Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

7 φράσεις κλειδιά της Μοντεσσοριανής Αγωγής που πρέπει να χρησιμοποιούμε όλοι.

 Είναι πολύ δύσκολο να εκφράσεις με λίγα λόγια την Μοντεσσοριανή Αγωγή, καθώς πρόκειται για μια φιλοσοφία σχετικά με την εκπαίδευση και την ανάπτυξη του παιδιού που φτάνει πολύ βαθιά. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος να βλέπεις τον κόσμο. Ίσως ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να σχηματίσει κανείς μια ιδέα σχετικά με το τι είναι Μοντεσσοριανή Αγωγή είναι να προσέξει τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι δάσκαλοί της.

Το άγχος στην παιδική ηλικία επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από έναν τραυματισμό στο κεφάλι

Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το επίπεδο ενεργοποίησης πολύ περισσότερων γονιδίων στον εγκέφαλο από ό,τι ένα χτύπημα στο κεφάλι.

Παραμένουν τα κενά σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα

Εγκύκλιο με την οποία, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, οι διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων καλούνται να αναμορφώσουν το ωρολόγιο πρόγραμμά τους, ώστε να ολοκληρωθεί η εξεταστέα ύλη μέχρι τη λήξη των μαθημάτων, εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας. Η εγκύκλιος που φέρει την υπογραφή της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, αφορά Α’, Β’ και Γ’ τάξεις των Ημερήσιων, Εσπερινών και Πρότυπων ΕΠΑΛ και Α’, Β’ και Γ’ τάξεις των Λυκείων και των ΕΝΕΕΓΥ-Λ.

Πρόσκληση σε ψυχολόγους για το πρόγραμμα «Προσωπικός βοηθός για άτομα με αναπηρία»

Στην επέκταση της πιλοτικής εφαρμογής του θεσμού «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία» σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, προχωρά το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με την υλοποίηση της Β’ Φάσης του προγράμματος.

Σχολικοί Ψυχολόγοι: Οδηγός για τις ψυχολογικές τους υπηρεσίες στα σχολεία

Εναν πολύ χρήσιμο οδηγό για τους Ψυχολόγους στα σχολεία, ο οποίος αν και έχει γραφτεί το 2015 παραμένει απόλυτα επίκαιρος, δημοσιεύει  το alfavita.gr

O οδηγός αυτός που εκδόθηκε από το ΙΕΠ, περιλαμβάνει κείμενα που δεν είναι νομικού ή διοικητικού, αλλά υποστηρικτικού χαρακτήρα και είναι έργο του κ.του Λάζαρου Α. Βλαχόπουλου, PsyD, Σύμβουλου Β’ τότε του ΙΕΠ, με πολλές ευχαριστίες στο φίλο και συνεργάτη Αρναούτη Χρήστο (ΜΔΕ), Κοιν. Λειτουργό (ΔΠΘ), για την πολύτιμη βοήθεια του στην ολοκλήρωσή του

Οι Ανάδοχοι Εκπαιδευτικοί ζητούν εθελοντές για διδακτική στήριξη

Οι Ανάδοχοι Εκπαιδευτικοί ζητούν εθελοντές για διδακτική στήριξη. Διαβάστε το κάλεσμά τους: 

Είμαστε εκπαιδευτικοί εντός ή εκτός Σχολείου και στον ελεύθερο χρόνο μας προσφέρουμε εθελοντικά διδακτική στήριξη σε αλλόγλωσσους ασυνόδευτους ανήλικους που μένουν σε ξενώνες, για να πετύχουμε την ομαλή ένταξή τους στις σχολικές τάξεις.

Στην 3η θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής η ομάδα του BitLab από την Καλαμάτα

Tην τρίτη θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023 – που με θέμα “Συνδέοντας τον κόσμο” έλαβε χώρα στον Παναμά τις προηγούμενες ημέρες, κατέλαβε ομάδα μαθητών από την Καλαμάτα

Θεσσαλονίκη: Πυρά κατά της διοίκησης του δήμου για το ΚΔΑΠ ΑμεΑ που παραμένει κλειστό - Σκληρή γλώσσα από γονείς

Με σκληρή γλώσσα έβαλε κατά της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης μητέρα παιδιού που φιλοξενούνταν στο μοναδικό Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρία που στεγάζονταν επί της οδού Κωλέττη και στο οποίο μπήκε λουκέτο μετά από απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω ακαταλληλότητας τον περασμένο Ιούλιο.

Οι ασθενείς στην Ελλάδα αποκτούν φωνή και λόγο

Ισχυροποιεί τη θέση των πολιτών και ασθενών στα κέντρα λήψης αποφάσεων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναγνωρίζοντάς τους ως θεσμικούς συνομιλητές στη χάραξη πολιτικών και ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

ΟΟΣΑ: Με κριτήριο τις επιδόσεις των μαθητών η αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών;

Τι προετοιμάζει, αλήθεια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τη συμφωνία με τον ΟΟΣΑ; Και πώς "δένεται" η απόφαση με το νέο τεστ που ετοιμάζεται;

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ακόμη σε ένα τεστ θα υποβάλλονται πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς οι μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού καθώς και αυτοί της Γ’ Γυμνασίου.