Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Πώς να φανταστείτε το άγνωστο: Επιλέγοντας έναν προσθετικό βραχίονα.

Ο ακρωτηριασμός, είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Μετά το χειρουργείο, το άτομο μαθαίνει πώς να είναι ακρωτηριασμένο, μαθαίνει να αντιλαμβάνεται το διαφορετικό σώμα του. Είναι μια διεργασία που αφορά τον εσωτερικό κόσμο του ακρωτηριασμένου, την εμπειρία για το σώμα του και τις στάσεις/συμπεριφορές και το περιβάλλον γύρω του. Πολλοί ακρωτηριασμένοι επιλέγουν προσθετικά μέλη. Ωστόσο, η διαδικασία της επιλογής, της εκπαίδευσης και της ενσωμάτωσης ενός προσθετικού μέλους στην πρακτική και την ταυτότητα κάποιου απαιτεί από το ακρωτηριασμένο άτομο να φανταστεί μελλοντικές σωματικές εμπειρίες και γνώσεις. Μεγάλο μέρος αυτής της διεργασίας φαντασίας συμβαίνει σε άγνωστα και διαμεσολαβημένα περιβάλλοντα: σε ιατρεία που είναι επίσης καταστήματα εργαλείων/βοηθημάτων υψηλής τεχνολογίας ή σε συναντήσεις με άλλους χρήστες προσθετικών μελών.

PISA: Αναμενόμενη θεωρεί την αποτυχία των Ελλήνων μαθητών η Εθνική Συντονίστρια του διαγωνισμού στην Ελλάδα

Ήταν πράγματι «ψυχρολουσία» για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού PISA σχετικά με τις ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις των μαθητών, που ανακοινώθηκαν πριν τρεις ημέρες ή μήπως ήταν απλώς «προδιαγεγραμμένα»;

Δημήτρης Παπανικολάου: «Πείτε το, στο σχολείο, στη γειτονιά, δεν είναι ντροπή!»


Ο διεθνής παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής Δημήτρης Παπανικολάου ασχολείται εδώ και δύο χρόνια ενεργά με το autism awareness, σε μια προσπάθεια ευρύτερης συμπερίληψης των ατόμων με αυτισμό. Αφορμή για την ενασχόλησή του αποτελεί η κόρη του, Άρια.

«Δύναμη έχει το μαζί»- Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπερίληψης από σχολεία και δομές Ειδικής Αγωγής

Δεκάδες σχολεία και δομές Ειδικής Αγωγής (και μη) απ’ όλη την Ελλάδα ένωσαν τη φωνή τους και βροντοφώναξαν πως «δύναμη έχει το μαζί» στέλνοντας το δικό τους μήνυμα αγάπης, αλληλεγγύης και συμπερίληψης.

Μαθήματα στην Αλεξανδρούπολη της γραφής και ανάγνωσης BRAILLE

Η Διοικούσα Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι ο νέος κύκλος των μαθημάτων της γραφής και ανάγνωσης BRAILLE θα ξεκινήσει στις 15 Ιανουαρίου 2024 για τα τμήματα της Αλεξανδρούπολης.

Όταν το παιδί είναι αγχωμένο, πρέπει να χαλαρώσουν οι γονείς

Τα παιδιά που βιώνουν άγχος είναι πολύ ευαίσθητα στη δική μας συμπεριφορά, στις λέξεις που χρησιμοποιούμε και στις αντιδράσεις μας. Χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα που θα τα ηρεμήσει, όπως αγκαλιές και φιλιά, και όχι λογικά επιχειρήματα, γκρίνιες ή φωνές. Τα μικρά παιδιά, μάλιστα, μπορεί να αγχωθούν όταν όλα γίνονται πολύ γρήγορα- π.χ. Τα πρωινά που πρέπει να ετοιμαστεί γρήγορα ή σε ένα εορταστικό τραπέζι που έχει πολύ κόσμο και φασαρία- και ποτέ δεν βοηθάει να τους μιλάμε πολύ, να τους δίνουμε οδηγίες ή να κάνουμε πολλές ερωτήσεις.

Ψυχολόγοι στα σχολεία: Η εγκύκλιος παραπομπής μαθητών σε ψυχολόγο χωρίς άδεια γονέων

Υπογράφηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εγκύκλιος που αφορά σε «Οδηγίες - κατευθύνσεις για τη λειτουργία των θεσμών ενταξιακής εκπαίδευσης».

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται και επισημαίνεται ότι στο εξής οι Ψυχολόγοι και οι Κοινωνικοί Λειτουργοί των σχολικών μονάδων, έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με τους μαθητές και τις μαθήτριες που επιθυμούν να τους συναντήσουν, χωρίς αυτό να απαιτεί την συναίνεση των γονιών τους.

Με ζωγραφιές μαθητών και φέτος οι χριστουγεννιάτικες κάρτες του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη

Ένας χαρούμενος χιονάνθρωπος με το χειμερινό του κασκέτο και την καροτένια μύτη του καλωσορίζει τα Χριστούγεννα, συμπαθητικοί τάρανδοι ποζάρουν με τα πολύχρωμα κασκόλ τους, ένα στρουμπουλό ποντικάκι αγκαλιάζει με λαχτάρα ένα μεγάλο κομμάτι κίτρινο τυρί και φυσικά το Χριστουγεννιάτικο δένδρο στολισμένο με κόκκινες και πράσινες μπάλες με τα φωτάκια του να αναβοσβήνουν μελωδικά τιμώντας την Άγια Νύχτα.

Σύννεφα πάνω από τον «Αριστοτέλη» – Κινδυνεύει το μεγαλύτερο σχολείο στο εξωτερικό λόγω στέγασης;

Σε χορό κινητοποιήσεων μπαίνουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων στο Μόναχο με αφορμή το κτιριακό ζήτημα που ανέκυψε για το 4ο Δημοτικό Σχολείο «Αριστοτέλης» και το 1ο Γυμνάσιο Μονάχου. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στις 11/12/2023 δεκάδες γονείς έξω από το χώρο του σχολείου «Αριστοτέλης» ως εκδήλωση της βούλησής τους να δώσουν τη μάχη για τη διατήρηση του σχολείου, όπως λέει στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου δημοτικού, Στέφανος Σοφίας. Αντίστοιχες εκδηλώσεις συμπαράστασης πραγματοποιήθηκαν και στα άλλα δύο σχολεία του Μονάχου.

Νέες Ομάδες Γονέων σε Πεύκα και Λαγυνά από την «Πυξίδα»

Στους γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας στρέφεται η προσοχή του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα», διοργανώνοντας μια Ομάδα για αυτούς στο Δημοτικό Σχολείο Λαγυνών, ενώ ταυτόχρονα έχει στραμμένη την προσοχή του και στους γονείς εφήβων, για τους οποίους διοργανώνεται μια Ομάδα στο 1ο Γυμνάσιο Πεύκων.

Θεσσαλονίκη: Στα κάγκελα γονείς και μαθητές για τις συγχωνεύσεις σχολείων - Θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις γονέων μαθητών και εκπαιδευτικών στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την συγχώνευση σχολείων της δευτεροβάθμιας στη Θεσσαλονίκη και την Καλαμαριά. 

Η ψυχολόγος Ε. Κεπενού για τη συμπεριφορά των παιδιών όταν οι γονείς τους φανατίζονται

 

Απίστευτο περιστατικό σε σχολείο του Πύργου – Ζήτησαν από εκπαιδευτικό ΑμεΑ να καλύψει το… ανύπαρκτο μέλος του

Ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο γεγονός συνέβη στις 3 Δεκεμβρίου, ημέρα των ατόμων με αναπηρία, σε σχολείο του Πύργου.

Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό, επισκέφτηκε το σχολείο για να παραβρεθεί σε εκδήλωση λόγω της ημέρας, εκπαιδευτικός, που και ο ίδιος έχει σοβαρή αναπηρία, προκειμένου να μιλήσει στα παιδιά γι’ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα.