Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Πώς η δυσλεξία και η δυσαριθμησία επηρεάζουν την ικανότητα των ατόμων να διαβάζουν χάρτες;

Η δυσλεξία (που χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην ανάγνωση και γραφή) και η δυσαριθμησία (που συνδέεται με την αδυναμία εκτέλεσης απλών αριθμητικών και μαθηματικών προβλημάτων) είναι μαθησιακές δυσκολίες που επηρεάζουν συγκεκριμένους τομείς στην καθημερινή ζωή των ατόμων που τις φέρουν. Η αδυναμία αποτελεσματικής ανάγνωσης χαρτών είναι ένας από αυτούς τους τομείς.

Εάν είστε περίεργοι για τη σχέση μεταξύ της δυσαριθμησίας /δυσλεξίας και της ικανότητας ανάγνωσης χαρτών, δείτε τα πιο βασικά σημεία:

Μια προπόνηση με την ομάδα μπάσκετ με αναπηρικά αμαξίδια του Παναθηναϊκού

Κατεβαίνοντας την κακοτράχαλη ράμπα με τη μεγάλη κατηφορική κλίση η οποία οδηγεί στο Κλειστό Γήπεδο του Μετς, υπάρχει μια τεράστια σειρά από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ενώ από τα ανοιχτά παράθυρα, οι φωνές κάνουν αντίλαλο που φτάνει στ' αυτιά των περαστικών. Είναι απόγευμα Παρασκευής και η ανδρική ομάδα μπάσκετ με αναπηρικά αμαξίδια του Παναθηναϊκού, κάνει την καθιερωμένη της προπόνηση.

Η Ευαγγελία Δρακοπούλου Μιλάει για τη Σχολική Διαμεσολάβηση

Είναι γεγονός ότι η αντιμετώπιση ή η επίλυση διαφορών μεταξύ μαθητών, δασκάλων, ακόμη και γονέων εντός του σχολικού περιβάλλοντος ενίοτε επιτυγχάνεται δύσκολα. Πράγματι, υπάρχουν στιγμές που ακούμε παράπονα και δυσαρέσκειες από τα ίδια τα παιδιά μας για την έλλειψη ενεργητικής ακρόασης από τους δασκάλους/καθηγητές και τις αδικίες που μπορεί να προκύπτουν από τη μη αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ τους.

Θεσσαλονίκη: Online επικοινωνία γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών και προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας

Με στόχο τη δημιουργία ενός σχολείου ανοιχτού στην κοινωνία, τη συχνή και άμεση επικοινωνία με γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ετοιμάζεται να τρέξει ένα σύνολο καινοτόμων δράσεων που θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Παραμύθια και πολιτική ορθότητα: Ο κακός λύκος είναι χορτοφάγος, το αρσενικό εξαφανίζεται και η Χιονάτη δεν περιμένει τον πρίγκιπα

Γενιές παιδιών μεγάλωσαν με την «Κοκκινοσκουφίτσα», τη «Χιονάτη» και μια ολόκληρη σειρά από «άγρια» παραμύθια, γεμάτα βία και στερεότυπα: ο κακός λύκος που τρώει τη γιαγιά, ο πρίγκιπας που ψάχνει νύφη βάζοντας δοκιμασίες στις ενδιαφερόμενες δημιουργούσαν το υπόστρωμα του ψυχισμού των παιδιών.

«Λαμπρό φως σε σκοτεινούς καιρούς» – Ενα νέο σχολείο για το Ουβάλντε

Δέκα επτά μήνες έχουν συμπληρωθεί από τότε που ένας ένοπλος έφηβος εισέβαλε στο Δημοτικό Σχολείο Ρομπ στο Ουβάλντε του Νότιου Τέξας, σκοτώνοντας 19 μαθητές της τετάρτης δημοτικού και δύο δασκάλους· το κτίριο στο μεταξύ έχει μείνει άδειο, στα παράθυρά του έχουν τοποθετηθεί σανίδες, οι μαθητές διασκορπίστηκαν σε άλλα σχολεία, με λίγες πλέον πιθανότητες να διατηρήσουν τους πάλαι ποτέ κοινούς τους δεσμούς.

Τα αντιβιοτικά για κοινές παιδικές λοιμώξεις δεν είναι πλέον αποτελεσματικά

Τα αντιβιοτικά για τη θεραπεία κοινών λοιμώξεων σε παιδιά και βρέφη δεν είναι πλέον αποτελεσματικά σε πολλά μέρη του κόσμου, λόγω των υψηλών ποσοστών ανθεκτικότητας σε αυτά, όπως διαπιστώνει μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Lancet South East Asia».

Φλώρινα: Παιδιά, γονείς εθελοντές, φτιάχνουν τις ράμπες του δήμου τους

 

Μάθημα ανθρωπιάς και αφύπνισης απέναντι στον αυτισμό έδωσε ο Δ. Παπανικολάου

Ένα μάθημα ανθρωπιάς αλλά και αφύπνισης απέναντι στον αυτισμό έδωσε ο Δημήτρης Παπανικολάου. Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας που μάχεται για τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, έσωσε έναν ανήλικο που έπαθε κρίση επιληψίας και κάθισε στο οδόστρωμα της Βάρης – Κορωπίου με τα αυτοκίνητα να περνούν ξυστά δίπλα του. 

Μαθητές στην Αχαΐα κάνουν μάθημα με... κουνάβια και χάνουν μαθήματα

Στο σχολείο της Λακκόπετρας, στη δυτική Αχαΐα, εδώ και περίπου έναν χρόνο οι μαθητές παρακολουθούν το μάθημά τους παρέα με... κουνάβια.