Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Διδάσκοντας ότι το «όχι» σημαίνει «όχι».

Ο μεγαλύτερος από τους δύο αυτιστικούς μου γιούς είχε να αντιμετωπίσει στην πρώτη Δημοτικού ένα παιδί που τον εκφόβιζε. Το τρίτο μέσα σε 3 χρόνια. Έχουμε δουλέψει πολύ μαζί του προκειμένου να είναι αποτελεσματικός με τα άλλα άτομα που του συμπεριφέρονται με μη επιθυμητό/ ακατάλληλο τρόπο. Αν και έχει καταφέρει πολλά σε αυτό τον τομέα, έχει ακόμα δυσκολίες στο να ταιριάξει τις εκφράσεις του προσώπου του με τα λόγια του. Χαμογελάει, μερικές φορές γελάει κανονικά, όταν λέει όχι στον μικρό του αδερφό, ο οποίος όπως είναι αναμενόμενο, μπερδεύεται. Δεν ξέρω αν κάνει κάτι παρόμοιο και με τα παιδιά που το εκφοβίζουν στο σχολείο ή αν το κάνει μόνο σε όσους συμπαθεί και δεν θέλει να τους προσβάλει, αλλά δουλεύουμε συνέχεια προσπαθώντας να του μάθουμε να έχει τέτοια έκφραση προσώπου που να ταιριάζει με όσα λέει, προκειμένου να κάνει ξεκάθαρες τις επιθυμίες του στους άλλους. 

Κατασκευή: Περούκα για την Έλσα (Ψυχρά και Ανάποδα)

Πηγή
Πλέκετε; Φτιάξτε την περούκα για την Παγωμένη Βασίλισσα Έλσα. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε στο ιστολόγιο Over the Apple Tree, από όπου είναι και η φωτογραφία. 

Τα μικρότερα αδέρφια είναι τα πιο αστεία (ή έτσι λένε)


Αν ποτέ αναρωτηθήκατε γιατί τα μεγαλύτερα αδέρφια σας είναι τόσο μα τόσο, οργανωτικά, σπαστικά, χωρίς αίσθηση του χιούμορ και παίρνουν τα πάντα στα σοβαρά μην τα κατηγορείτε. Απλά έτυχε να είναι τα πρώτα παιδιά και αυτό τους κάνει να αισθάνονται περισσότερο το βάρος της ευθύνης.

H ιστορία του Wheelchair Tennis

Το 1976, ο σκιέρ Brad Parks υπέστη ένα ατύχημα σε αγώνα, που τον άφησε παράλυτο από τη μέση και κάτω. Όπως πολλοί αθλητές που υπέφεραν από παρόμοιους τραυματισμούς, έπαιξε μπάσκετ με αμαξίδιο, στο πλαίσιο της αποκατάστασής του. Μια μέρα, προσπάθησε να ανταλλάξει μερικά χτυπήματα με τον πατέρα του. Κάπως έτσι ξεκινάει και η ιστορία του wheelchair tennis... 

Ερχεται νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

«Λίφτινγκ» στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο είχε καθιερωθεί το 2013 και επρόκειτο να εφαρμοστεί, για πρώτη φορά, στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 από τους μαθητές της φετινής B΄ Λυκείου, κάνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για τον θάνατο

Μεγαλώνοντας είναι όλο και πιο πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με την απώλεια και τα συναισθήματα που τη συνοδεύουν. Η διαχείριση μίας τέτοιας κατάστασης δεν είναι κάτι εύκολο, ειδικά όταν καλούμαστε να διαχειριστούμε καταστάσεις απώλειας και πένθους και στο περιβάλλον μας υπάρχουν παιδιά. Η Αμάντα Μπικάκη, Παιδοψυχολόγος, εξηγεί τον τρόπο που μπορείτε να διαχειριστείτε μία απώλεια, αλλά και πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να βιώσει μία τέτοια κατάσταση ομαλά.

Πρώτες βοήθειες: Παιδί και μικροατυχήματα

Της Ελένης Δασκαλάκη στο CapitalHealth

Από τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα στα παιδιά είναι οι πτώσεις και τα χτυπήματα στο κεφάλι, τα χέρια ή τα πόδια. Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που προσφέρουμε στο παιδί που έχει χτυπήσει και τι πρέπει να έχουμε στο νου μας;

Δωρεάν δύο κορυφαία app για παιδιά στο iPad, μετά την εξαγορά από την... Google

Την εταιρεία ανάπτυξης δύο από τις καλύτερες δημιουργικές εφαρμογές για παιδιά στο iPad εξαγόρασε η... Google. H Launchpad Toys είναι η δημιουργός του Toontastic, μια εφαρμογής που επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν την ταμπλέτα για να σχεδιάσουν, να θέσουν σε κίνηση και να πουν την δική τους ιστορία κινουμένων σχεδίων. Η ίδια εταιρεία έχει αναπτύξει και το Telestory, μια εφαρμογή που επιτρέπει στα παιδιά να φτιάξουν την δική τους τηλεοπτική εκπομπή. Αμφότερες οι εφαρμογές χρησιμοποιούνται στο εκπαιδευτικό περιβάλλον. 

Γιατί το παιδί πρέπει να τρώει πρωινό καθημερινά;

Γράφει ο Γιάννης Χρύσου
Η άρνηση των μικρών παιδιών, αλλά και των εφήβων, να ξεκινήσουν τη μέρα τους με ένα καλό πρωινό είναι ένα μόνιμο θέμα διένεξης σχεδόν σε κάθε οικογένεια. Το θέμα αυτό δεν πρέπει να είναι αμελητέο καθώς το πρωινό όχι μόνο προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια που απαιτείται στο ξεκίνημα της ημέρας, αλλά έχει βρεθεί πως τα παιδιά που παίρνουν καλό πρωινό έχουν 2-5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καλύψουν τα 2/3 των συνιστώμενων ημερήσιων προσλήψεων από τις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Κρύβουν κινδύνους τα ενεργειακά ποτά για τα παιδιά;

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, πάνω από το 40% των κλήσεων στα κέντρα δηλητηριάσεων των ΗΠΑ μετά από κατανάλωση ενεργειακών ποτών αφορούν παιδιά κάτω των 6 ετών, μερικά από τα οποία υποφέρουν από πόνο και προβλήματα στην καρδιά.

Σάλος από τη δήλωση του Πάπα για το «ξύλο» στα παιδιά

Θύελλα ξεσήκωσε μία δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου, με την οποία λίγο-πολύ πρόσφερε "στήριξη" στους γονείς που δέρνουν τα παιδιά τους, καθώς έτσι διατηρείται η αξιοπρέπεια του παιδιού.

Την επίμαχη δήλωση έκανε ο ποντίφικας κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διαγγέλματός του προς το ποίμνιο στο Βατικανό, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον ρόλο του πατέρα στην οικογένεια.

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Το Φεβρουάριο του 2015, η Αθήνα θα δει το χορό... διαφορετικά! Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access,που θα διεξαχθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ως «κορύφωση» του ευρωπαϊκού προγράμματος Unlimited Access, αποτελεί το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού που γίνεται στην Ελλάδα για ανθρώπους με αναπηρία και χωρίς αναπηρία.

Παιδαγωγικές και όχι ερωτικές οι μόνες σχέσεις που επιτρέπει το Χάρβαρντ

Αν και το Χάρβαρντ είχε προειδοποιήσει το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό του να μην υπάρχουν σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ καθηγητών και φοιτητών, εντούτοις φαίνεται να μην τηρήθηκε στο βαθμό που ήθελαν οι εμπνευστές της οδηγίας.