Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Βρίσκοντας σταθερότητα μετά από μια διάγνωση Αυτισμού.

Μια διάγνωση Αυτισμού μπορεί να φέρει άρνηση, σύγχυση ή – σε κάποιες περιπτώσεις- ανακούφιση. Αλλά προκειμένου να προχωρήσει κανείς από τα δύσκολα συναισθήματα και να παρέχει στο παιδί του την σωστή υποστήριξη, θα πρέπει να δημιουργήσει και να διατηρήσει ένα σταθερό περιβάλλον στο σπίτι. 

Έρευνες υπολογίζουν ότι το 1-2% των παιδιών που γεννιούνται σήμερα στις ΗΠΑ θα διαγνωστούν με Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού. Ως παιδίατρος και γονιός παιδιού με Αυτισμό (που πλέον έχει ενηλικιωθεί) έχω βοηθήσει πολλές οικογένειες να αποδεχτούν τη διάγνωση του Αυτισμού. Τα στάδια του πένθους που πολλοί από εμάς έχουν ακούσει μπορεί να συμβαίνουν ταυτόχρονα σε ένα συνεχές- άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση και κατάθλιψη. Κάποιοι γονείς πηγαίνουν κατευθείαν στην αποδοχή, συνήθως όταν το παιδί τους διαγιγνώσκεται σε μεγάλη ηλικία και το έχουν ήδη υποψιαστεί. Σε όποιο σημείο και αν είστε στο φάσμα των αντιδράσεων, η πιο σημαντική μεταβλητή που έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει όλα τα παιδιά, και ιδίως τα παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού, είναι η σταθερότητα στο περιβάλλον και την οικογένεια. 

Τα παιδιά εκπαιδεύονται για να σώσουν τους παππούδες τους από το εγκεφαλικό

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΧΟΠΑ Ήρωες 112 έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οι δύο βασικοί στόχοι του προγράματος είναι η ενημέρωση παιδιών νηπιακής ηλικίας και των οικογενειών τους σχετικά με τα κυριότερα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και η εκπαίδευσή τους στην αναζήτηση βοήθειας, με κλήση στον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

Κριτήρια, μοριοδότηση για πρόσληψη εκπαιδευτικών στη Ειδική Αγωγή μέσω ΑΣΕΠ (τροπολογία)

Τα κριτήρια και τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών ενόψει της προκήρυξης του ΑΣΕΠ για πρόσληψη τους στις δομές Ειδικής Αγωγής, εντάχθηκαν με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Δείτε την τροπολογία.

Γιατί το παιχνίδι είναι κομβικό για την ευτυχία του παιδιού

Συνήθως οι περισσότεροι αναπολούμε με χαμόγελο τα παιχνίδια στη φύση που παίζαμε όντας παιδιά με τους συνομήλικούς μας. Σε έναν κόσμο που μια οθόνη (βιντεοπαιχνίδια, iPads κ.ο.κ.) δίνει τον τόνο, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ το παιχνίδι ή έστω οι δραστηριότητες, για την ευτυχία του παιδιού, καθώς μέσω αυτού το παιδί εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, μαθαίνει πράγματα, πειραματίζεται, ευχαριστιέται, απογοητεύεται και ανακαλύπτει σταδιακά τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει.

Νέα εμπλοκή για θεραπείες ειδικής αγωγής

Ομιχλώδες τοπίο σχετικά με την αποζημίωση των θεραπειών ειδικής αγωγής από τον ΕΟΠΥΥ επικρατεί το τελευταίο διάστημα. Οπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των θεραπευτών ειδικής αγωγής (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, ειδικοί ψυχικής υγείας κ.ά.), οι μεγάλες περικοπές στις δαπάνες και ο νέος τρόπος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των πράξεων έχει οδηγήσει τους γονείς παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής σε αβεβαιότητα, αφού δεν γνωρίζουν πότε θα αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ για συνεδρίες ειδικής αγωγής.

Πόσο πρέπει να τρώνε τα υπέρβαρα παιδιά;

Έχετε σταματήσει να τρώτε στο δείπνο επειδή θέλετε να χάσετε βάρος και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να σερβιριστείτε δεύτερη φορά; Αν ανησυχείτε για το βάρος του παιδιού, μάλλον πρέπει να ακολουθήσετε την ίδια τακτική. Οι ερευνητές έχουν διαφορετικές απόψεις πάνω στο θέμα με άλλους να πιστεύουν ότι η απαγόρευση φαγητού μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ.

Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο κατά της επιλόχειας κατάθλιψης

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την κυκλοφορία στις ΗΠΑ του πρώτου αντικαταθλιπτικού φαρμάκου που προορίζεται ειδικά για την επιλόχεια κατάθλιψη, από την οποία υποφέρει μία στις εννέα γυναίκες στις ΗΠΑ μετά τον τοκετό.

Διαφορετικές προσεγγίσεις όταν διδάσκετε δεξιότητες στα παιδιά

Είστε ο πρώτος και πιο σημαντικός δάσκαλος του παιδιού σας. Κάθε μέρα το βοηθάτε να μαθαίνει νέες πληροφορίες, δεξιότητες και τρόπους συμπεριφοράς. Η διδασκαλία δεξιοτήτων μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να διαχειριστείτε τη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα, αν το παιδί δεν ξέρει πώς να στρώνει το τραπέζι, ίσως αρνηθεί επειδή δεν ξέρει. Η λύση είναι να του δείξετε το πώς. Υπάρχουν τρεις τρόποι κλειδιά: οι οδηγίες, η μίμηση και το βήμα βήμα. Απλώς να θυμάστε ότι η ανάπτυξη των ικανοτήτων παίρνει χρόνο και η εξάσκηση είναι πολύ σημαντική. Μπορεί να συνδυάσετε τις μεθόδους ή να χρησιμοποιείτε μία, ανάλογα με την περίσταση.

Οι δεκαπέντε εντυπωσιακότερες βιβλιοθήκες σε όλες τον κόσμο

Κολομβία: Απεργούν οι δάσκαλοι για τη δημόσια παιδεία

Περίπου 300.000 κολομβιανοί δάσκαλοι κατέβηκαν χθες Τρίτη σε 48ωρη απεργία, διεκδικώντας καλύτερη χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας, κάτι που σήμανε ότι 8 εκατομμύρια παιδιά δεν έκαναν μαθήματα, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

ΑΙΜ: «Βουρτσίζουμε Μαζί» με τους μικρούς φίλους μας στα σχολεία

Από μικρό παιδί μπαίνουν οι βάσεις για γερά δόντια! Αυτό είναι κάτι που η ΑΙΜ, ως ειδικός της στοματικής υγείας, γνωρίζει πολύ καλά! Έτσι, ξεκινάει από σήμερα, έναν κύκλο επισκέψεων σε σχολεία σε όλη τη χώρα. Με την υποστήριξη των κατά τόπους Οδοντιατρικών Συλλόγων στην Ελλάδα, και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, στοχεύει να επισκεφτεί συνολικά 25.000 παιδιά.

Γιατί υστερούν στις διεθνείς κατατάξεις τα ελληνικά ΑΕΙ;

Η πολύ καλή παρουσία στα διεθνή συνέδρια και οι σημαντικές και πολυπληθείς δημοσιεύσεις στα μεγαλύτερα επιστημονικά περιοδικά δεν αποτυπώνονται στην κατάταξη των ελληνικών ΑΕΙ. Αντιθέτως, μας έχουν ξεπεράσει «απαξιωμένα», κάποτε, πανεπιστήμια άλλων χωρών 

Εφη Μπάσδρα* για το Protagon.gr