Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Μαφάλντα!



Αρχίζει το σχολείο: Συμβουλές σε γονείς και μαθητές για το πρώτο κουδούνι

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς απέχει μόλις πέντε ημέρες, καθώς το πρώτο κουδούνι του έτους θα χτυπήσει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου. Πόσο έτοιμοι είστε γονείς και μαθητές γι' αυτό; Είτε η απάντηση είναι θετική είτε αρνητική, το ethnos.gr συγκεντρώνει παρακάτω όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε σε όποια από τις δύο κατηγορίες και αν ανήκετε. 

Πώς θα μεγαλώσετε σωστά ένα ευαίσθητο παιδί;

Τα ευαίσθητα παιδιά αναπτύσσουν από νωρίς έντονη ενσυναίσθηση, ενώ συχνά διακρίνονται από ισχυρή φαντασία και καλλιτεχνικές τάσεις. Ωστόσο, μαζί με αυτά έχουν την τάση να «πνίγονται σε μια κουταλιά νερό» και να δυσκολεύονται να ξεπεράσουν μια σειρά από πράγματα που θα έμοιαζαν πολύ απλά σε ένα άλλο παιδάκι. Το γεγονός αυτό δημιουργεί αρκετές προκλήσεις όταν προσπαθείτε να εφαρμόσετε τη διαπαιδαγώγηση που θεωρείτε σωστή, αλλά και πολλές αγωνίες σε σχέση με το μέλλον του. Πώς μπορεί κανείς να θέσει όρια σε ένα πιτσιρίκι που κλαίει με το παραμικρό; Και, κυρίως, πώς θα καταφέρει να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό ενήλικα που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνος του τις δυσκολίες της καθημερινότητας;

Επιπτώσεις στα παιδιά έχει η "επαφή" με τη δικαιοσύνη

Οι νέοι ενήλικες των οποίων και οι δύο γονείς έχουν φυλακιστεί ή έχουν οι ίδιοι εμπλακεί με τη δικαιοσύνη κατά την παιδική ηλικία είναι τρεις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη ή διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), δυο φορές πιο πιθανό να έχουν άγχος, διάσπαση προσοχής και άλλες συναφείς διαταραχές σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν τέτοιου τύπου εμπειρίες, σύμφωνα με νέα αμερικάνικη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "JAMA Network Open".

Εγκυμοσύνη: Το άγχος της μητέρας στην κύηση δημιουργεί διαταραχές προσωπικότητας στα παιδιά

Πολλές μέλλουσες μητέρες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης διακατέχονται από άγχος. Η απλά είναι αγχωμένες επειδή συνεχίζουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους μέχρι την προχωρημένη εγκυμοσύνη. Τώρα, νέα έρευνα Ιρλανδών επιστημόνων δείχνει πως τα παιδιά των γυναικών που έχουν βιώσει σοβαρό άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 10 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν κάποια διαταραχή προσωπικότητας στην ηλικία των 30 ετών.

Θεσσαλονίκη: Ανέστειλε τις εισαγωγές ο ξενώνας για κακοποιημένα παιδιά της ΑΡΣΙΣ

Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, ο μοναδικός ξενώνας επείγουσας φιλοξενίας παιδιών στη Βόρεια Ελλάδα αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στα αιτήματα της εισαγγελίας Ανηλίκων, καθώς και δημοσίων κοινωνικών υπηρεσιών για εισαγωγές παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πρόκειται για παιδιά - θύματα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, εμπορίας και διακίνησης, παιδιά με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και προβλήματα κοινωνικής προσαρμογής.

Πόσοι μαθητές απαιτούνται για την λειτουργία των ολοήμερων στα δημοτικά σχολεία

Στα 6/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (1η, 2η,3η διδακτική ώρα) είναι 14 φοιτώντες μαθητές. Στις σχολικές μονάδες οι οποίες λειτουργούν ως 4/θέσιες και 5/θέσιες ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (1η, 2η, 3η διδακτική ώρα) ορίζεται στους 10 φοιτώντες μαθητές. Όταν ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα είναι χαμηλότερος των 14 φοιτώντων μαθητών σε 6/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία ή είναι χαμηλότερος των 10 φοιτώντων μαθητών σε 4/θέσια και 5/θέσια Δημοτικά Σχολεία, τότε με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος.

Στα Τρίκαλα το πρώτο σχολικό κυλικείο με βιολογικά τοπικά προϊόντα!

Ο Δήμος Τρικκαίων απέκτησε το πρώτο σχολικό κυλικείο στην Ελλάδα (στο 6ο Δημοτικό Σχολείο) που τα προϊόντα του θα είναι «υψηλής διατροφική αξίας» και θα προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς. Το κυλικείο στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, ανοίγει για όλη τη χώρα ένα νέο δρόμο σε ότι αφορά το κομμάτι των διατροφικών συνηθειών στο σχολείο και όχι μόνο, προτείνοντας βιολογικά και τοπικά προϊόντα. Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Άκης Αναστασίου, η ένταξη των Τρικάλων στο πρόγραμμα «BioCanteens sustainable school meals for green and healthy localfood systems» σημαίνει ότι ανοίγεται ένα νέο πεδίο για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας, που θα στηρίζονται σε αγνές πρώτες ύλες αλλά και σε προϊόντα που παράγονται σε κάθε περιοχή, προωθώντας έτσι και την τοπική οικονομία παράλληλα.

Άποψη: Λένα Παπαδημητρίου "Αυτές οι Απαισιότατες"

Οι σημερινές έφηβες είναι σύνθετες και εύθραυστες αλλά, τουλάχιστον για μερικά χρόνια, δεν είναι ακριβώς τα κορίτσια που θα ήθελες να κάνεις παρέα. Γιατί οι μικρές της Generation Z και του «Ω ρε φίλε» είναι στην πλειοψηφία τους ανυπόφορες