Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Βιβλίο: Η Μεγάλη Εβδομάδα του Νικόλα


Λότη Πέτροβιτς: Ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων και η εποχή μας

"Σε μια εποχή που δικαιολογημένα πολλή απαισιοδοξία μπορεί να προκαλεί για το μέλλον του ανθρώπου, ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ο κρυφός αυτός οραματιστής ενός καλύτερου, δικαιότερου και ειρηνικότερου κόσμου, δεν έχει δικαίωμα να νιώθει κούραση. Δεν έχει δικαίωμα να απαισιοδοξεί. Και τούτο ίσως είναι που κάνει τραγικότερο τον αγώνα του, το έργο του δυσκολότερο από το έργο άλλων πνευματικών ανθρώπων στην εποχή μας"

Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας "ThesSummerSchool: Το πρώτο μου βήμα στο μονοπάτι της επιχειρηματικότητας"

Για 4η συνεχή χρονιά το εργαστήριο ISeB του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας "ThesSummerSchool: Το πρώτο μου βήμα στο μονοπάτι της επιχειρηματικότητας".

Στις έξι ημέρες που διαρκεί το Θερινό Σχολείο (24 με 29 Ιουνίου 2019), οι συμμετέχοντες - νέοι και νέες 14-18 ετών - θα γνωρίσουν τον κόσμο της επιχειρηματικότητας μέσα από διαλέξεις καθηγητών του Πανεπιστημίου πάνω σε θέματα επιλογής καριέρας, η ανάπτυξη επιχειρηματικής ιδέας, η καινοτομία και η σημασία της στην εποχή μας, οι λειτουργίες των επιχειρήσεων και ο συντονισμός τους για την επίτευξη των στόχων της επιχείρησης κ.α.

Τα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι επιβλαβή για την κοινωνική ανάπτυξη των αγοριών

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν φαίνεται να επηρεάζουν την κοινωνική ανάπτυξη των αγοριών, σε αντίθεση με τα κορίτσια ίδιας ηλικίας, σύμφωνα με μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα. Από την άλλη, η υπερβολική χρήση οθονών κατά την προσχολική ηλικία συνδέεται με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς, σύμφωνα με μια καναδική μελέτη.

Συνέντευξη Allen Frances: «Προτιμούμε να έχουμε επιστημονική σχέση με τα παιδιά και τους ασθενείς και όχι να τους προσφέρουμε ενσυναίσθηση και ποιοτικό χρόνο»

«Το 80% των φαρμάκων διανέμεται στους ασθενείς από τους ψυχιάτρους, συχνά μετά από συνεδρίες που διαρκούν λιγότερο από δέκα λεπτά. Μια διάγνωση δίνεται μια φορά. Μπορεί όμως να έχει τρομακτικά καθοριστικές συνέπειες που διαρκούν μια ζωή».

Ο Allen Frances, διακεκριμένος Ψυχίατρος στις ΗΠΑ που συμμετείχε στη συγγραφή των τελευταιών εκδόσεων του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM) μιλά για την ψυχική ασθένεια, τη θεραπεία και για τον κίνδυνο της υπερβολικής διάγνωσης των ψυχικών διαταραχών, δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο και στη θεραπευτική σχέση.

Ταξιδεύει κάθε χρόνο από Ορεστιάδα-Καστελόριζο για να κατασκευάσει λαμπάδες μαζί με μικρούς μαθητές

Η Μαρία Κεμαλή-Χαραλάμπους, κάθε χρόνο λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, διασχίζει ολόκληρη τη χώρα και από την Ορεστιάδα του Έβρου, ταξιδεύει μέχρι το ακριτικό Καστελόριζο στα Δωδεκάνησα, προκειμένου να προσφέρει, αλλά και να κατασκευάσει μαζί με τους 28 μικρούς μαθητές του δημοτικού και του νηπιαγωγείου, πασχαλινές λαμπάδες.

Πρόγραμμα Erasmus+ «Τα σχολεία κωδικοποιούν, τα ρομπότ συναντιούνται»

«Τα σχολεία κωδικοποιούν, τα ρομπότ συναντιούνται» (Schools coding, robots meeting) είναι ο τίτλος της τριμερούς δράσης διετούς διάρκειας στo πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας Erasmus+, στην οποία συμμετέχει το 8ο Γυμνάσιο Βόλου. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που στοχεύει στη διερεύνηση νέων εκπαιδευτικών πρακτικών, οι οποίες εντάσσονται στο πεδίο του STEAM (Science Technology Engineering Arts Mathematics), του προγραμματισμού και της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Γιατί πρέπει να ταξιδεύετε με τα παιδιά όσο είναι μικρά

Το να μεγαλώνετε ένα μικρό παιδί είναι αρκετά δύσκολο και αγχωτικό από μόνο του. Και ναι, ξέρετε ότι οι διακοπές αποτελούν μία ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα ταξιδέψετε μαζί τους και δεν θα ζήσετε όμορφες στιγμές που αργότερα θα γίνουν αναμνήσεις για όλη την οικογένεια. Εμείς θα σας δώσουμε κι άλλους 4 λόγους για να σας πείσουμε γιατί το να ταξιδεύετε οικογενειακώς με μικρά παιδιά είναι καλό.

Επιτρέπεται να νηστέψει το παιδί; Και τι να προσέχουμε;

Τώρα που διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής, πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν και κατά πόσο πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά τους το πρόγραμμα νηστείας και αν επηρεάζει την σωματική τους υγεία και ανάπτυξη. Μπορεί να νηστέψει το παιδί; Μήπως θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους; Και τι μπορούν να τρώνε τα παιδιά, ώστε να λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται; Θα το ωφελήσει η νηστεία και πως μπορώ να το πείσω να αποφύγει κάποια τρόφιμα όσο νηστεύει; Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα απαντά η κλινικός διαιτολόγος Δήμητρα Γλυνού. 

Τι να προσέξεις όταν πάρεις μαζί σου το παιδί στην εκκλησία

To αν και το πότε θα πάρεις μαζί σου το παιδί στην εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα είναι μία προσωπική απόφαση. Όμως καλό είναι πριν ξεκινήσετε να λάβεις υπόψιν κάποια πράγματα ώστε να μην ταλαιπωρηθείτε αμφότεροι, καθώς το παιδί σου δεν είναι εξοικειωμένο με τις θρησκευτικές τελετουργίες των ημερών του Πάσχα, όπως ήσουν εσύ στην ηλικία του.

Μεθόδευση ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών

Δεν έχουν τελειωμό οι μεθοδεύσεις του ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή, όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών ΠΣΕ-ΝΠΔΔ. 

Σύμφωνα με τους εργοθεραπευτές, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί στον πολύπαθο αυτόν χώρο το τελευταίο χρονικό διάστημα με τον νέο ΕΚΠΥ, μία νέα εγκύκλιος μια νέα εγκύκλιος για την εκτέλεση των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων της ειδικής αγωγής, στην οποία οι ίδιοι δεν συμμετείχαν.

Μαθητές ΣΔΕ και ΙΕΚ φυλακών Κορυδαλλού για τις υποχρεωτικές μεταγωγές

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και ΙΕΚ των φυλακών Κορυδαλλού

Με έκπληξη και απορία εμείς οι σπουδαστές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και ΙΕΚ των φυλακών Κορυδαλλού, παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες μία προσπάθεια από την πλευρά της καινούργιας διοίκησης της φυλακής και της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, να μεταγάγονται σπουδαστές παρόλο που αυτό απαγορεύεται ρητά από το νόμο 2776/99 του άρθρου 33 του Σωφρονιστικού Κώδικα, παράγραφος 9.

Τα κορυφαία υγιεινά γεύματα για τους εφήβους που θα λατρέψουν

Οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν να προσφέρουν στα παιδιά τη σωστή ισορροπία θρεπτικών στοιχείων στους εφήβους που αναπτύσσονται, για διάφορους λόγους. Ακολουθούν μερικά έξυπνα παραδείγματα γευμάτων ώστε να τρώει φαγητά που θα του αρέσουν.

ΕΟΔΥ: Ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο

Οι πρόσφατες επιδημίες ιλαράς που εμφανίσθηκαν σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στη χώρα μας, καθώς και ο αυξημένος αριθμός εισαγωγών σοβαρών περιστατικών γρίπης σε ΜΕΘ και θανάτων κατά τη φετινή περίοδο γρίπης, κάνει ακόμα πιο έντονη την ευθύνη αλλά και την ανάγκη για ενίσχυση των προγραμμάτων εμβολιασμού. Αυτό αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, τονίζοντας πως ο εμβολιασμός είναι μέτρο ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, όπως και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Υπ. Εργασίας: Φέτος θα λειτουργήσουν 15 κατασκηνώσεις σε όλη τη χώρα

Στις κατασκηνώσεις φιλοξενούνται παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών, άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι και οικογένειες. Για το 2019 προγραμματίζεται η φιλοξενία 12.080 ατόμων εκ των οποίων 6.910 παιδιά, 3.540 άτομα με αναπηρίες και 1.670 ηλικιωμένοι.Το σύνολο των δαπανών καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας.

Μαθήματα ζωής και οδικής ασφάλειας στη Μήλο

Στο νησί της Μήλου βρέθηκε το «StAr», το ίδρυμα Άρη Σταθάκη για την οδική ασφάλεια, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή. Μετά από πρόσκληση του Γυμνασίου Μήλου, με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Κας Κατερίνας Βήχου και σε τη συνεργασία με το Σύλλογο γονέων και Κηδεμόνων, βρέθηκε χορηγός που κάλυψε τα βασικά έξοδα ώστε να παρακολουθήσουν δωρεάν, όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου Μήλου, μάθημα Κυκλοφοριακής αγωγής.