Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Εκμεταλλευτείτε τη μανία των παιδιών σας

Μήπως ο έφηβος γιος σας ή η έφηβη κόρη σας περνάει μια εποχή κολλήματος με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια; Με κάποια σειρά της τηλεόρασης; Με κάποιο μουσικό συγκρότημα; Με κάποια ομάδα; Με κάποιο άλλο χόμπι που εκ πρώτης όψεως φαντάζει τελείως ανούσιο; Δεν υπάρχει λόγος να το πολεμάτε όλη την ώρα. Εκμεταλλευτείτε το! Σκεφτείτε πόσα πράγματα μπορεί να κάνει μέσα από αυτό με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό. Πώς; 

Ορίστε μερικές ιδέες γονέων που τόλμησαν και τα κατάφεραν. 

Ενα στα δύο παιδιά με σχολική οσφυαλγία λόγω βαριάς σάκας

Με γεωμετρική πρόοδο, από την ηλικία των έντεκα ετών, έως την ώριμη εφηβεία εμφανίζεται η σχολική οσφυαλγία σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, όπως αναφέρει ο Διδάκτωρ ορθοπαθητικής, και επιστημονικός συνεργάτης, του πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γουδέβενος, στο Πρακτορείο Fm.

Albert-André Nast: Ο τυφλός γιατρός κρατά αγκαλιά και ακροάζεται το τριών μηνών βρέφος....

Τον Μάρτη του 1953, το περιοδικό Life έκανε ένα αφιέρωμα στον γιατρό – φαινόμενο, Albert-André Nast. Ο Γάλλος επιστήμονας ζούσε στο χωριό Chelles, λίγο έξω από το Παρίσι και ήταν η πιο αγαπητή και αξιοσέβαστη προσωπικότητα. Η διαφορά με τους υπόλοιπους συναδέλφους του ήταν ότι ο Nast ήταν τυφλός.

Γονείς αλλά και παιδιά στον βυθό

Η διασημότερη χολιγουντιανή οικογένεια του βυθού, ο Νέμο και ο Μάρλιν, ξανάρχεται στον κινηματογραφικό μας αφρό με το «Ψάχνοντας την Ντόρι», στο οποίο κεντρική ηρωίδα είναι μια μικρή ψαρίνα που ψάχνει τον δρόμο για τον ύφαλο όπου γεννήθηκε. Δεκατρία χρόνια μετά το «Ψάχνοντας τον Νέμο» η Disney/Pixar ξαναβουτάει στα βαθιά, ενίοτε σκοτεινά νερά της ψυχολογίας του παιδιού με τρόπο άκρως ενδιαφέροντα και για τον ενήλικα.

Το καλοκαιρινό σχολειό ενός «αντάρτη» παπά

Που ακούστηκε, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού ένα τσούρμο παιδιά να αφήνουν στην άκρη τον ύπνο, τη θάλασσα, τις βόλτες, το χασομέρι και όλα τα παιγνίδια τους, για να τρέξουν στο σχολείο;

«Κι όμως δεν είναι ψέμα, διανύουμε ήδη την τρίτη εβδομάδα, υπάρχει σφιχτό πρόγραμμα και στην αίθουσα δεν πέφτει καρφίτσα, δεν χωράνε άλλοι μαθητές!»

Η διαχείριση της αλλαγής στα παιδιά

Τις περισσότερες φορές μία αλλαγή έχει μεγάλες επιπτώσεις στα συναισθήματα των παιδιών. Η αλλαγή ενώ μπορεί να έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του παιδιού όπως για παράδειγμα η μετακόμιση σε ένα σπίτι όπου το παιδί θα έχει δικό του δωμάτιο ή μπορεί να είναι υποχρεωτική όπως για παράδειγμα οι στρατιωτικοί γονείς που αλλάζουν συχνά τόπο, προσδίδει αρκετό στρες και αισθήματα μελαγχολίας.

Πώς να βάλετε τα παιδιά σας σε πρόγραμμα ύπνου αβίαστα.

Οι διακοπές τέλειωσαν δυστυχώς και βρέθηκα πίσω στο σπίτι με 2 "αγρίμια" να προσπαθώ να τους ξαναμάθω τα βασικά! Η αλήθεια είναι πως εγώ φταίω γιατί σε όλη την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τα είχα αφήσει πολύ λάσκα να το πω, χωρίς όρια να το πω... να κάνουν ό,τι θέλουν θα το πω!

Ο γύρος του κόσμου με… παιδιά

Του Κώστα Γκιάστα

Στο μάθημα της Γεωγραφίας, ο 9χρονος Βασίλης μπορεί άνετα να περιγράψει εικόνες από την Καμπότζη, το Βιετνάμ, το Λάος, κάνοντας τους συμμαθητές του να αφήσουν τα βιβλία για λιγάκι κάτω από το θρανίο …

Τα παιδιά που αγαπούν τα ζώα γίνονται καλύτεροι άνθρωποι

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, συχνά επιθυμούν την απόκτηση ενός ζώου έχοντας ως βασικό κίνητρο την παρέα και το παιχνίδι. Ωστόσο, οι γονείς πριν από την απόκτηση ενός ζώου οφείλουν να επισημάνουν στο παιδί ότι το ζώο είναι σύντροφος, μέλος της οικογένειας, θα παίζει μαζί του, αλλά το ίδιο δεν είναι παιχνίδι! Φυσικά, αυτή πρέπει να είναι συνολικά η προσέγγιση του γονιού απέναντι στα ζώα – είτε πρόκειται για το δικό του, είτε για άλλο δεσποζόμενο, είτε -κυρίως-για αδέσποτα, που είναι ανυπεράσπιστα και φοβισμένα. Πίσω στο σπίτι, τα οφέλη που έχει να πάρει ένα παιδί από τη συμβίωση με ένα ζωάκι είναι πολλαπλά σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο. 

Tο αδιέξοδο για ένα νέο γονέα

Αργά ή γρήγορα, κάθε νέος γονιός βρίσκεται αντιμέτωπος με «μεγάλα» αναπάντητα ερωτήματα: Είναι επικίνδυνα τα εμβόλια; Πόσο είναι καλύτερο να διαρκεί ο θηλασμός; Από ποιες στερεές τροφές να ξεκινήσω; Αν αφήσω το μωρό μου να κλαίει, θα μάθει να κοιμάται μόνο του; Ακόμα πιο πιεστική είναι η ανάγκη να κατανοήσουμε τι συμβαίνει μέσα σε αυτά τα μικροσκοπικά κεφαλάκια. Πότε αρχίζουν στ’ αλήθεια να μας αναγνωρίζουν; Πότε συνειδητοποιούν ότι συνεχίζουμε να υπάρχουμε ακόμα και όταν βγαίνουμε από το οπτικό τους πεδίο; Πότε αποκτούν μνήμη και αίσθηση του εαυτού τους; Γιατί κάποιες μέρες γκρινιάζουν ασταμάτητα; Πώς αναπτύσσεται η ικανότητα της ομιλίας;

Άποψη: Σ. Καλεντερίδης "Το αδιέξοδο των Πανελληνίων"

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων και ολοκληρώθηκε έτσι ένας ακόμα κύκλος ακαδημαϊκού αδιεξόδου για τις νέες και τους νέους μας. Οι περισσότεροι από εμάς χαρήκαμε ή στεναχωρηθήκαμε με την επιτυχία ή την αποτυχία κάποιου δικού μας προσώπου.Όλοι μας ωστόσο υπομείναμε για ακόμα μια φορά ένα οπισθοδρομικό και ανελεύθερο σύστημα που συντείνει, αν δεν ευθύνεται ξεκάθαρα, για την πλειοψηφία των προβλημάτων της χώρας μας.

«Να γιατί δεν έχω παιδιά» λέει η σκωτσέζα πρωθυπουργός

Μια ακόμη ισχυρή γυναίκα βρίσκεται «απολογούμενη» γιατί δεν έχει παιδιά. 

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, για την οποία κυκλοφορούσαν πολλές φήμες και εικασίες τα τελευταία χρόνια λόγω του γεγονότος ότι είναι άτεκνη, αποκάλυψε ότι το 2011 ήταν έγκυος και απέβαλε.