Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Συσσωρευμένη (ψυχολογική και σωματική) κούραση.

Ίσως ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς ενός παιδιού με αναπηρία είναι η συσσωρευμένη ψυχολογική και σωματική κούραση, όχι του ίδιου, αλλά των γονέων του. Υπάρχουν γονείς που από την υπερβολική αγάπη που έχουν για το παιδί τους πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουν όλα, μόνοι τους. Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει. Παραμελούν τον εαυτό τους, την ψυχική και σωματική τους υγεία και πέφτουν με τα μούτρα στη φροντίδα του παιδιού, ξεχνώντας διασκέδαση, χαλάρωση και προσωπικό χρόνο. Οι υπερήρωες της καθημερινότητας. Έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και βλέπεις ότι έχουν γίνει ευέξαπτοι, ανυπόμονοι, απαισιόδοξοι... 

Πώς να εκπαιδεύσετε τα παιδιά να αποφεύγουν τους τραυματισμούς

Οι συζητήσεις που κάνουν οι γονείς με τα παιδιά τους μετά από έναν τραυματισμό των δεύτερων, τα βοηθά να αποφύγουν μελλοντικούς κινδύνους, αναφέρει έρευνα του University of Iowa.

“Να μην το ξανακάνεις’’, είναι η συνήθης συμβουλή που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι γονείς όταν το παιδί τους βρεθεί στα επείγοντα, ανακάλυψε η έρευνα.

Διχασμός για τον θεσμό της κατ’ οίκον εκπαίδευσης

Είναι το σχολείο, ακόμη κι ένα «κακό» σχολείο, απαραίτητο για την ένταξη του ατόμου στην κοινωνία; Θα πρέπει να θεσμοθετηθούν στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης, π.χ. η διδασκαλία στο σπίτι; Ή πρόκειται για μια «ελιτίστικη» λύση που τελικώς οδηγεί τα παιδιά στην απομόνωση;

Από τι πάσχουν τα παιδιά του 21ου αιώνα

Τι συμβαίνει όταν ένας ψυχαναλυτής συναντά ένα παιδί ή έναν έφηβο; Πόσο δύσκολο είναι για έναν γονιό να αντιληφθεί το πρόβλημα και να αφήσει έναν ειδικό να δημιουργήσει σχέση με το παιδί του; Ο Πατρίκ Αβράν, Γάλλος ψυχαναλυτής ενηλίκων, παιδιών και εφήβων, έγραψε το βιβλίο «Ενα παιδί στον ψυχαναλυτή», το οποίο στις 20 Οκτωβρίου κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, σε μετάφραση του Νίκου Παυλάτου. Με αφορμή την έκδοση αυτού του σημαντικού βιβλίου, ο Γάλλος ψυχαναλυτής θα επισκεφθεί την Αθήνα στο τέλος του μήνα, για μια διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο, που διοργανώνουν η Ελληνική Ομάδα της International Winnicott Association και οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης, καθώς και ομάδες εποπτείας. Η «Καθημερινή» είχε την τιμή να διαβάσει πρώτη το βιβλίο και να συνομιλήσει ηλεκτρονικά με τον Γάλλο ψυχαναλυτή. Για την πολύτιμη βοήθεια στη μετάφραση ευχαριστούμε τον μεταφραστή και ψυχαναλυτή κ. Νίκο Παυλάτο.

Απορρυπαντικό ή παιχνίδι; Τι διαλέγει ένα παιδί;

Με αίτημα της κυβέρνησης της Ολλανδίας μια διαφημιστική εταιρεία δημιούργησε ένα βίντεο για να αφυπνίσει και να προειδοποιήσει τους γονείς για τους κινδύνους που κρύβει το σπίτι για την υγεία των παιδιών. Κάθε χρόνο στην Ολλανδία σημειώνονται 7.500 ατυχήματα που σχετίζονται με τοξικά απορρυπαντικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και ως επί το πλείστον τα θύματα είναι μικρά παιδιά. Τα περισσότερα ατυχήματα λόγω κατάποσης επικίνδυνων ουσιών παρατηρούνται σε παιδιά ηλικίας 1-5 ετών, κυρίως στο χώρο του σπιτιού, και αυτό οφείλεται τόσο στην περιέργεια του μικρού παιδιού, όσο και στην απροσεξία των ενηλίκων που αφήνουν φάρμακα και ουσίες οικιακής χρήσης σε σημεία προσπελάσιμα από τα παιδιά.

«Οταν γυρίζει από το σχολείο, είναι άλλο παιδί»

Η σχολική χρονιά για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας Λήμνου ξεκίνησε κανονικά φέτος, στις 11 Σεπτεμβρίου. Οχι γιατί υπήρχε προσωπικό. Η προϊσταμένη, κ. Μάνια Κατεβαινίδου, αποφάσισε να το ανοίξει. Στις 13 Οκτωβρίου, ήρθε και η δεύτερη δασκάλα, όπως προβλέπεται. Οσο για ειδικότητες και βοηθητικό προσωπικό; Αγνωστο αν και πότε θα εμφανιστούν...

Νέος κύκλος εκμάθησης Braille στη Φλώρινα

Δημοσιεύουμε το  μήνυμα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών:
Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας) θα πραγματοποιήσει τμήματα εκμάθησης γραφής και ανάγνωσης Braille στη Φλώρινα. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν το Δεκέμβριο 2015 και με το πέρας των μαθημάτων θα δοθεί η δυνατότητα λήψης της αναγνωρισμένης πιστοποίησης.
Αιτήσεις από 19-10-2015 έως 20-11-2015.