Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

Πρωτοποριακή μελέτη: Τα άτομα με νοητική αναπηρία μπορούν να γίνουν πιο έξυπνα καθώς μεγαλώνουν.

Καταρρίπτοντας έναν μύθο, έρευνα διαπιστώνει ότι οι ενήλικες με σύνδρομο Down και μη ειδικές νοητικές αναπηρίες βελτιώνουν τη γνωστική τους λειτουργία με τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Για χρόνια, οι ερευνητές πίστευαν ότι όταν τα άτομα με νοητική αναπηρία γερνούν, βιώνουν πρώιμη πτώση στη γνωστική τους λειτουργία. Ωστόσο, μια πρωτοποριακή μελέτη από την Hefziba Lifshitz του Πανεπιστημίου Bar-Ilan αμφισβητεί αυτή την υπόθεση, δείχνοντας ότι άτομα με σύνδρομο Down καθώς και άτομα με μη ειδική νοητική αναπηρία μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν τη νοημοσύνη τους στα 30, τα 40 και ακόμη και τα 50 τους χρόνια.

Πανελλαδικές 2025 - Η εξέταση στα ειδικά μαθήματα: Ο τρόπος εξέτασης και βαθμολόγησης

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 7261/31-12-2024 η Υπουργική Απόφαση υπ. αριθ. πρωτ. Φ.253/154481/Α5 του Υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη με τον ορισμό των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων Τμημάτων ΑΕΙ και των ΑΣΤΕ, για την εισαγωγή στα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα, καθώς και των αντίστοιχων ειδικών μαθημάτων, του τρόπου, του τόπου και του χρόνου εξέτασης και βαθμολόγησης της εξέτασης στα ειδικά αυτά μαθήματα και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Εκπομπή «Επιστήμη και Άθληση»: Παιδοφυσικοθεραπεία και η αξία της κίνησης

Στην εκπομπή «Επιστήμη και Άθληση» της Πέμπτης 16 Ιανουαρίου 2025 καλεσμένος ήταν ο κύριος Κυριάκος Ατματζάκης, φυσικοθεραπευτής με σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου στην νευροαποκατάσταση και εξειδίκευση στην μέθοδο Μπόμπαθ – νευροεξελεκτικής αγωγής, ο οποίος αναπτύσσει το θέμα «Παιδοφυσικοθεραπεία και η αξία της κίνησης».

«Το σχολείο των άτακτων παιδιών» και η εντυπωσιακή επίδραση στους μαθητές του

Κάποια παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς αποβάλλονται ξανά και ξανά από συμβατικά σχολεία. Αντιθέτως, το Park House στη βρετανική πόλη Γκρίμσμπαϊ τα αγκαλιάζει. Δεδομένου ότι η πλειονότητα των 63 μαθητών του είτε έχουν αποβληθεί από άλλα σχολεία είτε έφτασαν κοντά στο να αποβληθούν, αποκαλείται «το σχολείο των άτακτων παιδιών». Αλλά σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ του BBC, έχει μια εντυπωσιακή επίδραση σε αυτά τα παιδιά.

Η μητρική γλώσσα δεν μαθαίνεται, αναπτύσσεται σχεδόν όπως το περπάτημα

Κάτω από τη μύτη των γονιών ξετυλίγεται ένα τα πιο σύνθετα και πολύπλοκα φαινόμενα στο σύμπαν, χωρίς καν να το πάρουμε χαμπάρι: η κατάκτηση της μητρικής γλώσσας από τα μικρά παιδιά. Λέμε «κατάκτηση» και όχι «εκμάθηση», αφού η γλώσσα δεν μαθαίνεται, παρά αναπτύσσεται, σχεδόν όπως αναπτύσσεται το περπάτημα.

23ο Ατομικό Πρωτάθλημα Σκακιού Μαθητών-Μαθητριών Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής.

Η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής προκηρύσσει το 23ο Ατομικό Πρωτάθλημα Μαθητών-Μαθητριών Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής.

Όπισθεν ολοταχώς! Τα σουηδικά σχολεία επανέρχονται στο «χαρτί και το μολύβι»

Οι Έλληνες εκδότες θέτουν σε γνώση του υπουργείου Παιδείας και των υπευθύνων της διδασκαλίας των μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης την πολιτική της σουηδικής κυβέρνησης που βασίζεται σε τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες.

VR και AR στην τάξη: Πώς ενθαρρύνουν τη βιωματική μάθηση

Η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και σαφώς η εκπαίδευση δεν γίνεται να μείνει ανεπηρέαστη από αυτό. Σταδιακά λοιπόν αλλάζει ριζικά ο τρόπος που διδάσκουμε και μαθαίνουμε, και δύο από τις πιο σημαντικές αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης είναι η Εικονική Πραγματικότητα (VR) και η Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR). Αυτές οι τεχνολογίες δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία, αλλά με τον καιρό γίνονται όλο και πιο προσιτές και χρήσιμες τόσο σε σχολικές αίθουσες όσο και σε πανεπιστήμια.

Σιμόν Ντέιβις: «Στη μέθοδο Μοντεσσόρι επαναφέρουμε τη χαρά στην ανατροφή των παιδιών»

Η Σιμόν Ντέιβις είναι Μοντεσσoριανή παιδαγωγός της Διεθνούς Μοντεσσοριανής Εταιρείας (AMI). Με αφορμή την επίσκεψή της στην Ελλάδα είχαμε μία γραπτή επικοινωνία με αφετηρία τα ερεθίσματα από τα τρία βιβλία της που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο: «Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μωρό» και «Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί» (μτφρ. Ελένη Στεργιοπούλου) και «Μοντεσσόρι στο σπίτι με το παιδί» (μτφρ. Λόττη Αλεξάκου).

Πράξη ευθύνης και αλληλεγγύης για τα παιδιά σε ανάδοχη οικογένεια μέσω του Προγράμματος «Μεγάλη Αγκαλιά»

Οι ανάδοχες οικογένειες ανοίγουν την καρδιά και το σπίτι τους για να προσφέρουν αγάπη και σταθερότητα σε παιδιά που το έχουν ανάγκη. Γι αυτά τα παιδιά, η ανάδοχη οικογένεια είναι μια ευκαιρία να ζήσουν σε ένα περιβάλλον, όπου θα αισθάνονται ασφαλή, προστατευμένα και αγαπημένα.