Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Shapereader: Εγκατάσταση από και για τυφλούς αναγνώστες

H Στέγη φιλοξενεί την εγκατάσταση Shapereader, μια νέα επαναστατική γλώσσα σχεδιασμένη για τη δημιουργία αφηγηματικών έργων από, και για τυφλούς αναγνώστες. Είναι βασισμένη πάνω σε ένα ρεπερτόριο 210 απτικών συμβόλων που μεταφράζουν τα διαφορετικά στοιχεία της αφήγησης, όπως τους χαρακτήρες της πλοκής, τα συναισθήματα τους, τις δράσεις, τα αντικείμενα, κ.ο.κ. Οι αναγνώστες καλούνται να μάθουν να αναγνωρίζουν και να χρησιμοποιήσουν τα απτικά σύμβολα ώστε να κατανοήσουν το απτικό αφήγημα. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει τις 57 πλάκες που απαρτίζουν την ιστορία Arctic Circle, καθώς και τους πίνακες υπομνημάτων που τη συνοδεύουν.

Μήπως το παιδί μου χρειάζεται σιδεράκια;

Στην αρχή ανησυχούσατε για το πότε θα αποκτήσει επιτέλους τα πρώτα του δοντάκια. Τώρα που αυτά… κοσμούν το χαμόγελο του και έχει αρχίσει η αντικατάσταση τους με τα μόνιμα, η ανησυχία σας είναι μήπως τα δοντάκια του δεν είναι καλοσχηματισμένα και στη… θέση τους.

Η πρώτη ημέρα Καριέρας Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα

Οι άνθρωποι με αναπηρία είναι η μεγαλύτερη μειονότητα στον κόσμο αποτελώντας το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στην Ελλάδα, σχεδόν το 10% του πληθυσμού πάσχει από κάποια μορφή αναπηρίας. 

Στην Ευρώπη, το 52% του εργατικού δυναμικού των ανθρώπων με αναπηρία παραμένουν οικονομικά ανενεργοί σε σχέση με το αντίστοιχο 28% ανθρώπων χωρίς αναπηρία. Ο κοινωνικός αποκλεισμός τους φέρει απώλεια πιθανού κέρδους ύψους ενός τρισεκατομμυρίου. (info: www.ilo.org) 

Πώς βλέπουν τα παιδιά την προστασία του περιβάλλοντος

Τα παιδιά μαθαίνουν να ευαισθητοποιούνται από το σχολείο τους για θέματα που αφορούν τη φύση.
Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χίου, έφτιαξε το Δεκάλογο Προστασίας του Περιβάλλοντος. 

Νέα έκθεση για τον αντίκτυπο των αναδυόμενων τεχνολογιών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ποιοι παράγοντες αναμένεται να επηρεάσουν μελλοντικά τη βασική αποστολή των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για διδασκαλία, μάθηση και δημιουργική έρευνα; Ποιες τάσεις και τεχνολογίες ενδέχεται να δώσουν ώθηση στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις; Ποιες προκλήσεις θεωρούνται εύκολες και ποιες δύσκολες στην αντιμετώπισή τους και πώς μπορούν να χαραχθούν στρατηγικές για αποτελεσματικές λύσεις; Αυτά και άλλα ερωτήματα σχετικά με τη διείσδυση της τεχνολογίας και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, κατεύθυναν τη συνεργατική έρευνα και τις συζητήσεις μιας ομάδας 58 εμπειρογνωμόνων για τη σύνταξη της έκθεσης "Ηοrizon Report > 2016 Higher Education Edition», την οποία εκπόνησε το New Media Consortium (NMC) σε συνεργασία με το EDUCAUSE Learning Initiative (ELI).

Bloode: Μία Κυριακή για τα παιδιά και τον εθελοντισμό στην «Τεχνόπολη»

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Bloode διοργανώνει την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στην "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων ημερίδα ενημέρωσης για τον εθελοντισμό και παράλληλη διενέργεια εθελοντικής αιμοδοσίας. Το αίμα που θα συλλεχθεί θα δοθεί για τις ανάγκες των παιδιών του Συλλόγου ΦΛΟΓΑ.

Unicef: Δύο παιδιά την ημέρα πνίγονται προσπαθώντας να περάσουν το Αιγαίο

Λίγους μόλις μήνες μετά τον τραγικό θάνατο του μικρού Aylan Kurdi και τουλάχιστον 340 παιδιά, τα περισσότερα μωρά και νήπια, έχουν πνιγεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατά μέσο όρο δύο παιδιά πνίγονται κάθε μέρα από το Σεπτέμβριο του 2015, στην προσπάθεια των οικογενειών τους να διασχίσουν την ανατολική Μεσόγειο, και ο αριθμός των θανάτων παιδιών αυξάνεται, δήλωσαν IOM, UNHCR, και UNICEF. Οι οργανώσεις ζητούν την ενίσχυση της ασφάλειας για εκείνους που προσπαθούν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις και την απελπισία.

Πρόγραμμα ”Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου” σε σχολεία του δήμου Αποκορώνου

Το πρόγραμμα ”Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου” θα παρουσιαστεί σε παιδιά στο σχολικό συγκρότημα του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου στις Καλύβες, παρουσία του Δημάρχου κ. Κουκιανάκη και της Αντιδημάρχου κας Τερεζάκη.