Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Σχολιασμός του βιβλίου “The Country of the Blind”

Ακριβώς αυτήν την στιγμή, δύο διαφορετικές ομάδες μαύρων καμπύλων γραμμών σέρνονται στο λευκό έγγραφο στην οθόνη του υπολογιστή μου: οι λέξεις αυτής της πρότασης και τα στοιχεία που χορεύουν αιωρούμενα στο αριστερό μου μάτι. Με τον όρο «αιωρούμενα στοιχεία» δεν εννοώ εκείνα τα μικροσκοπικά νήματα που περιστασιακά εμφανίζονται στην άκρη του ματιού σου για ένα ή δύο δευτερόλεπτα—εννοώ ένα δίχτυ μαύρης δαντέλας που καλύπτει την αριστερή πλευρά του βολβού του ματιού μου, που πλαισιώνει περίτεχνα ένα αραχνοειδές τέρας που εκτοξεύει και υφαίνει στην όρασή μου. Υπάρχει επίσης μια τρύπα στο κέντρο του αριστερού οπτικού μου πεδίου, μια βρώμικη γκρίζα λίμνη που λαμπυρίζει και μετατοπίζεται και γλιστράει μέσα και έξω από το οπτικό μου πεδίο. Μερικές φορές, ο εγκέφαλός μου μπορεί να τη γεμίσει. Άλλες φορές, η σκοτεινή σταγόνα κάθεται πάνω από οτιδήποτε προσπαθώ να κοιτάξω.

Ένθετο Προσβασιμότητα: Βραβείο στη ζωγραφική για ένα άτομο στο φάσμα του αυτισμού

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Dreamteam διοργάνωσε τον εικαστικό διαγωνισμό Art Awards 2024.Τα Βραβεία Τέχνης είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί η δημιουργικότητα και το ταλέντο των καλλιτεχνών από όλο το φάσμα της κοινωνίας.

Ξεχωριστή στιγμή της φετινής λαμπερής βραδιάς αποτέλεσε η βράβευση του Αντώνη Αλιβρουβά, που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Κατέκτησε το βραβείο Κοινού στην κατηγορία «Ζωγραφική».

Μουσικό Σχολείο Σερρών: 1η θέση στον Εθνικό Διαγωνισμό Haïku στη γαλλική γλώσσα

Οι μαθητές του τμήματος α2 Γυμνασίου διακρίθηκαν και απέσπασαν την 1η θέση στον Εθνικό Διαγωνισμό Haïku 2023-2024 στη γαλλική γλώσσα που διοργανώνει κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καθηγητών Γαλλικής/Επιτροπή Δυτικής Ευρώπης και υλοποιεί στην Ελλάδα ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου (A.P.L.F.- D.U.) σε συνεργασία με το Προξενείο της Γαλλίας και με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Καναδάς: Μαθητής Γυμνασίου αναβίωσε μια μυθική εφεύρεση του Αρχιμήδη

Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Συρακουσών μεταξύ 214 και 212 π.Χ., οι Έλληνες της Σικελίας αντιμετώπισαν τους Ρωμαίους χάρη στις πρωτοποριακές εφευρέσεις του Αρχιμήδη. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εφευρέσεις του ήταν η «Ακτίνα φωτός», η οποία χρησιμοποιούνταν για να συγκεντρώνει το ηλιακό φως στα επερχόμενα εχθρικά πλοία, με αποτέλεσμα αυτά να παίρνουν φωτιά.

Μια καταπληκτική πράξη: Δημοτικά σχολεία προσφέρουν στήριξη στα αδέσποτα ζώα της περιοχής τους

Το "α" και το "ω" για την ενσυναίσθηση και την αγάπη στα ζώα είναι η παιδεία η οποία ξεκινά από την οικογένεια και το σχολείο, εκεί που ουσιαστικά χτυπά η καρδιά των μελλοντικών ευαισθητοποιημένων πολιτών απέναντι στη φύση και τα ζώα.

Είσαι 15-35 ετών; Έλα στο world café (Αθήνα)

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού καλεί άτομα 15-35 ετών να λάβουν μέρος στο world café, μια διάδραση μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικά βιώματα και να αποτυπώσουν τα συναισθήματα  τοους σε ένα μεγάλο συλλογικό έργο - μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό και υπέρ της ενσυναίσθησης- μέσω της παλιάς τεχνικής φωτογραφικής αποτύπωσης της κυανοτυπίας και του κολάζ.

ΕΟΠΥΥ: Τι αλλάζει με την Ειδική Αγωγή - Ορίστηκε επιτροπή επιστημόνων

Με απόφαση της διοικήτριας του Οργανισμού Θεανώς Καρποδίνη, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, συστήθηκε ομάδα εργασίας, με αντικείμενο την κατάθεση προτάσεων για την αναμόρφωση του πλαισίου Ειδικής Αγωγής.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, έργο της ομάδας είναι ο καθορισμός διαγνωστικών κριτηρίων, που θα πρέπει να τεθούν ή και να ενσωματωθούν στο πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού.

Bullying: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί που έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού

Συζητήσεις, παρουσιάσεις, προβολές ενημερωτικών video, δρώμενα και ομιλίες για την σχολική βία και τον εκφοβισμό… Σήμερα είναι η μέρα που, αν είσαι γονέας, φροντιστής, θεία, νονά ή αγαπημένο, τέλος πάντων, πρόσωπο στη ζωή ενός παιδιού αποκλείεται να μην συζητήσεις, στην επιστροφή από το σχολείο, για κάποια δράση αφιερωμένη στο σημαντικό αυτό θέμα, με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά -και όχι μόνο. Δικαίως, μια και η σωρεία περιστατικών βίας και εκφοβισμού από ανήλικους που έρχονται στη δημοσιότητα είναι πραγματικά αποκαρδιωτική…

ΟΗΕ: Υποχωρεί διεθνώς η παιδική θνησιμότητα – Η πρόοδος είναι αργή και «επισφαλής»

Η θνησιμότητα των παιδιών κάτω των πέντε ετών υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό το 2022, επιτέλους κάτω από το φράγμα των 5 εκατομμυρίων, όμως η πρόοδος είναι «επισφαλής» και αργή, εκτιμά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Ζανζιβάρη: Οκτώ παιδιά πέθαναν μετά από κατανάλωση θαλάσσιας χελώνας

Οκτώ παιδιά και μια γυναίκα πέθαναν μετά την κατανάλωση κρέατος θαλάσσιας χελώνας στο αρχιπέλαγος της Ζανζιβάρης.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι συνολικά 78 άτομα νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο μετά την κατανάλωση θαλάσσιας χελώνας στο νησί Πέμπα. Σημειώνεται, ότι το κρέας της θεωρείται λιχουδιά στη Ζανζιβάρη.