Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Βρεφικά παιχνίδια: ένας ανεκτίμητος θησαυρός.

Απαραίτητα, εντυπωσιακά, ανθεκτικά και … πανάκριβα. Δεν λείπουν (ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να λείπουν) από κανένα μωράκι. Παιχνίδια πολύχρωμα που αντέχουν σε όλες τις ταλαιπωρίες που μπορεί να φανταστεί κανείς, χωρίς να χάνουν την αρχική τους λάμψη. Παιχνίδια που στοχεύουν στη γνωστική, κινητική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και ...ξεχνιούνται πολύ γρήγορα σε κάποια γωνια. Όχι γιατί δεν είναι ενδιαφέροντα ή πολύτιμα, αλλά γιατί «έδωσαν ό,τι ήταν να δώσουν», βοήθησαν το παιδί να περάσει στο επόμενο στάδιο και πλέον του είναι πολύ εύκολα. 

Πώς τα social media έγιναν ο δίαυλος επικοινωνίας για τους νέους με αναπηρία

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ελλάδα, τα ΑμεΑ και τα άτομα με χρόνιες ασθένειες αξιοποιούν τη δύναμη του διαδικτύου για να μοιραστούν τα βιώματά τους, να κοινωνικοποιηθούν και να στηρίξουν όσους έχουν ανάγκη. 

Δυσαρεστημένος και απογοητευμένος από τις στρεβλές αντιλήψεις των ανθρώπων για τα άτομα με αναπηρία, ο φοιτητής Logan Kelble άρχισε να δημοσιεύει βίντεο στο TikTok, στα οποία χόρευε κάνοντας πολύχρωμες και στυλάτες εμφανίσεις, φορώντας μακιγιάζ και παρουσιάζοντας υπερήφανα τον σωλήνα τροφοδοσίας του που τον κρατάει στη ζωή.

Έκκληση στους γονείς να κλείσουν τις “τρύπες” στην εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών τους, πριν ανοίξουν τα σχολεία

Οι εμβολιασμοί των μαθητών για όλα τα νοσήματα επιβραδύνθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα η πιθανότητα επιστροφής νοσημάτων που είχαν εξαλειφθεί. Οι υγειονομικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο κάνουν έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους με τις “χαμένες” δόσεις, που τυχόν παραλήφθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Προσλήψεις 31.846 προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Προσλήψεις 31.846 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, στη Γενική Εκπαίδευση και στα Μουσικά Σχολεία, καθώς και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) ως προσωρινών αναπληρωτών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για το διδακτικό έτος 2022-2023, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Πρωινό: Το «αναπάντεχο» όφελος για παιδιά και εφήβους – Οι τροφές που κάνουν καλό

Aφήνετε το παιδί να πάει στο σχολείο χωρίς να βάλει μπουκιά στο στόμα του; Μελέτη αποκαλύπτει τις απειλές που κρύβονται στο πρωινό εκτός σπιτιού, καθώς και ποια τρόφιμα είναι πιο επικίνδυνα για την ψυχολογία του

Το σπιτικό πρωινό θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της μέρας και δεν θα πρέπει να παραλείπεται στην παιδική και εφηβική ηλικία, για την καλύτερη ψυχική υγεία και ομαλή συμπεριφορά των νέων.

Θεσσαλονίκη: Ανεπαρκείς υποδομές για τα άτομα με αναπηρία

 

Προσβάσιμο σε ΑμεΑ είναι πλέον το Κάστρο των Ιωαννίνων

Καθολικά προσβάσιμο για τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα καθίσταται το Κάστρο των Ιωαννίνων, ένα από τα μεγαλύτερα οχυρωματικά έργα της εποχής του Αλή Πασά. Οι παρεμβάσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο υπηρετούν τον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών. Με την αναβάθμιση της Βορειοανατολικής Ακρόπολης και τη σύνδεσή της με τη Νοτιανατολική του Ιτς Καλέ, ενοποιείται και αναδεικνύεται ο αρχαιολογικός χώρος και το Κάστρο, ως ενιαίο μνημειακό σύνολο, καθολικά προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

Τα παιδιά και τα αποπαίδια, το διπλό πρόσωπο της μοναξιάς

Σε λίγες μέρες ξεκινούν την εργασία τους οι πιο σκληρά εργαζόμενοι: τα παιδιά, οι μαθητές/τριες και οι φοιτητές/τριες. Πολλά μαθήματα – γνωστικά αντικείμενα, πολλές απαιτήσεις. Το πρωί σχολείο, μετά ολοήμερο, μετά φροντιστήριο, μετά αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα, μετά γυμναστήριο ή μπαλέτο, μετά επανάληψη στο σπίτι, α και μια ερευνητική εργασία πάνω σε ένα θέμα που τους ζητήθηκε. Υπάρχει εκνευρισμός στο σπίτι, τα παιδιά θέλουν να ξεδώσουν ηλεκτρονικά, οι γονείς να ξεφορτώσουν μπροστά στην τηλεόραση. Κάθε μέρα για δώδεκα χρόνια θα γεμίζουν το βράδυ την τσάντα, θα τρέχουν το πρωί, «σ’ το είπα θα αργήσουμε», και μετά, αν είναι τυχερά, άλλα τέσσερα ή πέντε χρόνια στο πανεπιστήμιο. Και εκεί πολλά μαθήματα, συχνά δυσανάλογες απαιτήσεις, σκληρές εξεταστικές, «με έκοψε πάλι» ή «ο τσιγκούνης, 6,9».

Κεραμέως για σχολεία: Άνοιγμα με τα ηπιότερα δυνατά μέτρα – Τι εξετάζεται για περιπτώσεις κρουσμάτων

«Η τάση είναι για τα ηπιότερα δυνατά μέσα, γιατί πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα», υπογράμμισε το πρωί της Κυριακής η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη στο επερχόμενο άνοιγμα των σχολείων στις 12 Σεπτεμβρίου και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την πανδημία. 

Τα παραμύθια μπορεί να είναι πολύ παλαιότερα από ό,τι φανταζόμαστε, ίσως χιλιάδων ετών

Πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια, συγγραφείς παραμυθιών όπως οι αδελφοί Γκριμ, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και ο Σαρλ Περώ βοήθησαν να μπουν μαγικές ιστορίες με πριγκίπισσες, κακούς ογκόλιθους, σκοτεινά δάση, παράξενα ξόρκια και ματαιωμένη αγάπη στα παραμύθια -και στα κρεβάτια των παιδιών, παντού. Πόσο παλιά όμως είναι τα παραμύθια που μετέγραψαν; Μια μελέτη δείχνει ότι η προέλευσή τους ανάγεται στην προϊστορία.

Στη Δανία οι μαθητές παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα ενσυναίσθησης

Οι μαθητές ηλικίας έξι έως δεκαέξι ετών στη Δανία παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα ενσυναίσθησης.

Ως ενσυναίσθηση ορίζουμε την δεξιότητα να κατανοούμε τα συναισθήματα του άλλου: μπορούμε δηλαδή να δούμε τον κόσμο με τα μάτια του και σταματάμε να τον κρίνουμε σύμφωνα με τις πεποιθήσεις μας.

Χρόνια πολλά «Μέρι Πόπινς»! Ένα βίντεο ξεφυλλίζει τις διαφορές βιβλίων και πρωτότυπης ταινίας

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα η πρωτότυπη «Μέρι Πόπινς» του Ρόμπερτ Στίβενσον με την υπέρλαμπρη Τζούλι Άντριους και τον αξιαγάπητο Ντικ Βαν Ντάικ. Ευκαιρία να θυμηθούμε την υπέροχα σουπερκαλιφρατζιλίστικ ταινία του 1964, τις διαφορές και τις συγγένειες με τα βιβλία της Π.Λ.Τράβερς.