Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Φύλο και Αναπηρία: Η πολλαπλή διάκριση που βιώνουν οι γυναίκες με αναπηρία

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, ως εθνικό αναπηρικό κίνημα θέλουμε να αναδείξουμε την πολλαπλή διάκριση λόγω φύλου και αναπηρίας. Επιθυμούμε να αναδείξουμε το γεγονός ότι οι γυναίκες με αναπηρία βιώνουν μεγαλύτερη διακριτική μεταχείριση όχι μόνο σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς αναπηρία, αλλά και σε σχέση με τους άντρες με αναπηρία. Η ύπαρξη προκαταλήψεων και στερεοτύπων στην κοινωνία, αλλά και στο οικογενειακό περιβάλλον, στρεβλώνουν την εικόνα των γυναικών με αναπηρία και την αντίληψη των ίδιων των γυναικών με αναπηρία για τον εαυτό τους, ότι είναι πολίτες με ανθρώπινα δικαιώματα με αποτέλεσμα την κοινωνική τους απομόνωση και τον αποκλεισμό τους. 

Για μικρά και μεγάλα παιδιά

Tην Κ. Δευτέρα ελάτε να παρακολουθήσετε όλα τα δρώμενα που έχει ετοιμάσει η Ε' Δημοτική Κοινότητα στο Άλσος Νέας Ελβετίας.
Με μαθητικά συγκροτήματα των 19ου, 5ου Λυκείου, 15ου ΕΠΑΛ και Αρσακείου, με λαϊκή συναυλία και χορό, με τα ΠΑΙΔΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ να παρουσιάζουν μαζί με την ομάδα του κουκλοθεάτρου και Μαριονέτας Αλανταλούμπα μια μοναδική παράσταση μαριονέτας, με χαρταετούς, κρασί και μεζέδες. Είσοδος Ελευθερη.

Για την συμμετοχή εκπροσώπων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη «Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης» του Άρθρου 76 του Ν. 3852/07.06.2010»

Επιστολή προς όλους τους δημάρχους της χώρας απέστειλε η Ε.Σ.Α.μεΑ., κοινοποιώντας τους το αίτημά της για την συμμετοχή εκπροσώπων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στην «Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης», όπως προβλέπεται στο νέο πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση που διαμορφώνει ο «Καλλικράτης».

Έτος Χημείας 2011 - Διοργάνωση εργαστηρίου για εκπαιδευτικούς

Στο πλαίσιο εκδηλώσεων για το Έτος Χημείας 2011, το εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της Ένωσης Ελλήνων διοργανώνει Σεμινάριο - Εργαστήριο με θέμα: «ΧΗΜΕΙΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΥΓΕΙΑ».

33 μαθητές μετρούν τ' άστρα

Η τρίτη και τελική φάση του 16ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου, στο Βόλο, με τη συμμετοχή 33 μαθητών λυκείου απ' όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν πέντε Δραμινοί μαθητές, η Δέσποινα Παζούλη από το 3ο Λύκειο της Δράμας, η Δανάη Αζά από το 2ο Λύκειο, οι Παρασκευάς Τζιτζιμπάσης και Δημήτριος Κουτρόπουλος του Λυκείου Δοξάτου και ο Ιωσήφ Λαζαρίδης από το 4ο Λύκειο Δράμας. Ο πρώτος μαθητής και η πρώτη μαθήτρια της τρίτης φάσης θα ταξιδέψουν δωρεάν στις ΗΠΑ και θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της ΝΑΣΑ στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα, όπου θα παραμείνουν για δέκα μέρες.

Υποτροφίες για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας

Το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Υποτροφιών Μιχαήλ Λάσκαρη άρχισε να λειτουργεί στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1999 και σήμερα χορηγεί τις περισσότερες υποτροφίες στην Ελλάδα για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας. Μέχρι σήμερα χορηγήθηκαν 1780 υποτροφίες, οι οποίες περιλαμβάνουν όχι μόνο τα δίδακτρα αλλά και το διδακτικό υλικό και έχουν διάρκεια ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης για επόμενα έτη, με την προϋπόθεση οι υπότροφοι να είναι συνεπείς στην παρακολούθηση και στη μελέτη των μαθημάτων τους.

Παιδικός Διαγωνισμός Παραμυθιού: «Το παραμύθι της Γιάλοβας: ένα ταξίδι στον κόλπο του Ναβαρίνου»

«Έχεις διαβάσει το Παραμύθι της Γιάλοβας? Σίγουρα όχι, γιατί δε γράφτηκε ακόμα! Και τα χιλιάδες πουλιά της λιμνοθάλασσας Γιάλοβα περιμένουν να το γράψεις εσύ!»

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Navarino Foundation με την υποστήριξη της BirdLife International, προκηρύσσουν Παιδικό Διαγωνισμό Παραμυθιού με θέμα: «Το Παραμύθι της Γιάλοβας: ένα ταξίδι στον κόλπο του Ναβαρίνου» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Υποστήριξη στο Φεστιβάλ Emotion Pictures "Ντοκιμαντέρ & Αναπηρία"

Το Φεστιβάλ Emotion Pictures – Ντοκιμαντέρ & Αναπηρία οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2007.

Έχει καθιερωθεί ως ζωντανό μέλος της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας με ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, συμμετοχές διεθνών προσωπικοτήτων και αφιερώματα σε άλλα διεθνή φεστιβάλ.

13ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ποίησης και Διηγήματος

Η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.) προκηρύσσει τον 13ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος για το 2011. Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές της Γ΄ τάξης Γυμνασίου και όλων των τάξεων των Γενικών Λυκείων, Επαγγελματικών Λυκείων και Επαγγελματικών Σχολών της χώρας. 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα

"Το μέλλον της Ευρώπης βασίζεται στην ευφυή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η βελτίωση της ποιότητας και της βιωσιμότητας των εκπαιδευτικών συστημάτων ανά την  Ευρώπη είναι ουσιώδης και για τις τρεις διαστάσεις της ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, η  προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα (ΠΕΦ) αποτελεί την ουσιαστική βάση για την επιτυχή δια βίου μάθηση, την κοινωνική ένταξη, την προσωπική ανάπτυξη και την μετέπειτα απασχολησιμότητα. Συμπληρώνοντας τον κεντρικό ρόλο της οικογένειας, η ΠΕΦ έχει βαθύ  και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, τον οποίο, τα μέτρα που λαμβάνονται σε μεταγενέστερο  στάδιο δεν δύνανται να επιτύχουν. Οι πρώτες εμπειρίες των παιδιών διαμορφώνουν τη βάση  για όλη την επακόλουθη μάθηση".

Εκδήλωση:«Ενημέρωση και Εκπαίδευση Προσβάσιμη σε όλους: Το παράδειγμα των ακουστικών βιβλίων»

Μπορούμε σήμερα να «ακούσουμε» μία εφημερίδα ή ένα περιοδικό; Τι είναι στα αλήθεια τα Ακουστικά και τα Ηλεκτρονικά Βιβλία; Πως σχεδιάζονται; Πόσο ευχάριστη, χρήσιμη και ψυχαγωγική μπορεί να είναι η παρακολούθηση τους, από το σύνολο των πολιτών, αν ενταχθούν σωστά οι πληροφορίες; 
Πως οργανώνεται και παρουσιάζεται μια εκδήλωση με δυνατότητα να την παρακολουθήσουν όλοι οι πολίτες;

Χαρταετοί!!


Θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας φέτους το χαρταετό σας; Πηγαίνετε σε αυτό το ιστολόγιο (ΣΟΥΛΟΥΠΩΣΕ ΤΟ) και δείτε τον τρόπο κατασκευής. Καλή επιτυχία!!!

Ένας λαχανόκηπος στο προαύλιο

Η σχολική ζωή για τους μαθητές του δημοτικού γίνεται όλο και πιο κουραστική. Ειδικά αν πηγαίνουν σε σχολεία όπου εφαρμόζονται πιλοτικά προγράμματα και στη διδακτέα ύλη περιλαμβάνονται -ήδη από τις πρώτες τάξεις- αγγλικά, μαθήματα υπολογιστών αλλά και θεατρική αγωγή. 

«Διάλογος» ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και αλλοδαπούς γονείς

Την περασμένη Δευτέρα ο γιος της την περίμενε επί μία ώρα στο προαύλιο του σχολείου. Η ανακοίνωση που ανέφερε ότι τα μαθήματα θα τελείωναν νωρίτερα είχε αναρτηθεί εδώ και μέρες στον πίνακα ανακοινώσεων, αλλά η ίδια δεν ξέρει να διαβάζει ελληνικά. Για την πρόοδο του παιδιού της ενημερώνεται με δυσκολία από τους εκπαιδευτικούς και συχνά ο γιος της αναλαμβάνει το ρόλο του «μεταφραστή». Το μεγαλύτερο παράπονό της, όμως, είναι ότι δεν μπορεί να βοηθήσει το παιδί της στα καθημερινά μαθήματα του σχολείου.

«Προσοχή» στα αποκριάτικα παιχνίδια

Τα αποκριάτικα παιχνίδια δεν αποτελούν μόνο πηγή χαράς, αφού η λανθασμένη χρήση τους εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για τα παιδιά και όχι μόνο.

Κινούμενη προς την κατεύθυνση της προστασίας των καταναλωτών, η Διεύθυνση Ανάπτυξης (Τμήμα Εμπορίου) της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας εφιστά την προσοχή – κυρίως των γονέων – προκειμένου να γίνει σωστή χρήση και όχι κατάχρηση των εποχιακών παιχνιδιών.

Διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 (ΦΕΚ 156 Α΄/4-9-2009)

Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι οι υποψήφιοι οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και έχουν δικαίωμα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε ποσοστό θέσεων 5% κατά το ακαδημαϊκό έτος2011-2012, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 (ΦΕΚ 156 Α΄/4-9-2009), καλούνται να απευθυνθούν σε μία από τις ειδικές επταμελείς Επιτροπές που έχουν συσταθεί στα Δημόσια ή Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία που αναφέρονται παρακάτω, προκειμένου να αποκτήσουν το Πιστοποιητικό Διαπίστωσης της πάθησής τους.