Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Τangram: Πώς ένα παραδοσιακό παιχνίδι μπορεί να βελτιώσει τη χωρική και μαθηματική ικανότητα των παιδιών.

Όπως και τα κυβάκια (για χτίσιμο/ κατασκευές), έτσι και το Τangram μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια του χώρου και των χωρικών σχέσεων. Μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν γεωμετρικούς όρους και να αναπτύξουν ισχυρότερη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Ενδέχεται μάλιστα να βοηθούν τα παιδιά να αποδίδουν καλύτερα γενικά στα μαθηματικά.

«Θέλουν παιχνίδια για να φέρουν τα παιδιά τους στο Χάρβαρντ»: μήπως παίρνουμε τα παιχνίδια στραβά;

Για δεκαετίες χρησιμοποιούμε παιχνίδια για να στριμώξουμε τη μάθηση στον χρόνο παιχνιδιού – και τα παιχνίδια διατίθενται στο εμπόριο ως εργαλεία που μετατρέπουν τα παιδιά σε ευημερούντες ενήλικες με υψηλές επιδόσεις. Μήπως ήρθε η ώρα για επανεξέταση;

Την εβδομάδα που ο μεγαλύτερος γιος μου τελείωσε το νηπιαγωγείο, αποφάσισα να καθαρίσω το δωμάτιο παιχνιδιών όπου είχε περάσει μεγάλο μέρος της νεαρής του ζωής δημιουργώντας δεσμούς με άψυχα αντικείμενα. Τα παιχνίδια του είχαν κρατήσει συντροφιά όποτε άλλα καθήκοντα ή περισπασμοί είχαν απασχολήσει τη μητέρα του και εμένα, και με τα χρόνια είχαμε συγκεντρώσει έναν πραγματικά τεράστιο αριθμό από αυτά. Καθώς κοσκίνιζα στοίβες πάνω σε στοίβες, ένιωθα σαν να βρισκόμουν στο λάκκο μιας τεράστιας αρχαιολογικής ανασκαφής.

Πώς σχολιάζει αυτιστικός φοιτητής τις αλλαγές στις πανελλήνιες για όσους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα


Πολύχρωμες Κυριακές στο ΚΘΒΕ

Πολύχρωμες Κυριακές στο ΚΘΒE
«Ταυτότητα Φύλου & Πολύχρωμες Οικογένειες»
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ελεύθερη είσοδος

Το ΚΘΒΕ οργανώνει έναν κύκλο παράλληλων δράσεων, με στόχο τη συμβολή στον δημόσιο διάλογο, γύρω από ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Τον Δεκέμβριο του 2022, με εκκίνηση από τα έργα του καλλιτεχνικού ρεπερτορίου, ανοίγουμε μια δημόσια συζήτηση για τις έμφυλες ταυτότητες και τα διαφορετικά μοντέλα σύγχρονων οικογενειών.

Επίδομα Απόλυτης Αναπηρίας: Ποιοι και πότε δικαιούνται βοήθεια ετέρου προσώπου

Σε συνταξιούχους λόγω αναπηρίας ή θανάτου, εφόσον αυτοί κριθούν από τις υγειονομικές επιτροπές ότι έχουν ανάγκη από συνεχή επίβλεψη και συμπαράσταση ετέρου προσώπου, χορηγείται το Επίδομα Απόλυτης Αναπηρίας (ΕΑΑ).

Παράλληλα, το ΕΑΑ, το οποίο είναι γνωστό και ως επίδομα συμπαράστασης ή χρήσης βοήθειας ετέρου προσώπου δικαιούνται και οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, εφόσον είναι τυφλοί.

«Επικίνδυνη αναπηρία»: Γυναίκες που αναμετρώνται με την αναπηρία στο ελληνικό περιβάλλον

«Το ότι είμαι σε αναπηρικό αμαξίδιο δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να με βγάλεις για φαγητό ή να πάμε μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας (όσο δύσκολη και να είναι αυτή)»
Γεωργία Καλτσή

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει επεισόδιο της σειράς «Επικίνδυνες» και συγκεκριμένα το επεισόδιο «Επικίνδυνη αναπηρία», παραγωγής 2022, όπου παρουσιάζουν τις ιστορίες τους γυναίκες που αναμετρώνται με την αναπηρία στο ελληνικό περιβάλλον.

Τα σχολεία στα οποία θα διατεθούν 95 εκ. ευρώ για εργαστηριακό εξοπλισμό

Ανοικτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση εργαστηριακού εξοπλισμού για τις δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης προκήρυξε το υπουργείο Παιδείας.

Η δαπάνη για την υλοποίηση της προμήθειας προϋπολογίζεται στο ποσό των 94.841.048,00 ευρώ .

Νικόλας Κονταξής: Ο Έλληνας ζωγράφος-μάγος που μπήκε στη λίστα Forbes -Γεννήθηκε με όγκο, μια πραγματικά συγκλονιστική ιστορία

Το Forbes μόλις δημοσίευσε την ετήσια λίστα του «30 κάτω από 30» με επιχειρηματίες και καλλιτέχνες που έχουν διαπρέψει στον χώρο τους. Μεταξύ αυτών, όμως, υπάρχει και ένας Έλληνας, ο 26χρονος Νικόλας Κονταξής.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας: Kαρέ - καρέ η ζωή στα σχολεία

Τι απασχολεί τους δημιουργούς ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα; Μια καλή ιδέα μπορεί να πάρει κανείς μέσα από τις συμμετοχές του 25ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που ξεκίνησε (4/12/22) στον Πύργο.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τους τέσσερις κινηματογραφιστές από την Ελλάδα που συμμετέχουν φέτος στο Διαγωνιστικό Τμήμα του «KIDS & DOCS», το οποίο έχει τη «δική» του πόλη προβολών, την Αμαλιάδα. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι τρεις από τις τέσσερις ταινίες έχουν ως κεντρικό θέμα την εκπαίδευση στην Ελλάδα –τα δυο μάλιστα εν καιρώ πανδημίας. Τι έχουν άραγε να «προτείνουν» μέσα από τις ταινίες τους οι δημιουργοί τους; Το τέταρτο ντοκιμαντέρ, τέλος, αφορά κάτι εντελώς διαφορετικό: τον «Καραγκιοζοπαίχτη της Νιόν», τον 13χρονο Έλληνα που ζει στην Ελβετία και παίζει θέατρο σκιών στα αγγλικά και γαλλικά.

Australian Open: Σε αγώνες επίδειξης η τενίστρια της ΕΟΑΚ Βασιλική Καλογεροπούλου

Ιδιαίτερη τιμή έκαναν οι διοργανωτές του Australian Open στην Ελληνίδα τενίστρια και Ολυμπιονίκη Βασιλική Καλογεροπούλου καθώς την κάλεσαν να πάρει μέρος στους αγώνες επίδειξης, που θα εντάξει (για πρώτη φορά) στο πρόγραμμά του το πρώτο Grand Slam της σεζόν. Το "παρών" θα δώσουν οι καλύτεροι αθλητές και οι καλύτερες αθλήτριες του κόσμου με προβλήματα ακοής.

Μηνύματα αγάπης και ισότιμης πρόσβασης από παιδιά με αναπηρία

Με χαμογελαστά, λαμπερά πρόσωπα, μουσική και υπέροχες χορευτικές φιγούρες «πλημμύρισε» η σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Με αφορμή δύο Παγκόσμιες Ημέρες -του Εθελοντισμού, που είναι σήμερα και των Ατόμων με Αναπηρία, που ήταν το περασμένο Σάββατο- παιδιά από τον Σύλλογο Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, με τη θεατρική τους ομάδα, καθώς και παιδιά από το Κέντρο Ειδικής Αγωγής της Καλαμαριάς, με παραδοσιακούς χορούς, έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για τον εθελοντισμό και την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση και στην καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων, σε εκδήλωση του δήμου Καλαμαριάς.