Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Προβληματική και επιβλαβής σεξουαλική συμπεριφορά σε αυτιστικά παιδιά και εφήβους.


Ευτυχισμένα παιδιά: Πρέπει να νιώθουν και τα «αρνητικά» συναισθήματα

Αν πιστεύετε ότι τα ευτυχισμένα παιδιά είναι συνεχώς χαρούμενα, η έρευνα αποδεικνύει ότι κάνετε λάθος.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Psychology, η ευτυχία είναι κάτι παραπάνω από το να νιώθει κανείς μόνο ευχαρίστηση και να αποφεύγει τον πόνο.

Παγκόσμιο πρωτάθλημα Σκακιού Τυφλών και μερικώς βλεπόντων

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού IBCA 2023 για τυφλούς και μερικώς βλεπόντων άρχισε τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στο κεντρικό ξενοδοχείο της Ρόδου. Στους 9 γύρους των αγώνων συμμετέχουν 82 παίκτες από 29 χώρες, ανάμεσά τους 1 GM, 5 IM και 3 FM, καθιστώντας το ένα από τα ισχυρότερα Παγκόσμια Πρωταθλήματα της IBCA, που έγινε ποτέ!

Επιδείνωση στους δείκτες ψυχικής υγείας των εφήβων - κυρίως των κοριτσιών

Δείκτες όπως το αντιληπτό επίπεδο (σωματικής) υγείας και το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή παρουσιάζουν επιδείνωση τα τελευταία χρόνια, ενώ επιπλέον δείκτες όπως τα εμμένοντα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας. Σε όλες τις περιπτώσεις, η επιδείνωση των δεικτών ψυχικής υγείας παρουσιάζεται εντονότερη στα κορίτσια, απ' ό,τι στα αγόρια. Τα παραπάνω προκύπτουν από την διακρατική έρευνα με τίτλο «Έρευνα για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Εφήβων» (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC), τα αποτελέσματα της οποία δημοσιεύει για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Οδηγίες για τη διδασκαλία και τη διαχείριση της ύλης μαθημάτων του Γυμνασίου Ε.Α.Ε.



Οδηγίες για τη διδασκαλία και τη διαχείριση της ύλης του μαθήματος της 

Η Εβρίτισσα δασκάλα Θεοδώρα Κουκουρίκου βραβεύθηκε με το παγκόσμιο “GLOBAL TEACHER AWARD” της AKS

Με το παγκόσμιο βραβείο GLOBAL TEACHER AWARD της AKS τιμήθηκε η Εβρίτισσα δασκάλα Θεοδώρα Κουκουρίκου από την Αλεξανδρούπολη, για την δουλειά που έκανε στο Δημοτικό Σχολείο Διαφανίου στην ακριτική Κάρπαθο.

Μία συζήτηση για την (ανύπαρκτη) σεξουαλική εκπαίδευση στα ελληνικά σχολεία

Μία 13χρονη γέννησε στην τουαλέτα ενός νοσηλευτικού ιδρύματος (Νοσοκομείο Νάξου) χωρίς καν να γνωρίζει πως είναι έγκυος. Η μαθήτρια γυμνασίου πήγε με φρικτούς πόνους στο νοσοκομείο, εξετάστηκε και υποβλήθηκε σε ακτινογραφία. Χωρίς να υπάρχει όμως ούτε ακτινολόγος για να διαβάσει το αποτέλεσμα, ούτε γυναικολόγος για να κρίνει τα συμπτώματα, οι γιατροί που την εξέτασαν έκριναν ότι η σπονδυλική στήλη του μωρού ήταν φερμουάρ, διέγνωσαν τυμπανισμό και της έδωσαν καθαρτικό. Είναι αυτές οι λίγες γραμμές ο καθρέφτης της κοινωνίας μας; Οι παθογένειες των περιφερειακών νοσοκομείων, η ελλιπής επικοινωνία σε πολλές οικογένειες, η σχεδόν ανύπαρκτη ενημέρωση γύρω από τη σεξουαλική υγεία στα σχολεία; Ακούσαμε για μία πρώτη προσπάθεια φέτος, έτος 2023, αλλά η σεξουαλική εκπαίδευση όχι, δεν είναι υποχρεωτικό μάθημα. Υπάρχει ως θεματική ενότητα στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στην Γ’ Δημοτικού, ΣΤ’ Δημοτικού και στη Β’ γυμνασίου, αλλά το πρόγραμμα που θα διδαχτεί στο πλαίσιο της σεξουαλικής εκπαίδευσης έχει να κάνει με τις επιλογές των εκπαιδευτικών.

Μαρτυρία: Πώς είναι να ζεις με διπολική διαταραχή;

Δεν ήταν και πολύ εύκολο για ένα παιδί με μη διαγνωσμένη ψυχική ασθένεια να μεγαλώνει τη δεκαετία του ’90. Πριν μπορέσω να λάβω την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και μου δοθεί η δυνατότητα να μιλήσω σε κάποιον ειδικό, έπλεα σε πολύ σκοτεινά νερά. Στα 15 μου, θα ξεκινούσα να έχω φρικτές αϋπνίες, και λόγω αυτών, ψευδαισθήσεις από την κούραση. Λίγο αργότερα, θα πίστευα ότι με παρακολουθούν, ότι η τηλεόραση μιλούσε για μένα, ότι το σταματημένο αυτοκίνητο κάτω απ’το σπίτι μου είχε έρθει επί τούτου για να με κλείσει στη φυλακή, για κάποιο εφηβικό μου σφάλμα που στο μυαλό μου είχε πρωτεύουσα σημασία. Η θέση μου δεν ήταν στην κοινωνία. Δεν ήξερα πού ήταν, αλλά σίγουρα δεν ήταν εκεί.

Εθνικός Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας 2024: Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες

Είκοσι χρόνια μετά την Αθήνα, το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι του 2024. Οι δύο χώρες που αναβίωσαν το ολυμπιακό ιδεώδες θα γιορτάσουν μαζί αυτό το παγκόσμιο γεγονός.

Τρίκαλα: 12χρονος έβγαλε μαχαίρι σε τάξη και απείλησε τον καθηγητή και τους συμμαθητές του

Αναστάτωση προκλήθηκε σε Γυμνάσιο σχολείο στα Τρίκαλα, το πρωί της Τρίτης, όταν ένας μαθητής έβγαλε μαχαίρι και απείλησε καθηγητή και συμμαθητές του.

Σύμφωνα με το trikalanews.gr κλήθηκε η αστυνομία για να διαχειριστεί το περιστατικό.

Δεν υπήρξαν τραυματίες