Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Μουσική και Σύνδρομο Williams

Τα περισσότερα άτομα με Σύνδρομο Williams έχουν στενή σχέση με τη μουσική. Η μουσική τα αγγίζει με τρόπους που δεν παρατηρούμε στο γενικό πληθυσμό. Είναι πολύ συχνό για τα άτομα με Σύνδρομο Williams να συγκινούνται μέχρι δακρύων ακούγοντας κλασική μουσική, ενοχλούνται από συγχορδίες, να χορεύουν και γελούν στην παιχνιδιάρικη και «χαρούμενη» μουσική. 

Η σχέση των ατόμων με Σύνδρομο Williams με τη μουσική, ιδιαίτερα όσο αφορά την αίσθηση του ρυθμού, την ικανότητα να θυμούνται στίχους και την ευαισθησία της ακοής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να βοηθήσει τα άτομα να ξεπεράσουν τις αδυναμίες τους. Η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά στο εκπαιδευτικό περιβάλλον για να βοηθήσει τα παιδιά να κατακτήσουν μαθηματικές δεξιότητες και άλλες έννοιες. 

Πάνω από 3.600 υποτροφίες προκήρυξε το ΙΚΥ για τα ΑΕΙ της χώρας

Στην προκήρυξη 3.685 υποτροφιών, «κατ' ελάχιστον», για όλα τα τμήματα και τις σχολές των ΑΕΙ της χώρας, προχώρησε το ΙΚΥ.

Οι συγκεκριμένες υποτροφίες, που αφορούν το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, «αποσκοπούν στην ενίσχυση και υποστήριξη της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών των επιμελών φοιτητών/τριών που διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς και στη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των ΑΜΕΑ και των ατόμων που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες».

Η οικογενειακή διάσταση της κατάθλιψης: Ζήτημα για έναν ή για πολλούς;

Κατάθλιψη... η μη βιωμένη θλίψη. Στην κατάθλιψη το άτομο νιώθει θλίψη για τον αποχωρισμό, πενθεί για το τέλος, για κάτι ή κάποιον που επιθυμούσε πολύ και δεν πραγματοποιήθηκε...

Οι απώλειες και οι αποχωρισμοί είναι συνεχείς και καθημερινοί στη ζωή των ανθρώπων, εντάσσονται μέσα στη φυσιολογική πορεία και στο υγιές προχώρημά μας. Κάθε τέλος μια νέα αρχή, με την έννοια της εξέλιξης. Η θλίψη που συνοδεύει ένα τέλος, μια περίοδο στη ζωή μας που τελείωσε, είναι φυσιολογικό συναίσθημα το οποίο θα διαδεχθεί η προσδοκία και η επιθυμία για το νέο που έρχεται. Πολλές φορές όμως η φυσιολογική θλίψη παρατείνεται, διαρκεί περισσότερο απ’ όσο θα θέλαμε ή όσο θα ήθελε η κοινωνία μας, γίνεται βαθιά, συνοδεύεται σταδιακά από αισθήματα κενού, ανηδονία, έλλειψη ευχαρίστησης για μικρές και καθημερινές χαρές, ματαιότητα, γενικευμένο άγχος και, τέλος,απελπισία.

Μια δεύτερη οικογένεια για τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα

Εξωστρεφής και με πίστη στον εαυτό του, ο δεκαεξάχρονος Serdar* κατάφερε να μάθει μόνος του άπταιστα αγγλικά. «Είναι κάτι το απαραίτητο», μας λέει. Τα κατάφερε απλά και μόνο μέσω του Ίντερνετ, μιλώντας με ανθρώπους που γνώρισε στο ταξίδι του από το Αφγανιστάν ως την Ελλάδα, αλλά και κατά τους μήνες που πέρασε σε διάφορους χώρους φιλοξενίας προσφύγων.

Ξέρει να «μιλάει» στα παιδιά

Στη χώρα του, τη Γερμανία, θεωρείται ένας σεβάσμιος εκπρόσωπος της παιδικής λογοτεχνίας. Εκτός των συνόρων της, ομοίως: το βραβείο Αστριντ Λίντγκρεν, που η σουηδική κυβέρνηση θέσπισε το 2002 για να τιμήσει την πολυμεταφρασμένη συγγραφέα της «Πίπης Φακιδομύτης» και τις ανθρωπιστικές αξίες του έργου της, τον έχει συμπεριλάβει στις υποψηφιότητές του αρκετές φορές.

Οι γονείς καπνιστές προκαλούν καρκινικές γενετικές αλλαγές στα παιδιά

Οι γονείς που καπνίζουν ενδεχομένως να συμβάλλουν στην εκδήλωση γενετικών αλλαγών στα παιδιά τους οι οποίες σχετίζονται με την παιδική λευχαιμία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research

Internet of Toys: Η γενιά των δικτυωμένων παιχνιδιών

Το μέλλον το παιδιών μας προβλέπεται «διαδικτυωμένο». Ωφελεί όμως το πρώτο αρκουδάκι τους να φέρει τεχνητή νοημοσύνη; Οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους ασφαλείας και επιμένουν στη διαφύλαξη της παιδικότητας

Χαμόγελο του Παιδιού: Επικίνδυνες επιπτώσεις η χρήση κροτίδων

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», εν όψει Πάσχα και για μία ακόμα χρονιά, ενημερώνει τα παιδιά και τους γονείς για τις εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσειςπου έχει η χρήση κροτίδων και βεγγαλικών από τα παιδιά.

Τα στοιχεία, που κάθε χρόνο δημοσιοποιούνται αντιπροσωπεύουν παιδιά, οικογένειες, ανθρώπους που ζουν γύρω μας και αναπάντεχα βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα.

Τα μυστικά για την απόκτηση του «μίνι» πτυχίου από ΑΕΙ - ΤΕΙ

Τις λεπτομέρειες για τη δυνατότητα παρακολούθησης και δεύτερου πανεπιστημιακού τμήματος από τους φοιτητές των ΑΕΙ ορίζει ο υπουργός Παιδείας, καθώς πρόκειται για μια προοπτική η οποία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των νέων, που θέλουν να πλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αυξήσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα, ταυτόχρονα με την προσπάθειά τους για την απόκτηση του πρώτου πτυχίου.

Εκπαίδευση μετ’ εμποδίων για μετανάστες

Πίσω από κάθε αλλοδαπό έφηβο που σήκωσε την ελληνική σημαία ως αριστεύσας μαθητής –προκαλώντας αντιδράσεις– υπάρχουν χιλιάδες άλλοι που είτε αντιμετωπίζουν σημαντικές μαθησιακές δυσκολίες είτε εγκαταλείπουν το σχολείο πριν ολοκληρώσουν την εγκύκλιο μόρφωση. Ειδικά στην Ελλάδα, οι οποιεσδήποτε πολιτικές ένταξης που εφαρμόστηκαν αποσπασματικά –οι οποίες φυσικά ξεκινούν από το σχολείο– είχαν κύριο στόχο να μην προξενούνται μεγάλες αντιδράσεις στον γηγενή πληθυσμό. Σε αυτό το πλαίσιο τα βγάζουν πέρα μόνο όσοι είναι πραγματικά αποφασισμένοι να τα καταφέρουν όσο δυσμενές και εχθρικό και να είναι το περιβάλλον που αντιμετωπίζουν.

Αφυδάτωση στα παιδιά: Πώς επηρεάζει τις σχολικές επιδόσεις

Τόσο τα βρέφη όσο και τα παιδιά σχολικής ηλικίας πρέπει να είναι επαρκώς ενυδατωμένα, προκειμένου να έχουν υγιή ανάπτυξη.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα και η μικρού βαθμού έλλειψη νερού από το σώμα προκαλεί αίσθημα κούρασης, ανησυχία, ακόμη και εκνευρισμό.