Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Αυτισμός Υψηλής Λειτουργικότητας.

Το φάσμα του Αυτισμού είναι πολύ μεγάλο. Αν το σκεφτείς σαν ένα ουράνιο τόξο θα παρατηρήσεις ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του φάσματος δεν είναι ούτε στη μια άκρη, ούτε στην άλλη, αλλά κάπου στη μέση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουμε αποδείξεις – πληροφορίες που να δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στο Αυτιστικό Φάσμα είναι «κάπου στη μέση», αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η προσοχή των Μέσων (ΜΜΕ) στρέφεται στα άτομα που βρίσκονται στα δύο άκρα του φάσματος – στα άτομα πολύ χαμηλής και στα άτομα πολύ υψηλής λειτουργικότητας. Η αλήθεια είναι ότι η ζωή με βαριάς μορφής αυτισμό είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Σύμφωνα με αυτή τη λογική η ζωή των ατόμων που έχουν αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας είναι πιο εύκολη – μια άποψη που μοιράζονται πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική.

e-NATURE: Φέρνουμε τη φύση στο μπαλκόνι μας!

Παιδιά, παράλληλα με τα Ζώα του e-Coloring, ασχολούμαστε και με τα Φυτά του e-Nature, τη νέα 4η υποκατηγορία του e-Kids στην ιστοσελίδα μας (https://www.gnhm.gr/e-nature/)!
Μέσα από τις οδηγίες που σας παρέχει σε τακτά διαστήματα το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, μπορείτε να γίνετε μικροί κηπουροί / καλλιεργητές των δικών σας φυτών και να παρατηρείτε την εκπληκτική πορεία ανάπτυξής τους, που ξεκινά ήδη από το αρχικό στάδιο της σποράς! Πολύ σύντομα, θα διαπιστώσετε πόσο συναρπαστικό είναι να βλέπετε ένα φυτό να μεγαλώνει, χάρη στις δικές σας φροντίδες!

Ένα πρωινό στο «έντιμο για το περιβάλλον» νέο σπιτικό του «Φάρου του Κόσμου», στον Δενδροπόταμο

Η αναζήτηση σε ηλεκτρονικό χάρτη του «Φάρου του Κόσμου» στον Δεντροπόταμο δεν σε οδηγεί πια στο γνώριμο μικρό σπιτάκι. Η σύντομη διαδρομή στα δυτικά της Θεσσαλονίκης σε κατευθύνει δίπλα στις σχολικές μονάδες της περιοχής και σε ένα νέο, ιδιαίτερο, οίκημα, η όψη του οποίου σε ξαφνιάζει. Η νέα αυτή κατασκευή μοιάζει το ιδανικό σπίτι για την πρωτοβουλία του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων Αγίου Νεκταρίου Μενεμένης, που ξεκίνησε από τη Μητρόπολη Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως το 2004 με υπεύθυνο τον Αρχιμανδρίτη πλέον, Αθηναγόρα Λουκατάρη. Ένα κέντρο που υποστηρίζει τους έφηβους Ρομά στο Δενδροπόταμο μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ενέργειες παιδικής μέριμνας και έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα -και όχι μόνο- ως μια από τις σημαντικές δομές του είδους στη χώρα μας. Αν όμως «δομή» είναι ο τυπικός όρος, «οικογένεια» είναι -δίχως αμφιβολία- ο πλέον αντιπροσωπευτικός γι' αυτό που συναντάς μόλις διαβείς την πύλη του χώρου.

Παιδί που τρίζει τα δόντια του: Που μπορεί να οφείλεται – Πώς θα σταματήσει

Το τρίξιμο αλλά και το σφίξιμο των δοντιών είναι μια διαταραχή που δεν είναι καθόλου σπάνια. Για την ακρίβεια, είναι η τρίτη πιο συνηθισμένη διαταραχή του ύπνου μετά από το παραμιλητό και το ροχαλητό.

Μαθητές του 10ου Δημοτικού και του ΕΕΕΚ Ξάνθης ενώνουν τις φωνές τους και στέλνουν το μήνυμα «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι»

Το μήνυμα «είμαστε όλοι διαφορετικοί, μα είμαστε όλοι ΙΣΟΙ» θέλησαν να περάσουν οι μαθητές του 10ου δημοτικού σχολείου Ξάνθης και του ΕΕΕΕΚ Ξάνθης συμπράττοντας μουσικά κι επιλέγοντας ν' αποχαιρετήσουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο τη σχολική χρονιά.

Με το καλοκαίρι προ των πυλών και τις σχολικές γιορτές να έχουν ...απαγορευτικό λόγω πανδημίας, οι εκπαιδευτικοί στο ΕΕΕΚ Ξάνθης είχαν αρχίσει ν' αναρωτιούνται τι θα μπορούσαν να κάνουν φέτος για τα παιδιά που τόσα στερήθηκαν -γιορτές, εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις- και θα έπρεπε σε λίγο να αποχαιρετήσουν το σχολείο.

Εκπληκτικό: Παιδιά από όλον τον κόσμο απαντούν για τον κοροναϊό

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα παιδιά χωρίστηκαν από την οικογένεια και τους φίλους τους, τα σχολεία έκλεισαν και υπήρξαν περιορισμοί σε σημαντικές δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι.

Γνωρίζουμε πολλά για τις φυσικές επιδράσεις που έχει ο κοροναϊός στα παιδιά. Όμως, ο αντίκτυπος στην ψυχική και συναισθηματική τους ευημερία είναι λιγότερο κατανοητός, ιδιαίτερα από την οπτική γωνία των ίδιων των παιδιών.

Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής: Πράξη «Υποστήριξης Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας για τους φοιτητές ΠΑΔΑ»

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 η Πράξη «Υποστήριξης Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας για τους φοιτητές ΠΑΔΑ», που απευθύνεται σε φοιτητές/ήτριες με αναπηρία (ΦμεΑ), καθώς και σε φοιτητές/ήτριες από Ευαίσθητες Κοινωνικές Ομάδες και χαμηλά εισοδήματα.

Βρετανική έρευνα: Η έλλειψη μαθηματικής εκπαίδευσης επηρεάζει τον εφηβικό εγκέφαλο

Οι έφηβοι που έχουν σταματήσει να μελετούν μαθηματικά εμφανίζουν μειονέκτημα σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που συνεχίζουν και μετά τα 16 να ασχολούνται με τα μαθηματικά, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι η έλλειψη μαθηματικής εκπαίδευσης και σχετικών δεξιοτήτων στην εφηβική ηλικία μπορεί να αποβεί επιζήμια για τον εγκέφαλο και τη γνωστική ανάπτυξη των εφήβων.

Ενημερωτική εκδήλωση για εκπαιδευτικούς και γονείς για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο σχολικό περιβάλλον

Πρόσκληση για την ενημερωτική εκδήλωση για εκπαιδευτικούς και γονείς που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τη Δευτέρα 28 Ιουνίου και ώρες 17:00-19:00 στο πλαίσιο του πρότζεκτ "Children First" το οποίο αφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο σχολικό περιβάλλον και το οποίο υλοποιείται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό "Symplexis". Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν τα πορίσματα ερευνών και τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν μέσω του συγκεκριμένου έργου με στόχο να λειτουργήσουν ως μέσα πληροφόρησης και εκπαίδευσης συνδυάζοντας θεωρητικές γνώσεις για εκπαιδευτικούς και πρακτικές ασκήσεις και δραστηριότητες για μαθητές.

Πανελλαδικές 1979: H διαρροή θεμάτων από στέλεχος υπουργείου που γκρέμισε το αδιάβλητο των εξετάσεων

Η υπόθεση έμεινε γνωστή ως το «σκάνδαλο Ράμμος» και έλαβε χώρα το 1979

Έφτασε για μια ακόμα χρονιά η εποχή που ολόκληρη η Ελλάδα κινείται στους ρυθμούς των πανελλαδικών εξετάσεων. Υπάρχουν όμως αρκετοί μύθοι, αλήθειες, ψέματα και απόψεις γύρω από τον συγκεκριμένο θεσμό και κάθε χρόνο, μαζί με το δυσθεώρητο άγχος των περισσότερων παιδιών, επανέρχονται οι συζητήσεις για την χρησιμότητά του.

Οι γονείς ρωτούν, οι ειδικοί απαντούν

Ένας μίνι οδηγός για τη διαχείριση των πρώτων εβδομάδων της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, με τη βοήθεια της Κατερίνας Μαγγανά, ψυχολόγου – ψυχαναλυτικής θεραπεύτριας, και της Σοφίας Παπαγεωργίου, ψυχολόγου με ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιού και εφήβου.

Υποθυρεοειδισμός στα παιδιά: Συμπτώματα κι αντιμετώπιση

Οι θυρεοειδικές ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών καθώς επηρεάζουν όχι μόνο τον μεταβολισμό αλλά και τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος. Γι΄αυτό είναι αναγκαίο να γίνεται έγκαιρη διάγνωση των διαταραχών του θυρεοειδούς.

Χαλκιδική: Μία εφαρμογή για κινητά και ένα ρομπότ τα νέα όπλα κατά του πλαστικού μιας χρήσης

Μία ομάδα φοιτητών του πανεπιστημίου Αιγαίου, δημιουργοί της πλατφόρμας Ecocup που ενισχύει τους καταναλωτές να αγοράζουν το ρόφημά τους σε δικό τους ποτήρι κι όχι σε πλαστικό κι ένας 17χρονος μαθητής του 7ου Λυκείου Καλαμαριάς που κατασκεύασε μόνος του από το Youtube ένα ρομπότ, το οποίο αναγνωρίζει και συλλέγει πλαστικά απορρίμματα με τεχνητή νοημοσύνη, είναι οι νικητές του μεγάλου τελικού του Sup Free Hackathon που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του Sani Resort της Χαλκιδικής.Η ανοιχτή εκδήλωση με τις παρουσιάσεις των έξυπνων λύσεων τεχνολογίας και η βράβευσή τους ήταν η ολοκλήρωση του μαραθωνίου καινοτομίας Sup Free Hackathon που ξεκίνησε από την Lidl Hellas τον περασμένο Οκτώβριο στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας «Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης» με την συνεργασία του κοινωφελούς ιδρύματος Αθ.Λασκαρίδη, υποστηρίχθηκε από το Sani Resort, την εταιρία τεχνολογίας και καινοτομίας CrowdPolicy και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των υπουργείων Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Τουρισμού.

Φτιάχνοντας βιβλιοθήκες σε σχολεία Ρομά και σε φυλακές

Η Ελληνική Λέσχη Βιβλίου δημιουργεί βιβλιοθήκες σε σχολεία με μαθητές Ρομά και σε φυλακές

Στο «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ», η Άννα καταγράφει όσα έζησε ενώ κρυβόταν με την οικογένειά της από τους Γερμανούς, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πριν συλληφθούν όλοι από την Γκεστάπο. Από την οικογένεια επέζησε μόνο ο πατέρας της, Όττο, χάρη στον οποίο εκδόθηκε αυτό το ημερολόγιο, που περιγράφει τα όνειρα και τους φόβους μιας κοπέλας, που δεν διαφέρουν από τα όνειρα και τις ανησυχίες των εφήβων οποιασδήποτε εποχής και οποιασδήποτε χώρας. Παράλληλα, είναι και ένα μήνυμα ελπίδας.

Προβολή: Το ιστορικό δημοτικό σχολείο Βούλγαρη


Ο Έλληνας Σωτήριος Βούλγαρης με καταγωγή από την Παραμυθιά, που κατάφερε να γίνει διάσημος σε όλο τον κόσμο με τα κοσμήματά που κατασκεύαζε, άφησε παρακαταθήκη στην γενέτειρά του ένα σχολείο, που γίνεται χώρος πολιτισμού.