Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Βιβλιοπαρουσίαση: Disability Visibility

Η “αναπηρία” είναι μία λέξη που τις περισσότερες φορές αντικαθιστούμε στα κείμενά μας με εκφράσεις που θεωρούμε ισοδύναμες. Η “ορατότητα” από την άλλη, είναι μια λέξη που εμφανίζεται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε σχέση με μειονοτικές/ αποκλεισμένες ομάδες. Με τον τίτλο “Disability Visibility” η λέξη “αναπηρία” αποκτά την ορατότητα που της έχουμε στερήσει.

STEAMing the Future: Το Ανατόλια ανοίγει παράθυρο στο μέλλον για μαθητές της δυτικής Θεσσαλονίκης

Την ευκαιρία σε παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου της δυτικής, κυρίως, Θεσσαλονίκης να εκπαιδευτούν σε τομείς που αφορούν νέες ψηφιακές δεξιότητες, Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων), να εξοικειωθούν με τεχνολογίες που τώρα αναπτύσσονται, καθώς και να επιλύσουν προβλήματα που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί δίνει το κολλέγιο Ανατόλια μέσω του προγράμματος «STEAMing the Future».

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το TechGirls 2024!

Έχεις ξεκινήσει/ολοκληρώσει την αίτησή σου για το TechGirls 2024; Το TechGirls είναι μια πρωτοβουλία του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α., που έχει σχεδιαστεί για να ενδυναμώσει και να εμπνεύσει έφηβες από όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν μια καριέρα στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Πώς το τραγούδι στα μωρά βοηθά να μάθουν καλύτερα τη γλώσσα

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, η τραγουδιστή ομιλία βοηθά σημαντικά τα μωρά στο να μάθουν να μιλούν.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βρέφη μαθαίνουν τη γλώσσα από τις ρυθμικές πληροφορίες - την άνοδο και την πτώση του φωνητικού τόνου - όπως παρατηρείται στα παιδικά τραγουδάκια ή στα νανουρίσματα.

Ελισάβετ Ιωσηφίδου: Πώς το μπότσια τής άλλαξε τη ζωή

Ο αθλητισμός λειτουργεί ως όχημα συμπερίληψης τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας στην προαγωγή του δικαιώματος της ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία και την διαμόρφωση περί κουλτούρας αποδοχής της ετερότητας και της ποικιλομορφίας.

Άμπαλος: Σε έναν αγώνα της πιο συμπεριληπτικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας

Το δελτίο τύπου που έχει έρθει αναφέρει: «Η Athens Kallithea FC ετοιμάζεται να ανακοινώσει ότι ο σύλλογος θα κατεβάσει ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών από τη σεζόν 2024/25. Για να γιορτάσει αυτό το ιστορικό βήμα, η AKFC διοργάνωσε έναν φιλικό αγώνα στο Στάδιο Γρηγόρης Λαμπράκης μεταξύ δύο ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών ομάδων γυναικών, την τοπική ΦΣ Άμπαλος και τη Victoria Park Vixens με έδρα στο Λονδίνο, η οποία ταξίδεψε στην Αθήνα για την περίσταση.

Παιδιά: Σε ποια ηλικία μας… παιδεύουν περισσότερο;

Η ανατροφή ενός παιδιού είναι αδιαμφισβήτητα μια πρόκληση εξ’ αρχής. Υπάρχει όμως κάποια ηλικία που «ταλαιπωρεί» λιγάκι περισσότερο τους γονείς; Αν ναι, ποια είναι αυτή;

Πολλοί γονείς συμφωνούν ότι το πρώιμο στάδιο μεταξύ του ενός και των τριών πρώτων ετών της ζωής ενός βρέφους είναι λίγο πιο περίπλοκο και πιο απαιτητικό. Σε αυτό το στάδιο, τα παιδιά ενόσω θεωρούνται ακόμη μωρά, αρχίζουν να δείχνουν κάποια πρώτα σημάδια ανεξαρτησίας. Κι αυτό διότι, αναλόγως βέβαια και με την ατομική ανάπτυξη του κάθε παιδιού, το μωρό μαθαίνει να περπατά, να μιλά και να σχετίζεται με το περιβάλλον γύρω του.

Διάλεξη: H εκπαίδευση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

 

Φροντιστήριο και ιδιαίτερα από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού

Σε ολοένα μικρότερη ηλικία, ακόμη και από τις τάξεις του δημοτικού, ξεκινούν οι μαθητές φροντιστηριακά και ιδιαίτερα μαθήματα. Η έλλειψη χρόνου των γονέων, λόγω των απαιτητικών ωραρίων στις εργασίες τους, αλλά και η αγωνία να τους παρέχουν ένα καλύτερο μέλλον σε εκπαιδευτικό και κατ′ επέκταση επαγγελματικό επίπεδο, είναι ορισμένοι από τους λόγους. 

Παρέμβαση 55 ακαδημαϊκών για την αναδοχή και υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Για το θέμα της αναδοχής και της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια τοποθετήθηκαν με κείμενό τους 55 ακαδημαϊκοί ψυχολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην παρέμβασή τους αναφέρουν:

Ως πανεπιστημιακοί της Ελλάδας και του εξωτερικού στον ευρύτερο χώρο της ψυχολογίας, επιθυμούμε να συνδράμουμε στη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται σχετικά με την αναδοχή αλλά και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, με την παρακάτω τοποθέτηση, η οποία βασίζεται αυστηρά στην επιστημονική βιβλιογραφία και είναι σε συμφωνία με τις δημόσιες τοποθετήσεις της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (βλ. https://goo.gl/2yqcF2).

Γερμανίδα τιμάται για τη στήριξη Χωριών SOS στην Ελλάδα

«Μα γιατί ασχολείστε συνεχώς με τα ελληνικά χωριά SOS;» την ρωτούν μερικές φορές. Κι εκείνη απαντά: «Ο Θεός μου έδειξε τον δρόμο, εγώ απλά τον ακολούθησα». Η πρώτη γνωριμία της κυρίας Ροζβίτα Τίλε με την Ελλάδα έγινε μέσα από φοιτητικές παρέες στο Ανόβερο. Πριν από 26 χρόνια αποφάσισε να στηρίξει το Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη, μετά από λίγο ακολούθησε ένα άλλο Χωριό SOS κοντά στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της ήταν να συγκεντρώσει δωρεές, έστω και μικρά ποσά, ώστε να καλύπτει στοχευμένα κάποιες ανάγκες. Για τον σκοπό αυτό διαθέτει και πρωτότυπα ημερολόγια ή ακόμη και …χειροποίητες μαρμελάδες.

Ναύπακτος: Δύο 13χρονοι συνελήφθησαν για διακίνηση fake γυμνών φωτογραφιών συμμαθήτριάς τους

Συνεχίζουν να σοκάρουν οι λεπτομέρειες γύρω από την υπόθεση στη Ναύπακτο, με δύο 13χρονους μαθητές και τους γονείς τους να συλλαμβάνονται, μετά από καταγγελία 14χρονης, για διακίνηση fake γυμνών φωτογραφιών της.