Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Δραστηριότητες για το καλοκαίρι για τα παιδιά με ΔΕΠΥ.

Συνδυάστε τη διασκέδαση με τη δομή για να προσφέρετε στα παιδιά με ΔΕΠΥ το καλύτερο καλοκαίρι της ζωής τους. Οι γονείς και οι ειδικοί αποκαλύπτουν πώς μπορείτε να ενισχύσετε την εξυπνάδα των παιδιών σας και να αποφύγετε τη βαρεμάρα κατά τη διάρκεια των ημερών του καλοκαιριού. 

Τα παιδιά με Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ/ΔΕΠ) τα πάνε καλύτερα όταν ξέρουν τι πρέπει να περιμένουν και τι περιμένουν οι άλλοι από αυτά. Αυτό ισχύει κυρίως για τα μικρότερα παιδιά που πολύ γρήγορα αρχίζουν να φωνάζουν ότι βαριούνται όταν δεν συμβαίνει κάτι κάθε δευτερόλεπτο. Επομένως, τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να εξασφαλίσει ότι οι καλοκαιρινές μέρες του παιδιού του έχουν δομή και είναι παράλληλα και πολύ διασκεδαστικές;

Το ΑΠΘ βοηθά άτομα με χαμηλή όραση: Δωρεάν εκπαίδευση στη χρήση βοηθημάτων νέας γενιάς

Tα άτομα με χαμηλή όραση, να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και την ποιότητα της ζωής τους, βοηθά, η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Πειραματικής Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ, συνεχίζοντας την κοινωνική της προσφορά.

Με νέας γενιάς βοηθήματα και με καλύτερες δυνατότητες, το Εργαστήριο Πειραματικής Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ μπορεί να δέχεται άτομα με χαμηλή όραση ώστε να βελτιστοποιήσουν την όρασή τους και να αποκτήσουν καλύτερες επιδόσεις στην καθημερινότητά τους, καθώς και περισσότερες ευκαιρίες για μία καλύτερη και ανετότερη διεκπεραίωση των δραστηριοτήτων τους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Παιδική παχυσαρκία : Αυξημένος κίνδυνος λόγω ρύπανσης του αέρα, παθητικού καπνίσματος και πυκνοκατοίκησης

Η ρύπανση του αέρα, το παθητικό κάπνισμα και ορισμένα χαρακτηριστικά του δομημένου περιβάλλοντος, κυρίως η υψηλή πυκνότητα του πληθυσμού, παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της παχυσαρκίας στα παιδιά.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια διεθνής έρευνα, που συμπεριέλαβε την Ελλάδα και στην οποία έλαβαν μέρος έλληνες επιστήμονες από την Ελλάδα και τη διασπορά.

Θεσσαλονίκη: Ψηφιακό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση των μαθητών στη χρήση νερού

Συναγερμός σήμανε στο μουσείο της πόλης, καθώς το ποτάμι της έχει πλημμυρίσει και το νερό έχει ήδη φτάσει στους διαδρόμους και τις αίθουσες, όπου φιλοξενούνται διάσημοι πίνακες και μεγάλα αριστουργήματα της τέχνης. Μαθητές και μαθήτριες 12 έως 14 ετών καλούνται να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να εντοπίσουν τους πολύτιμους πίνακες και να τους σώσουν προτού αυτοί καταστραφούν. Πρώτη αποστολή είναι ο «Νάρκισσος» του Καραβάτζιο και αρχικά πρέπει να αναγνωρίσουν τον πίνακα ανάμεσα σε άλλους δύο. Μόλις τον ξεκρεμάσουν, ακολουθεί η «γέννηση της Αφροδίτης» στη διπλανή αίθουσα και στη συνέχεια οι πίνακες των Μονέ και Τέρνερ. Κοινό στοιχείο όλων των έργων τέχνης που πρέπει να διασωθούν επειγόντως, είναι η παρουσία του νερού στις απεικονίσεις τους.

Ένα διαφορετικό καλοκαίρι

Η διαφορετικότητα αυτή αγγίζει και τα παιδιά, που βίωσαν το καθένα με τον δικό του τρόπο την «καραντίνα». Ειδικοί διατυπώνουν την εκτίμηση ότι μετά τη λήξη της πανδημίας «ο κόσμος δεν θα μετακινηθεί στο Διαδίκτυο, καθώς η διαπροσωπική επαφή είναι αναντικατάστατη». Και είναι αλήθεια πως αυτή η επαφή είναι που έλειψε πιο πολύ στη διάρκεια της ισχύος των περιοριστικών μέτρων. Κυρίως, δε, για τα παιδιά που υποχρεωτικά άνοιξαν μια μεγάλη «παρένθεση» στις επαφές με τους φίλους, τους συμμαθητές, τον παππού και τη γιαγιά για λόγους προστασίας.

Αρπαγή ανηλίκου: Πώς μιλάμε στα παιδιά ανά ηλικία – Το προφίλ των δραστών

«Παιδί μου, ποτέ μη μιλάς σε ξένους». Αυτή είναι μια συμβουλή-προσταγή των περισσότερων γονέων στα παιδιά τους για να τα προστατεύσουν από τα χειρότερα. Ο «ξένος», ο «κακός» που θέλει να πειράξει το παιδί τους, να το απαγάγει, να του κάνει κακό. Όμως οι ειδικοί γνωρίζουν ότι αυτή και μόνο η συμβουλή δεν είναι αρκετή για να προστατεύσει τα παιδιά μας. Αφενός γιατί το θέμα της αρπαγής ανηλίκων και της εκπαίδευσης των παιδιών για την προστασία τους, είναι πολύ πιο περίπλοκο ζήτημα από το «μη μιλάς σε ξένους». Και αφετέρου -και πιο σημαντικό- το γεγονός ότι δεν μπορούν να κάνουν μόνο οι ξένοι κακό σε ένα παιδί. Το αντίθετο μάλιστα.

Τips που θα ενισχύσουν την καλή συμπεριφορά των παιδιών

Η στιγμή που κρατήσατε για πρώτη φορά στην αγκαλιά σας το παιδί, σίγουρα ήταν αξέχαστη ενώ σκεπτόμενοι το μέλλον δίπλα τους, το βλέπατε πιο όμορφο από οτιδήποτε.

Μπορεί ακόμα, να είχατε προβλέψει και μερικά προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν κατά την γονική μέριμνα αλλά μπορεί να μην είχατε φανταστεί ότι το παιδί κάποια μέρα πιθανόν να αγνοεί τους κανόνες ή τα όρια που ορίζετε.

Εξήντα πρότυπα σχολεία έως το 2022

Δώδεκα χιλιάδες αιτήσεις έγιναν τις προηγούμενες ημέρες από μαθητές που θέλουν να καθίσουν στην «πρώτη θέση» κατά την …επιστροφή του θεσμού των πειραματικών και προτύπων σχολείων τα οποία ζεσταίνουν τις μηχανές τους εν όψει της μεγάλης επανεκκίνησής τους τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα έγιναν 6.461 αιτήσεις για τα πρότυπα και 5.534 για τα πειραματικά σχολεία. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή ειδικά στα προγράμματα πρότυπων σχολείων έχουν προγραμματιστεί για αύριο, με τεστ δεξιοτήτων πολλαπλών ερωτήσεων.

ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

Από σήμερα, 29 Ιουνίου 2020, επαναλειτουργεί η πλατφόρμα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για το επίδομα παιδιού Α21, προκειμένου οι δικαιούχοι να υποβάλουν τη σχετική αίτηση.

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για άτομα με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.) μεσαίας & χαμηλής λειτουργικότητας 15 έως 22 ετών

Το "Κέντρο Παιδιού και Εφήβου - Διάγνωση - Συμβουλευτική - Αποκατάσταση (Κ.Π.Ε.)" στο πλαίσιο του "Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ)" για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και ειδικότερα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020», Άξονας Προτεραιότητας (09) «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ – ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ υλοποιεί την Πράξη με τίτλο «Κέντρο Ημέρας Εφήβων με Αυτισμό στη Δυτική Αττική ''Στην Αυλή του Κόσμου''», με κωδικό MIS 5002623.