Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

«Νταήδες υπάρχουν παντού»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΝ ΚΑΟΥΙ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ και διευθύντρια του Βρετανικού Παρατηρητηρίου για την Προαγωγή της Μη Βίας (UΚ Οbservatory for the Ρromotion of Νon-Violence), το «bullying» («εκφοβισμός») δεν κάνει διακρίσεις σε σχολεία. Εμφανίζεται σε «καλά» και «κακά», δημόσια και ιδιωτικά, πολυφυλετικά και μη, έχει θύτες και θύματα αγόρια και κορίτσια, είναι ένα υπαρκτό κοινωνικό φαινόμενο. Η Ελεν Κάουι ήταν προσκεκλημένη στην Αθήνα, στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο» που διοργάνωσε η ΕΨΥΠΕ (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου). Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» μίλησε για τα διαφορετικά είδη εκφοβισμού (από τα πλέον εμφανή, μέσα στο προαύλιο και στο Διαδίκτυο, έως τα πλέον υπόγεια) που παρελαύνουν και στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα για τους τρόπους με τους οποίους γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να θωρακίσουν τη συναισθηματική υγεία των παιδιών.

Στοιχεία - Ντροπή για την εκπαίδευση των Ρομα

Καλοί οι Τσιγγάνοι, οι Ρομά, όπως τους αποκαλούμε για λόγους πολιτικής ορθότητας, αρκεί να μην μπλέκονται στα πόδια μας. Να τους βλέπουμε από μακριά. Οπως ας πούμε στις ταινίες του Κουστουρίτσα. Οχι όμως και κοντά στα δικά μας παιδιά. Εκεί πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Ετσι γίνεται και στην εκπαίδευση.

Παίζοντας με την επιστήμη

ΕΧΟΝΤΑΣ περάσει τα τελευταία 14 χρόνια της επαγγελματικής ζωής μου αναζητώντας τρόπους με τους οποίους ένα επιστημονικό θέμα θα μπορούσε να γίνει κατανοητό από τον μη ειδήμονα, δεν μπόρεσα να μη θαυμάσω την εφευρετικότητα της Μέρεντιθ Κοστέιν. Η αυστραλιανή συγγραφέας παιδικών βιβλίων που υπογράφει τη σειρά «Μικρός Επιστήμονας» έχει ένα ακόμη δυσκολότερο έργο: να κάνει τις επιστημονικές έννοιες κατανοητές από μικρά παιδιά. Και τα καταφέρνει περίφημα! Πάρτε για παράδειγμα το βιβλίο «Ο Φρίξος και το βάρος».

Χριστουγεννιάτικη αγορά

Tο Κέντρο Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ» εξυπηρετεί παιδιά και νέους ηλικίας 5-25 ετών με νοητική υστέρηση και άλλες αναπτυξιακές ανεπάρκειες. Προκειμένου να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες μας, οργανώνει χριστουγεννιάτικη «Αγορά» με την υποστήριξη της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα «Αγγελος Σικελιανός», Πειραιώς 100- Γκάζι), το Σάββατο 11/12/2010 (14.00 - 20.00) και την Κυριακή 12/12/2010 (10.00 - 18.00)

Τρεις μαθητές ανέλαβαν δράση στο Ηράκλειο Αττικής.

Πολλές φορές τα μικρά παιδιά δείχνουν το δρόμο σε εμάς τους μεγάλους για να κάνουμε πιο όμορφη την καθημερινότητα μας στον τόπο που ζούμε. Ένα τέτοιο παράδειγμα δημιουργικής παρέμβασης τριών μαθητών Δημοτικού είχαμε στη διασταύρωση των οδών Ρόδων και Σοφοκλή Βενιζέλου στο Ηράκλειο Αττικής.

Do you want to be a sign language interpreter?

Σέρρες: Δίκτυο αγωγής τηλεόρασης από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Σερρών

Το πρώτο πανελλαδικής εμβέλειας Δίκτυο Οπτικοακουστικής Αγωγής (Δίκτυο Αγωγής Τηλεόρασης) σχεδίασε και οργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών, με σκοπό να μετατρέψει τους μικρούς τηλεθεατές, από παθητικούς δέκτες σε ενεργητικούς κριτές των τηλεοπτικών προγραμμάτων, και από απλούς καταναλωτές εικόνας σε δημιουργικούς παραγωγούς.

Τμήμα Παιδικής Όπερας στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Ωδείο Βορείου Ελλάδος διοργανώνει Τμήμα Παιδικής Όπερας.

Σκοπός του μαθήματος είναι να βοηθήσει τα παιδιά να καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους. Ο κύριος σκοπός δεν είναι η διδασκαλία της μουσικής αλλά η δημιουργία καλών κι ευγενικών συναισθημάτων που αναπτύσσουν ευαισθησία, πειθαρχία και συνεργασία μέσα από την κίνηση και το τραγούδι.

Μπορούν να συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια από 7 έως 18 ετών.

ΓεωΣυναντήσεις

Το Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις προσκαλεί τα δημοτικά σχολεία της Αττικής να συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή του Παγκόσμιου Έτους Βιοποικιλότητας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ο Σύλλογος "ΑΧΤΙΔΑ" στα Ιωάννινα

Σε Σώμα συγκροτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου "ΑΧΤΙΔΑ", στα Ιωάννινα, που αφορά την υποστήριξη γονέων και παιδιών με διαταραχές, αποκλίσεις και αναπηρίες.