Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Διάλεξη: Οι εκπαιδευτικοί ως ενεργοί πολίτες στην εποχή της νεοφιλελεύθερης λιτότητας

Οι εκπαιδευτικοί ως ενεργοί πολίτες στην εποχή της νεοφιλελεύθερης λιτότητας είναι το θέμα της Διάλεξης που θα δώσει ο Καθηγητής του Middlesex University, Dave Hill, την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 και ώρες 18:00 με 21.00, στο Αμφιθέατρο της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου 29, στη Θεσσαλονίκη.

Ο ιερέας που "μεταφράζει" το Ευαγγέλιο στη νοηματική

Tου Δημήτρη Ριζούλη
Μια φορά τον χρόνο, στον Εσπερινό της Αγάπης, ένας αρχιμανδρίτης, ο πατήρ Ιωάννης Καραμούζης, βγαίνει στην ωραία πύλη και αποδίδει το Ευαγγέλιο στη νοηματική γλώσσα προκειμένου να αντιληφθούν το κείμενο οι κωφοί. Πρόκειται για τη μοναδική ακολουθία (μέχρι στιγμής) όπου ο κληρικός ενδεδυμένος με τα άμφια «μεταφράζει» τα ιερά κείμενα. Ο παπα-Γιάννης έχει αφιερώσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη διακονία των κωφών και των βαρήκοων και είναι ένας από τους τέσσερις ιερείς σε όλη την Ελλάδα που γνωρίζει τη νοηματική.

Κατάταξη ελληνικών ΑΕΙ στις διεθνείς λίστες ταξινόμησης.

Διαβάστε και μεταφορτώστε από το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανωτάτης Εκπαίδευσης (ΠΑΕ) για "Τα ελληνικά Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και άλλες εκπαιδευτικές δομές στις διεθνείς λίστες ταξινόμησης (ranking)" για το 2012.

Νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα

Στον ιστότοπο nobelprize  υπάρχει πληθώρα επιστημονικών πληροφοριών, αλλά και εκπαιδευτικών εφαρμογών και παιχνιδιών. Για να εμπλουτίσετε τη διδασκαλία του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος, μπορείτε να δείτε εδώ κι εδώ αντίστοιχα πληροφορίες και γραφικά. Επίσης, μπορείτε να αξοποιήσετε τα παραπάνω όχι μόνο στο μάθημα της φυσικής (δημοτικό) ή της βιολογίας (γυμνάσιο- λύκειο), αλλά και σε αυτό των αγγλικών. Καλή διασκέδαση!

Πασχαλινές λαμπάδες από το «Υφάδι»

Τα παιδιά του συλλόγου ΑμεΑ Νάουσας "Το Υφάδι" ετοιμάζουν και φέτος πασχαλινά στολίδια και πανέμορφες λαμπάδες για όλες τις ηλικίες, σε πολύ χαμηλή τιμή.

Διάλεξη: «Συντακτική επεξεργασία στην αγραμματική αφασία»

Διάλεξη του Dr. Roelien Bastiaanse, University of Groningen, με θέμα: «Συντακτική επεξεργασία στην αγραμματική αφασία» που οργανώνει ο Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων με θέμα: «Γλώσσα και Εγκέφαλος-Αφασία».

Άποψη: Ν. Σαραντάκος "Το βιβλίο σας το έστειλα χτες"

Τι σημαίνει άραγε η πρόταση του τίτλου; Είναι ή όχι σαφής με το ισχύον τονικό σύστημα; Ενώ θα σκεφτόσαστε την απάντηση, να πω ότι το σημερινό άρθρο γράφεται με έναυσμα μια συζήτηση που πιάσαμε προχτές στο ιστολόγιο, με αφορμή το γεγονός ότι στο μήνυμα που έστειλε την περασμένη Δευτέρα ο (υπουργός Παιδείας πλέον) Γ. Μπαμπινιώτης προς τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, δεν ακολουθεί το επίσημο τονικό σύστημα αλλά μια δική του τροποποιημένη εκδοχή στην οποία τονίζει και τα άρθρα.

Εφηβοι ερευνητές... εν δράσει στα σχολεία

Οι δημιουργικές δυνάμεις των εφήβων απελευθερώνονται μέσα από τις ερευνητικές εργασίες (πρότζεκτ), που υλοποιούνται από τον περασμένο Σεπτέμβρη στην α' λυκείου. Οι «μικροί επιστήμονες» συνεργάζονται, αναζητούν πληροφορίες και φέρνουν στο προσκήνιο ζητήματα που τους απασχολούν ή τους προβληματίζουν, προσεγγίζοντας τη γνώση πολύπλευρα. Από την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα μέχρι το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη σχέση των Μαθηματικών με τη Γλώσσα.

«Ρώσικη ρουλέτα» το εφηβικό σεξ



Τα τελευταία πέντε χρόνια γιατροί, γονείς και έφηβες κοπέλες στη χώρα μας έχουν στα χέρια τους ένα προληπτικό αντικαρκινικό «όπλο» το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να εξαφανίσει από τον... χάρτη τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και όχι μόνο.