωγία, για άλλους μια συνήθεια περιττή, ακατανόητη, σχεδόν παράλογη. Είμαστε μάρτυρες μιας… αντικατάστασης του βιβλίου, που ξεκίνησε αργά αλλά εσχάτως καθίσταται βιαιότερη. Ενώ ολοένα κάνουν την εμφάνισή τους συσκευές με μεγαλύτερες δυνατότητες και εργαλεία-διευκολυντές του βίου (ωφέλιμα, ψυχαγωγικά, αλλά και απειλητικά για ό,τι δεν εμπίπτει στον… ολιστικό τους προσανατολισμό), το βιβλίο – και δη η λογοτεχνία (ποίηση και πεζογραφία) – ολοένα χάνει έδαφος, κοινό, απήχηση. Και πιο πολύ ανάμεσα στους νέους, τους συνομηλίκους μου, την Generation Z.