Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Άποψη: Η Εύη και η Κρύσταλ

της Ελένης Αναγνωστοπούλου στο protagon

Γνώρισα την Εύη και την Κρύσταλ κατά την προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον εκπαιδευτή κινητικότητας τυφλών με σκύλο οδηγό. Η άγνοια και η αδιαφορία του κόσμου στο κέντρο της Αθήνας και η ανύπαρκτη υποδομή προσβασιμότητας, σε συνδυασμό με το μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπο της Εύης, με έκαναν να θέλω να την ξανασυναντήσω, είχα πολλές απορίες.

Ο κοινός χρόνος της οικογένειας

ΣΤΟΥΣ τρελούς ρυθμούς της καθημερινότητας όλο και πιο συχνά ακούμε πως η οικογένεια πρέπει να περνά χρόνο μαζί, και μάλιστα ποιοτικό χρόνο. Τι είναι όμως αυτό που δημιουργεί αυτήν την ανάγκη και τι ακριβώς εννοούμε με τον ποιοτικό χρόνο; Μεγάλο μέρος της μάθησης των παιδιών λαμβάνει χώρα στην καθημερινή ζωή της οικογένειας. Αυτές οι ευκαιρίες μάθησης περιλαμβάνουν όλες τις φορές που τα μέλη της οικογένειας μαζί, κάνουν συνηθισμένα πράγματα όπως να μιλούν για τα γεγονότα της ημέρας, να αλληλεπιδρούν με άλλα άτομα, να τρώνε και άλλα τόσα.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Λαογραφικό Μουσείο

Tο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
«Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν»
από 14 έως 18 Μαϊου 2014
με
ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του Μουσείου, 
εκθέσεις καλλιτεχνών χειροτεχνών της πόλης μας,
ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, παραμύθια, μουσική, δράσεις, εργαστήρια κεραμικής.

Τα παιδιά και η εξοικείωση με το διαφορετικό

«Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τηλεοπτικές εικόνες διαφορετικότητας». Αυτή είναι η απάντηση των ειδικών στην αγωνία μερίδας γονέων για το πώς μπορεί να επηρεάσει η εκκεντρική εμφάνιση της Κοντσίτα τούς μικρούς φαν της Eurovision.

Βραζιλία: Μια μπάλα για κάθε παιδί - θύμα

Η παραλία της Κόπα Καμπάνα στο Ριο ντε Τζανέιρο γέμισε μαύρες ταμπέλες και τις επίσημες μπάλες του Μουντιάλ, με κατακόκκινους σταυρούς πάνω τους. Μια συγκλονιστική εικόνα, τιμή στα θύματα της αστυνομικής βίας στις φαβέλες της Βραζιλίας.

Ο Άλαν 12 ετών, η Φαμπιάνα 11 ετών, ο Ζοάο Ρομπέρτο 3 ετών, ο Χουάν 11 ετών, ο Ραμόν 6 ετών, ο Γουέσλι 11 ετών. 

Τρόπος λειτουργίας της τράπεζας θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας για τα σχολεία

Το υπουργείο παιδείας με απόφαση του ανακοίνωσε τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν από τα σχολεία για τη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας

2ος Διαγωνισμός μαθητικής εφημερίδας για τα Γυμνάσια και Λύκεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σας παραθέτουμε αναλυτικά την περιγραφή του διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί με την επιμέλεια του Δημοσιογραφικού Συγκροτήματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Γνώμη: Ενα καθημερινό σχολικό επεισόδιο

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΑΚΑΛΟΥ
ομότιμου καθηγητή Παιδαγωγικής ΑΠΘ

Εχοντας στα μάτια μου τις εφιαλτικές εικόνες από το ναυάγιο στη Σάμο, τις πνιγμένες έγκυες γυναίκες και τις νεαρές μητέρες που κρατούσαν μέχρι την τελευταία τους πνοή σφιχτά στην αγκαλιά τους τα βρέφη και τα μικρά παιδιά τους, ξεκίνησα την Τρίτη το πρωί για τα σύνορα. Να παραλάβω τη δωδεκάχρονη Σ., που γνώριζα ότι τρία τέσσερα χρόνια πριν είχε κάνει το ίδιο περίπου ταξίδι με τους νεκρούς πρόσφυγες της προηγούμενης μέρας, κι είχε σταθεί εκείνη τότε τυχερή. «Τυχερή» σε σχέση με όσα είχε βιώσει στο δρόμο της από το Αφγανιστάν μέχρι τον Εβρο: είχε δει να χάνονται όλοι οι δικοί της και να της απομένει μόνον η γιαγιά της. Από τότε γιαγιά και εγγονή μοιράστηκαν και βίωσαν στην Αθήνα την απόλυτη ανέχεια που συνοδεύει όσους και όσες, θύματα ατέλειωτων πολέμων σε χώρες της Ασίας, ζητούν επίσημα καταφύγιο στη δική μας χώρα -την πρώτη χώρα που συναντούν στο δρόμο τους για την Ευρώπη. Τις γνώριζα γιαγιά και εγγονή ως όνομα και ιστορία από τη διευθύντρια και τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου όπου φοιτούσε κι όπου αναδείχτηκε «πρώτη μαθήτρια» η Σ.

Θαυματουργά ρομποτικά χέρια

Ελβετοί ερευνητές δημιούργησαν για πρώτη φορά ένα ρομποτικό χέρι που έχει αστραπιαίες αντιδράσεις και μπορεί να πιάνει στον αέρα ό,τι του πετούν, αρπάζοντας το ιπτάμενο αντικείμενο σε λιγότερα από πέντε εκατοστά του δευτερολέπτου. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αμερικανοί επιστήμονες κατασκεύασαν ένα άλλο ρομποτικό χέρι, που μπορεί να αντικαταστήσει κάποιο ακρωτηριασμένο άκρο με μεγαλύτερη φυσικότητα από κάθε άλλη προηγούμενη προσπάθεια.

Ανύπαντρη μητέρα, μόνη...

"Μαγκιά σου". Ετσι αντέδρασαν φίλες της 32χρονης σήμερα Κατερίνας, όταν πριν από τρία χρόνια ανακοίνωνε ότι ήταν έγκυος και θα «κρατούσε» παρά τη σφόδρα αντίθετη γνώμη του (πρώην) συντρόφου της το παιδί. Αλλοι, πιο παραδοσιακοί (;) δεν «μάσησαν» τα λόγια τους. «Κατέστρεψες τη ζωή σου» είπαν χωρίς περιστροφές. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η Κατερίνα με τη γέννηση της κόρης της ξεκίνησε μια νέα ζωή – με πολλές αντικειμενικές δυσκολίες αλλά και ανείπωτες χαρές.

«Η Τέχνη των παιδιών δεν χρειάζεται λεξιλόγιο»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με την ΕΥΑ ΣΤΑΜΑΤΗ
Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ g.kiousis@eleftherotypia.net

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.