Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Πώς να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της Δυσγραφίας.

Προσαρμογές στο σχολείο και τη δουλειά, εργοθεραπεία και ασκήσεις στο σπίτι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της δυσγραφίας σε παιδιά και ενηλίκους.

Αν το παιδί σας διαγνώστηκε μόλις τώρα με Δυσγραφία, μια Μαθησιακή Δυσκολία που επηρεάζει το γραφικό χαρακτήρα και τη λεπτή κινητικότητα, το επόμενο βήμα σας πρέπει να είναι οι προσαρμογές στο σπίτι και στο περιβάλλον του παιδιού. Ανάλογα με τον τύπο της Δυσγραφίας – χωρική, κινητική ή δυσλεξική- η εργοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει σημαντικά.

Pop2see: Όταν η καινοτομία συνάντησε την συμπερίληψη στην Εκπαίδευση

Δύο παιδιά από την Πάτρα έχουν δημιουργήσει από το μηδέν ένα σύστημα συσκευών που, όσο εξελίσσεται, φαίνεται πως μπορεί να πάρει μια θέση στα θρανία για να «γεφυρώσει» τη Γενική Εκπαίδευση με την Ειδική Αγωγή, σε ό,τι αφορά τους μαθητές με προβλήματα όρασης.

Τον περασμένο χρόνο, η Αλίκη Ράγκου και ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης, όταν ήταν ακόμα μαθητές λυκείου, δημιούργησαν το Pop2see, ένα σύστημα συσκευών που εξυπηρετεί τις δύο βασικές ανάγκες του μαθητή με προβλήματα όρασης, την γραφή και την ανάγνωση, χωρίς την συμβολή κάποιου βλέποντα.

Τι ισχύει στην αξιολόγηση και τη βαθμολόγηση των μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια;

Η διαδικασία αξιολόγησης της επίδοσης του μαθητή σύμφωνα με το ν. 4823/2021

Το πρώτο τετράμηνο στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ολοκληρώνεται στις 20 Ιανουαρίου.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: «Μιλάμε για την Ευαλωτότητα»

Μία ολοήμερη δράση με πρωτότυπες καινοτόμες δραστηριότητες σχετικά με την ευαλωτότητα και την επίδρασή της στην επαγγελματική σταδιοδρομία του ατόμου, διοργανώνουν την Τρίτη 8/11/2022 και ώρες 11:00-17:00 στο φουαγιέ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας οι φοιτητές και φοιτήτριες του 4ου έτους του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με υπεύθυνη την καθηγήτρια Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού κ. Ιωάννα Παπαβασιλείου. Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μιλάμε για την Ευαλωτότητα» η δράση θα επικεντρωθεί στις χρόνιες παθήσεις, την αστεγία, την απεξάρτηση και την κινητική αναπηρία. Θα περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια, κουίζ, συνεντεύξεις με επαγγελματίες και θα έχει αρκετές εκπλήξεις για όσες και όσους παρευρεθούν.

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου στους μαθητές του 4ου ΓΕΛ Ρόδου

Στις 14 και 15 Οκτωβρίου διεξήχθη στο Rodos Palace το Συνέδριο με τίτλο «Προς ένα δικαιωματικό μοντέλο αναπηρίας: Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στην υπηρεσία του πολίτη με αναπηρία και της οικογένειάς του». Διοργανώθηκε από το δήμο Ρόδου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, την Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία και τον Συντονιστικό μηχανισμό για την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα ανθρώπων με αναπηρίες.

Το λάθος στο δωμάτιο του παιδόφιλου- Έτσι τους πιάνουν

Μπορεί ένας πίνακας ζωγραφικής να οδηγήσει στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης; Μία λεπτομέρεια σε ένα πλαστικό παιχνίδι ή μια στάμπα σε ένα παιδικό t-shirt; Στον σημερινό απόλυτα συνδεδεμένο κόσμο, οι ειδικοί λένε ότι αυτό μπορεί να συμβεί.

Το “Trace an Object” είναι μια πρωτοβουλία της Europol που ξεκίνησε το 2017 κι έχει στόχο την ανακάλυψη δραστών και ανήλικων θυμάτων στο dark web.

«Κοχυλάκι εσύ δε φταις!»: Ένα παραμύθι για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

Τους τελευταίους μήνες ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τρομακτικές αποκαλύψεις περιστατικών παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι συμβαίνουν. Και όμως, σύμφωνα με τις στατιστικές στην Ελλάδα 1 στα 6 παιδιά θα δεχθεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας στη ζωή του, πράγμα που σημαίνει ότι όσα μαθαίνουμε εξακολουθούν να αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Μαθητές από το Ηράκλειο πέτυχαν παγκόσμια πρωτιά σε διαγωνισμό ρομποτικής

Σημαντική διάκριση πέτυχαν μαθητές από το Ηράκλειο οι οποίοι συμμετείχαν σε διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής που διεξήχθη στη Ρουμανία.

Οι Ηρακλειώτες μαθητές εκπροσώπησαν την Ελλάδα στον διαγωνισμό Robochallenge και κατέκτησαν την πρώτη θέση στην κατηγορία Freestyle, με ένα πρωτότυπο project.

Πιο συγκεκριμένα δημιούργησαν ένα αυτόματο καλάμι ψαρέματος και διακρίθηκαν ανάμεσα σε 40 ομάδες από 16 χώρες. Οι μαθητές που κατέκτησαν την πρώτη θέση είναι οι Γιάννης Ρογδάκης, Ιάκωβος Τζανάκης και Παναγιώτης Νάκος με προπονητές τους Σωτήρη Καλαϊτζάκη και Δανιήλ Δάφνη. 

Σεξουαλική κακοποίηση: «Πολλά παιδιά μετάνιωσαν που μίλησαν»

Από τον προηγούμενο μήνα, η υπόθεση της κατ’ εξακολούθηση σεξουαλικής κακοποίησης του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό μονοπώλησε την προσοχή της κοινής γνώμης. Μετά ήρθε στο φως η κατ’ εξακολούθηση σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών στα Πετράλωνα, και ο ίδιος κύκλος καθυστερημένης δημόσιας προσοχής ξεκίνησε. Αλλά όταν η ειδησεογραφία προχωρήσει στο επόμενο θέμα, η κακοποίηση αυτών των παιδιών θα παραμείνει ένα ανοιχτό τραύμα. Αφότου οι υποθέσεις τους πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης, τι συμβαίνει με τα παιδιά-θύματα κακοποίησης;

Μία βιβλιοθήκη (και) για αυτούς που δε διαβάζουν- Πρωτοπορεί το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ

Τι γυρεύει μία ανοικτή δανειστική βιβλιοθήκη για το κοινό μέσα σε ένα Πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης για εξαρτητικές συμπεριφορές? Πώς στήνεται μία βιβλιοθήκη χωρίς καθόλου χρήματα? Μπορείς να πας-και να ξαναπάς σε μια βιβλιοθήκη, ενώ δε διαβάζεις?

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς προς τα μέλη του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ όταν γίνεται γνωστή η ύπαρξη μιας βιβλιοθήκης και ενός στεκιού πολιτισμού στο Πρόγραμμα. Και η κλασσική μας απάντηση είναι: «ελάτε και θα καταλάβετε».