Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Ηχητικά βιβλία



Βιβλία που ακούγονται στο αυτοκίνητο, στον περίπατο, στο αεροπλάνο. Τα audiobooks έρχονται πλέον και στην Ελλάδα και «δεν προδίδουν τα κείμενα, όπως οι ταινίες»

Στα γερμανικά βιβλιοπωλεία μπορεί κανείς σήμερα να βρει περίπου 17.000 audiobooks. Στις ΗΠΑ, ένας στους τέσσερις ακούει μέσα στον χρόνο τουλάχιστον ένα audiobook. Το κοινό μάλιστα είναι πιο νεανικό από το κοινό του τυπωμένου βιβλίου. Αν και αυτός δεν είναι γενικός κανόνας. «Και για εκείνους που δεν έχουν τον χρόνο ή δεν μπορούν να διαβάσουν ένα βιβλίο, όπως ηλικιωμένοι, τυφλοί, δυσλεκτικοί, παιδιά και ομογενείς του εξωτερικού, η απάντηση ακούει στο όνομα "ηχητικά" ή αλλιώς "ακουστικά" βιβλία», λένε Έλληνες συγγραφείς, καθώς το audiobook μπαίνει και στη ζωή του Έλληνα... συνέχεια του άρθρου

Δωρεάν ηχητικά βιβλία (δυστυχώς όχι στην ελληνική γλώσσα- ακόμη), μπορείτε να βρείτε σε διάφορες ιστοσελίδες. Ενδεικτικά, προτείνουμε τις εξής:

Καλή ακρόαση!!!

Το CD του Συλλόγου "Ενόραση" με θρακιώτικα παραμύθια




Μία πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά είναι το CD του Συλλόγου Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Ροδόπης «Ενόραση», στο οποίο περιέχονται η σύνθεση, η ενορχήστρωση και η διασκευή παραδοσιακών μουσικών θεμάτων και θρακιώτικων παραμυθιών.

Το CD αποτελεί προϊόν συνεργασίας πολλών ατόμων μεταξύ αυτών του Γιώργου Παγκοζίδη, ο οποίος ανέλαβε την ηχογράφηση και τη μίξη των παραμυθιών αλλά και δασκάλων, οι οποίοι «δάνεισαν» τη φωνή τους στην αφήγηση. Συγκεκριμένα, η κ. Πόπη Μαυροπούλου αφηγείται το παραμύθι «Η Δάφνη και το Βασιλόπουλο», η κ. Δέσποινα Παπαδιαννάκη αφηγείται την «Ξανθομαλλούσα» και ο κ. Αθανάσιος Καδρούδης το παραμύθι «Μικρός Γιος του Βασιλέα». Την ιδέα για τη δημιουργία του CD την είχε ο κ. Τσακιρίδης ενώ αυτός που φιλοτέχνησε το εξώφυλλό του ήταν ο μαθηματικός και ζωγράφος, Άγγελος Γεωργίου.
Η κ. Σουλτάνα Κανακάρη, πρόεδρος του Συλλόγου «Ενόραση» σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα CD με θρακιώτικα παραμύθια και μουσική. Πρόκειται για μια ακουστική βιβλιοθήκη για τα άτομα με προβλήματα όρασης που δεν μπορούν να διαβάσουν. Αυτό το CD είναι η αρχή. Θα συνεχίσουμε, γιατί σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε και άλλα τέτοια CD με διηγήματα έτσι ώστε και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να μπορέσουν να τα ακούσουν».

περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Ανοιχτός Διαγωνισμός Ιδεών: Σχεδιασμός Ψηφιακού Αναγνώστη Βιβλίων και Συνοδευτικής Πλατφόρμας διαχείρισης Περιεχομένου



Το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, προκηρύσσουν Ανοιχτό Διαγωνισμό Ιδεών για τη δημιουργία ολοκληρωμένης πλατφόρμας ψηφιακού αναγνώστη βιβλίων (e-book reader) που θα χρησιμοποιείται κυρίως, από μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς.
Στόχοι του διαγωνισμού είναι: α) να διατυπωθούν ιδέες για τη δημιουργία ενός e-book reader, ειδικά από τις ανάγκες της Παιδείας, και β) για μια πλατφόρμα διαχείρισης του Ηλεκτρονικού Βιβλίου.
Οι προτάσεις θα πρέπει να προδιαγράφουν τη συσκευή, το διαδικτυακό περιβάλλον χρήσης και διανομής περιεχομένου, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα ενσωματωθούν - ως σύστημα- στο πλαίσιο της ελληνικής παιδείας. Ως εκ τούτου, θεωρείται απαραίτητη η διεπιστημονική προσέγγιση.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα, χωρίς κανέναν περιορισμό. (Σημειώνεται ότι πριμοδοτούνται οι ομάδες που θα έχουν την πιο σφαιρική  σύνθεση, αλλά αυτό δεν είναι κριτήριο αποκλεισμού).
Στις 15 Φεβρουαρίου 2010 λήγει η προθεσμία υποβολών. Οι προτάσεις θα υποβληθούν σε ψηφιακή μορφή σε ηλεκτρονική διεύθυνση που θα γνωστοποιηθεί σε όσους εγγραφούν στη σχετική φόρμα στο δικτυακό τόπο http://b.ook.gr 
Με τη λήξη του διαγωνισμού, και σε ένα χρονικό διάστημα που θα προσδιοριστεί και θα δημοσιευθεί στο δικτυακό τόπο, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να παρουσιάσουν δημόσια τις προτάσεις τους ενώπιον της Επιτροπής Αξιολόγησης
Ο Διαγωνισμός είναι πρωτίστως διαγωνισμός ιδεών. Το βασικό ζητούμενο για το δικαίωμα συμμετοχής είναι οι προδιαγραφές. Μετά το πέρας του διαγωνισμού οι βραβευθέντες θα κληθούν να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Ιδεών, θα πραγματοποιηθεί και η επιβράβευση των τριών καλύτερων προτάσεων και θα αφορούν όλες τις θεματικές περιοχές.
Το 1ο βραβείο ανέρχεται σε 15.000 ευρώ, το 2ο βραβείο σε 10.000 ευρώ και το 3ο βραβείο σε 5.000 ευρώ. Τα βραβεία είναι αποκλειστικά. Σε περίπτωση συνεργασίας δύο ή περισσότερων θα χορηγείται μόνο ένα βραβείο.

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:
από το Πανεπιστήμιο Πατρών, η κ. Βικτωρία Δασκάλου, τηλ. 2610996262, daskalou@upatras.gr
από την ΕΕΛ/ΛΑΚ, η κ. Νίκη Βουγιουκλίδη και ο κ. Νίκος Ρούσσος, τηλ. 2107474279, info@ellak.gr