Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών : ο εφιάλτης των Χριστουγέννων



Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Σε λίγες μέρες θα αρχίζουμε να ψάχνουμε δώρα. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια καταλαμβάνουν πλέον μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου των παιδιών και αποτελούν μια από τις προσφιλείς τους ενασχολήσεις. Γονείς που δεν έχουν εξοικείωση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κονσόλες παιχνιδιών βρίσκονται συχνά σε δύσκολη θέση όταν καλούνται να επιλέξουν παιχνίδι για τα παιδιά τους, καθώς δεν είναι σίγουροι αν το παιχνίδια που αγοράζουν είναι κατάλληλο για την ηλικία τους παιδιού τους ή αν έχει ακραίο περιεχόμενο.


Κάθε βιντεοπαιχνίδι υποχρεωτικά έχει σήμανση ώστε να ξέρουμε σε ποιες ηλικίες απευθύνεται και ποιο είναι το περιεχόμενό του. Υπεύθυνος φορέας για τη σήμανση των βιντεοπαιχνιδιών είναι η PEGI συντομογραφία του Πανευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information). Είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό σύστημα αποτίμησης των ορίων ηλικίας για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια, που παρέχει στους γονείς, τους αγοραστές και τους καταναλωτές μέσω διαδικτύου πληροφόρηση σχετικά με το αν το περιεχόμενο ενός παιχνιδιού είναι κατάλληλο για μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Τέθηκε σε εφαρμογή την άνοιξη του 2003 και αντικατέστησε μια σειρά από εθνικά συστήματα ηλικιακών διαβαθμίσεων με ένα ενιαίο σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται πλέον στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Το Πνευματικό Κέντρο και το Δημοτικό Ωδείο του Δήμου Υμηττού φέρνουν την μουσική πιο κοντά στα άτομα με αναπηρία.



(Ακολουθεί δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή στις 4/12/2009)

"Βιβλίο με ειδικά γραμμένες παρτιτούρες"
Σαράντα παρτιτούρες πρωτότυπων έργων, γραμμένες με τρόπο ώστε να μπορούν να εκτελεστούν από άτομα με προβλήματα όρασης, ακοής, κινητικές αναπηρίες, νοητική υστέρηση, ειδικές μαθησιακές δυσκολίες αλλά και από ταλέντα που ξεχωρίζουν από τον μέσο όρο, θα έχουν σε μορφή βιβλίου την ερχόμενη άνοιξη -εκτός απροόπτου- στα χέρια τους οι μουσικοί εκπαιδευτές ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα. Την αρχή, προκειμένου να καλυφθεί το υφιστάμενο κενό στον τομέα της διδασκαλίας μουσικής σε ΑμεΑ, επιχειρεί η πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου και του Δημοτικού Ωδείου του Δήμου Υμηττού, οι υπεύθυνοι των οποίων, Γιώργος Καραχάλιος και Μιχάλης Κεφάλας, παρουσίασαν χθες μαζί με τον δήμαρχο Υμηττού, Χρήστο Στούπα, τη «συγκομιδή» της πρώτης πρόσκλησης για τη δημιουργία μουσικού εκπαιδευτικού ρεπερτορίου για ΑμεΑ. Επελέγησαν έργα δεκατριών συμμετεχόντων από κριτική επιτροπή απαρτιζόμενη από μουσικούς, γιατρούς, μουσικοθεραπευτές και εκπαιδευτικούς σε ειδικά σχολεία.