Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Πώς πάει η τηλεκπαίδευση;

Πηγή: Dimarelos cartoons

Πανελλήνιες εξετάσεις 2021: Νωρίτερα η δήλωση συμμετοχής φέτος

Νωρίτερα από άλλες χρονιές και εντός του Νοεμβρίου θα δηλώσουν φέτος τη συμμετοχή τους στις πανελλήνιες εξετάσεις οι μαθητές της Γ' λυκείου.

Έως τώρα, οι μαθητές υπέβαλλαν αίτηση - δήλωση συμμετοχής, στην οποία συμπληρώνουν τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν, εντός του Μαρτίου.

Φέτος, για πρώτη φορά, η δήλωση θα γίνει εντός των επόμενων ημερών, με υπουργική απόφαση που αναμένεται, στην οποία οι υποψήφιοι θα καταγράψουν τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν καθώς και τα ειδικά μαθήματα, εφόσον επιθυμούν την εισαγωγή τους στις σχολές στις οποίες είναι υποχρεωτικά, όπως οι Αρχιτεκτονικές και οι ξένες φιλολογίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Θεραπευτές Ειδικής Αγωγής: Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους επιστήμονες

Η εξαίρεση των θεραπευτών ειδικής αγωγής από την οικονομική ενίσχυση, παρά το γεγονός πως καταβάλλουν εισφορές κάθε μήνα στον e-EΦΚΑ, συνιστά άνιση μεταχείριση, καταγγέλλει το συντονιστικό τους όργανο.

«Επιστημονικούς κλάδους δύο κατηγοριών δημιουργεί η κυβέρνηση με την απόφαση της να λάβουν εφάπαξ οικονομική ενίσχυση λόγω κορωνοϊού μόνο δικηγόροι, μηχανικοί και οικονομολόγοι. Η εξαίρεση των θεραπευτών ειδικής αγωγής από το συγκεκριμένο μέτρο στήριξης, παρά το γεγονός πως καταβάλλουν εισφορές κάθε μήνα στον e-EΦΚΑ συνιστά άνιση μεταχείριση», καταγγέλλει με ανακοίνωση του το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής. 

Webex και τηλεκπαίδευση: Ιστορίες τρέλας μέσα από τα μάτια των δασκάλων

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται καθημερινά οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων, προκειμένου μέσω της τηλεκπαίδευσης και του συστήματος webex να διδάξουν τους μαθητές τους και ταυτόχρονα να τους στηρίξουν, μαζί με τις οικογένειες τους, στις δύσκολες στιγμές, που περνάει η χώρα. Το εγχείρημα της τηλεκπαίδευσης είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και είχε πολλά προβλήματα (σ.σ κυρίως σύνδεσης) αλλά ακόμη υπάρχει μια σειρά δυσκολιών, τις οποίες οι εκπαιδευτικοί μαζί και οι γονείς προσπαθούν να ξεπεράσουν γνωρίζοντας την αναγκαιότητα που υπάρχει για τα παιδιά να μη χάσουν την επαφή με τη μάθηση και το σχολείο.

Τι αλλάζει στην επαγγελματική εκπαίδευση: Πρότυπα ΕΠΑΛ και πειραματικά ΙΕΚ

Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που στοχεύει στη συνολική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης (ΕΕΚ) και Δια Βίου Μάθησης (ΔΒΜ), παρουσιάστηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από την Υπουργό, κα Νίκη Κεραμέως στους συντάκτες εκπαιδευτικού ρεπορτάζ. Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε η Υφυπουργός, κα Σοφία Ζαχαράκη, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, κ. Γιώργος Βούτσινος, και η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, κα Σίσσυ Γκίκα. Το νομοσχέδιο συνιστά αποτέλεσμα πολύμηνης εργασίας της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης υπό την ηγεσία του Γενικού Γραμματέα κ. Γιώργου Βούτσινου.

Παιδικός καρκίνος: Νέα ανακάλυψη επιτρέπει την καλύτερη θεραπεία και πρόγνωση

Μία ιδιαίτερα ενθαρρυντική επιστημονική ανακάλυψη θα επιτρέψει στους ειδικούς να προβλέψουν την υποτροπή σε έναν κοινό καρκίνο της παιδικής ηλικίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι γιατροί θα μπορούν να προσαρμόσουν τη θεραπεία στα δεδομένα κάθε παιδιού, βελτιώνοντας την πρόγνωση και την ποιότητα ζωής, ακόμα και μετά την υποτροπή.

Covid-19 : Το παιδικό εμβόλιο MMR ίσως προσφέρει προστασία

Το εμβόλιο ιλαράς- ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR) φαίνεται να αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στη νόσο COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση ανοιχτής πρόσβασης της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας «mBio».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια και οι συνεργάτες τους είδαν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων IgG ενάντια στην παρωτίτιδα (πρόκειται για τα αντισώματα που δείχνουν πιο μακροπρόθεσμη ανοσία σε ένα παθογόνο σε σύγκριση με τα αντισώματα ΙgM) εμφανίζουν αντίστροφη συσχέτιση με τη δριμύτητα της COVID-19 σε ασθενείς που ανέρρωσαν από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο MMR. Κοινώς τα εμβολιασμένα με MMR άτομα είχαν λιγότερο σοβαρή νόσηση από COVID-19.

H πλειονότητα των παιδιών περνά ήπια τον κορωνοϊό

Η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών, που μολύνονται από τον κορωνοϊό, έχουν μόνο ήπια συμπτώματα, τη στιγμή που το 7% νοσεί με πιο σοβαρά, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που διεξήχθη σε επτά νοσοκομεία παίδων των ΗΠΑ.

Η εν λόγω έρευνα είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα και δίνει μια αντιπροσωπευτική εικόνα της λοίμωξης Covid-19 στα παιδιά.

Νέα μαμά; Πώς και γιατί πρέπει να ζητάτε βοήθεια

Η επικοινωνία των αναγκών μας μπορεί να είναι δύσκολη σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής – και σίγουρα δεν γίνεται ευκολότερη μετά την άφιξη ενός μωρού ως νέα μαμά. Κατά τη διάρκεια αυτής της καθημερινής «πρόκλησης» δεν είναι ασυνήθιστο να αισθανθείτε αμήχανα αν τυχόν θελήσετε να ζητήσετε βοήθεια.

Google: Δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκονται οι γονείς τους

Μια νέα λειτουργία θέτει σε εφαρμογή η υπηρεσία Google Assistant, προσανατολισμένη στο να βοηθήσει την οικογένεια. Πρόκειται για την ακουστική εντολή «Hey Google, where’s my family?», δηλαδή «πού βρίσκεται η οικογένειά μου;».

Ακριβώς όπως υποδηλώνει η ονομασία της, μπορείς απλά να ρωτήσεις τον βοηθό της Google πού βρίσκεται κάποιο μέλος της οικογένειάς σου την τρέχουσα ώρα. Ο βοηθός θα εντοπίσει την τελευταία τοποθεσία του από την Google Μaps, ή κάποια άλλη εφαρμογή με την οποία συνεργάζεται, όπως η Life360.

Κορωνοϊός : Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Απαισιόδοξη για το άνοιγμα των σχολείων τις επόμενες εβδομάδες εμφανίστηκε η παιδίατρος λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανασία Λουρίδα.

Σύμφωνα με την ίδια αν συνεχίσουν τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα τα σχολεία δεν θα ανοίξουν παρόλο που τα παιδιά δεν μεταδίδουν την νόσο ούτε την περνάνε τόσο σοβαρά. Η μετακίνηση, ωστόσο, των ενηλίκων για να μεταφέρουν τα παιδιά στο σχολείο βοηθάει στην εξάπλωση του ιού στην κοινότητα.