Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Grunya Sukhareva: Πώς η ιστορία ξέχασε τις γυναίκες που όρισαν τον Αυτισμό

Grunya Sukhareva

Η Grunya Sukhareva περιέγραψε τον Αυτισμό περίπου δύο δεκαετίες πριν τον Αυστριακό γιατρό Leo Kanner και τον Hans Asperger. Γιατί όμως οι τελευταίοι ήταν αυτοί που έτυχαν όλης της αναγνώρισης;

Το 1924 ένα δωδεκάχρονο αγόρι πήγε σε κλινική της Μόσχας για αξιολόγηση. Από όλες τις απόψεις ήταν τελείως διαφορετικό από τους συνομηλίκους του. Οι άλλοι άνθρωποι δεν τον ενδιέφεραν ιδιαίτερα και προτιμούσε την παρέα ενηλίκων παρά την παρέα παιδιών της ηλικίας του. Ποτέ δεν έπαιξε με παιχνίδια. Έμαθε να διαβάζει μόνος του σε ηλικία πέντε ετών και από τότε διάβαζε ό,τι έβρισκε. Αδύνατο και σκυφτό, το αγόρι κινούνταν αργά και αδέξια. Υπέφερε επίσης συχνά από άγχος και είχε συχνά στομαχόπονο. Στην κλινική, μια ταλαντούχα νεαρή γιατρός, η Grunya Efimovna Sukhareva, είδε το αγόρι. Τρυφερή και προσεκτική, το παρατήρησε προσεκτικά, διαπιστώνοντας ότι ήταν ιδιαίτερα ευφυές και του άρεσε να συμμετέχει σε φιλοσοφικές συζητήσεις. Κατά τη διαδικασία της διάγνωσης, το είχε περιγράψει ως «ένα εσωστρεφές, με μια αυτιστική τάση προς στον εαυτό του, άτομο».

Προβολή: Καινοτόμες Εφαρμογές Ψηφιακού Συνοδού Αυτόνομης Πλοήγησης για μη Βλέποντες - ΜΑΝΤΩ Blind 19 10 2021


Η Παρουσίαση του Έργου «Καινοτόμες Εφαρμογές Ψηφιακού Συνοδού Αυτόνομης Πλοήγησης για μη Βλέποντες» ΜΑΝΤΩ Blind, στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού 2021.

Παγκάκι για ΑμεΑ στον δήμο Ηλιούπολης

Μικρές καθημερινές λεπτομέρειες καθορίζουν την ευκολία ή τη δυσκολία της διαβίωσης των δημοτών. Όταν για παράδειγμα έχει παρκάρει κάποιος κι έχει κλείσει μια διάβαση για ΑμεΑ, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος με αναπηρία να μην μπορεί να κατέβει ή να ανέβει το πεζοδρόμιο, αυτή η λεπτομέρεια εκείνη τη στιγμή, καθορίζει την καθημερινότητα του ΑμεΑ. Κάτι ανάλογο και όταν σ' έναν δημόσιο χώρο, όπως είναι μια πλατεία, υπάρχει πρόσβαση και κάθισμα για όλους, αλλά δεν υπάρχει πρόσβαση ή θέση για ΑμεΑ.

Πανελλήνιες 2022: Κρατικό «φροντιστήριο» για τα ειδικά μαθήματα

Στόχος είναι η υποστήριξη και προετοιμασία των μαθητών για να συμμετάσχουν στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα ειδικά́ μαθήματα, που έχουν επιλέξει αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν μαθήματα σε φροντιστήρια

Την έναρξη των διαδικασιών για την Ενισχυτική Διδασκαλία Ειδικών Μαθημάτων στη Γ΄Λυκείου στα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των Πανελλαδικών 2022 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για τα εξεταζόμενα στις πανελλαδικές εξετάσεις 2022 ειδικά μαθήματα:

Κατάρτιση εκπαιδευτικών Β'βάθμιας: "Human Rights for Beginners 2"

Ξεκινά ο δεύτερος κύκλος σεμιναρίων "Human Rights for Beginners 2" με στόχο την κατάρτιση εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός ευαισθητοποιημένου και ενεργού πολίτη στο σχολικό περιβάλλον. Η ανάδειξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον πολίτη, τόσο για την προστασία της ελευθερίας και της αξιοπρέπειάς του, όσο και για τον σεβασμό της ελευθερίας και αξιοπρέπειας του οποιουδήποτε "άλλου" των σύγχρονων κοινωνιών μας.

Εκδήλωση για την βράβευση της μεταφοράς του Εθνικού Ύμνου στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Ο Σύλλογος Διδασκόντων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας διοργανώνει εκδήλωση στο ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΦΩΝ στις 24/10/2021 ώρα 11.00 για να βραβεύσει την 18μελή επιστημονική ομάδα που εργάστηκε για την παραγωγή του έργου

Δεκαοκταμελής επιστημονική ομάδα εργάστηκε για 3 μήνες προκειμένου να γίνει η μεταφορά του Εθνικού Ύμνου στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Η θέση του Συλλόγου Διδασκόντων ΕΝΓ είναι ότι δεν είμαστε μόνο κωφοί, είμαστε και Έλληνες. Ο εθνικός Ύμνος είναι ο ύμνος όλων μας. Οι κωφοί έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση στην ιστορία της χώρας και θέλουν να μπορούν να «βλέπουν» τον Εθνικό Ύμνο στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της νόσου Covid-19 στα παιδιά

Τα παιδιά, στη συντριπτική τους πλειονότητα, όταν κολλήσουν SARS-CoV-2 θα περάσουν τη νόσο με ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό παιδιών θα επιβαρυνθούν σημαντικά και τελικά θα χρειασθούν νοσηλεία. Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της νόσου στα παιδιά;

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο EBioMedicine ερευνητές από την Αργεντινή βρήκαν ότι σημαντικό ρόλο παίζει η επάρκεια της απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος στην αρχική φάση της νόσου. Οι ιατροί της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα.

Ιός HPV – Και στα αγόρια εμβόλιο για τον ιό των κονδυλωμάτων

Θετική στην ένταξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του εμβολίου κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV και στα αγόρια, εμφανίζεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή της συνεδρίαση όπου τα μέλη της επιτροπής ήταν θετικά στον εμβολιασμό και των αγοριών κατά του ιού HPV, καθώς προοπτικά ο εμβολιασμός θα βοηθήσει στην εκρίζωση αυτής της μορφής καρκίνου.

Σε κίνδυνο φτώχειας ένα στα τρία νοικοκυριά με παιδιά

Σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκεται το 27,5% του πληθυσμού στην Ελλάδα (στοιχεία 2020), ποσοστό που αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τη Eurostat, μετά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία (35,8% και 33,6%, αντιστοίχως).

Συνολικά στην Ε.Ε. το ποσοστό των πολιτών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού διαμορφώθηκε σε 21,9% το 2020 ή 96,5 εκατ. άνθρωποι.

ΗΠΑ: Από τον επόμενο μήνα ο εμβολιασμός παιδιών 5 έως 11 ετών

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα το σχέδιό του να ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 28 εκατομμυρίων παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών στη χώρα, με το εμβόλιο της Pfizer, αμέσως μόλις οι υγειονομικές αρχές δώσουν το «πράσινο φως».

«Οι προσπάθειές μας προγραμματισμού σημαίνουν πως θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς στις επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν μια τελική σύσταση» από τα Κέντρα Πρόληψης και Καταπολέμησης των Ασθενειών (CDC), επισημαίνει ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο τύπου.

Γερμανία: Δύσκολα φτάνουν στα ΑΕΙ τα παιδιά της εργατικής τάξης

Τα παιδιά των πτυχιούχων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να σπουδάσουν και να πάρουν πτυχίο σε σύγκριση με τα παιδιά τα οποία προέρχονται από εργατικές οικογένειες.

Αυτό προκύπτει από μια μελέτη των ερευνητικών ιδρυμάτων «Stifterverband der Wirtschaft für die Wissenschaft» και «McKinsey», την οποία δημοσιεύει σήμερα η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Έφηβοι – Οι συνήθειες που είναι καλό να αποφεύγουν

Οι έφηβοι, όπως και οι περισσότεροι ενήλικες, μπορούν να αποκτήσουν πολύ κακές συνήθειες, που θα χρειαστεί χρόνος, αφοσίωση, ενέργεια και πολύ σκληρή δουλειά για να τις αφήσουν πίσω τους. Εάν παρατηρείτε ότι το παιδί σας έχει υιοθετήσει κάποια από τις ακόλουθες συνήθειες, θα ήταν καλό να το βοηθήσετε να τις ξεπεράσει όσο το δυνατόν συντομότερα για το δικό του καλό.

Με νέους τρόπους η ΟΛΜΕ κατά της αξιολόγησης

Το τέλος της αποχής των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση σήμανε στα σχολεία, ωστόσο οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες προτίθενται να συνεχίσουν με άλλα μέσα τον αγώνα τους. Μάλιστα, η ΟΛΜΕ ζήτησε από τα μέλη της να μην πραγματοποιούν τηλεκπαίδευση από το σπίτι, διότι δεν έχουν λάβει τον απαραίτητο εξοπλισμό.