Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Βιβλίο: ‘The Girl Who Kept Her Eyes Open’

Τα περισσότερα από τα θύματα πολέμου από την Ουκρανία που καταφεύγουν σε χώρες της ΕΕ είναι γυναίκες και παιδιά. Και αυτά τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο στην κοινότητα υποδοχής τους, με αποτέλεσμα το σχολείο να αποτελεί ένα από τα πρώτα σημεία επαφής μεταξύ του τοπικού πληθυσμού και των προσφύγων.

Το βιβλίο «The Girl Who Kept Her Eyes Open» στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά (7-10 ετών) και τους ενήλικες (γονείς και εκπαιδευτικούς) για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που δραπετεύουν από τον πόλεμο και τα δικαιώματά τους.

Από Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας αποφοίτησε 82χρονη Θεσσαλονικιά και τώρα ετοιμάζεται για το Λύκειο

Την πόρτα σε μία νέα ζωή άνοιξε η Κατερίνα Παγιαννίδου στα 82 της χρόνια αποφασίζοντας να φοιτήσει στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στη Νεάπολη σχεδόν 65 χρόνια από την τελευταία φορά που κάθισε σε θρανίο. Μάλιστα, τον περασμένο Μάιο πήρε το απολυτήριό της κι έτσι η διάθεση για μάθηση έγινε ακόμη εντονότερη.

Πόση φρίκη μπορούμε να μεταβολίσουμε; – Ειδικοί μιλούν στην «Κ»

Είσαι στο γραφείο, κάνεις ένα διάλειμμα από τη δουλειά, ανοίγεις το κινητό να ξεχαστείς. Ο αλγόριθμος βγάζει πρώτη την είδηση για τα αποκεφαλισμένα βρέφη. Είσαι στο σπίτι, είναι αργά το βράδυ, έχουν όλοι κοιμηθεί. Το πρόσωπό σου φωτίζεται από τη μικρή οθόνη. Διαβάζεις για το κορίτσι με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη που χάθηκε στο Ισραήλ. Είσαι στην παιδική χαρά. Με το ένα χέρι κουνάς την κούνια, με το άλλο βλέπεις ένα βίντεο με μια οικογένεια που εκλιπαρεί για οίκτο. Σχολάς από το σχολείο, παίρνεις το λεωφορείο για το σπίτι. Ανοίγεις το ΤikTok, τα ουρλιαχτά των παιδιών από το μουσικό φεστιβάλ στο Ισραήλ ξεχύνονται από το καλώδιο των ακουστικών στα αυτιά σου.

Πιερρακάκης: Επαναπροσανατολίζουμε τη σχολική εκπαίδευση με στόχο τα παιδιά μας «να μάθουν να μαθαίνουν»

Στο πρώτο CNN Insights του CNN Greece (Διοργανώθηκε από το CNN Greece με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ).) με θέμα «Ο ρόλος και η σημασία του εκπαιδευτικού« συστήματος στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων» πήρε μέρος ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια μέρα Λευκού Μπαστουνιού

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών - Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023 (10:00-14:00) διοργανώνει εκδήλωση για να γιορτάσει  την Παγκόσμια μέρα Λευκού Μπαστουνιού.

Τι είναι το λευκό μπαστούνι;
Πώς χρησιμοποιείται;
Ποιες οι τεχνικές χρήσης του;

Πέτυχε η αντικαπνιστική εκστρατεία ή έστρεψε τη νεολαία στο ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Η μείωση της χρήσης συμβατικού τσιγάρου από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, έχει συνοδευτεί από την εντυπωσιακή αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Η λανθασμένη αντίληψη πολλών πως πρόκειται για "υγιεινή" ή τουλάχιστον λιγότερο βλαπτική συνήθεια, έχει στρέψει εφήβους και νέους στη χρήση των νέων προϊόντων καπνού, ενώ ένα μεγάλο μέρος κάνει διπλή χρήση συμβατικού και ηλεκτρονικού τσιγάρου, γεγονός που αυξάνει την εξάρτηση.

Ξεχωριστά κορίτσια: Η Anam από το Πακιστάν θέλει να γίνει γυναικολόγος για να βοηθήσει μετανάστριες σαν τη μητέρα της να επικοινωνούν τα προβλήματά τους στους γιατρούς

Η 18χρονη, που υπήρξε για ένα χρόνο μέλος της ομάδας εφήβων συμβούλων στο Συνήγορο του Παιδιού και πρόσφατα συμμετείχε στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας Teens Athens Democracy Forum, μίλησε στο Marie Claire με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού (11 Οκτωβρίου), ενώ ετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις για Ιατρική.

Λάρισα: Το πρώτο ψηφιακό νηπιαγωγείο της Θεσσαλίας

Το πρώτο ψηφιακό νηπιαγωγείο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι το 8ο νηπιαγωγείο της Λάρισας, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ3 η διευθύντριά του Θεοδώρα Κάλλα. Έτσι υπάρχουν διαδραστικές οθόνες σε κάθε τάξη αλλά και τηλεοράσεις, υπολογιστές και προτζέκτορες, πρόσθεσε η κα Κάλλα με τη συμβολή χορηγών.

Σουηδία: Η πρώτη «βιονική» γυναίκα στον κόσμο διαθέτει ρομποτικό χέρι που «ενσωματώνεται» στον σκελετό

Μια 50χρονη γυναίκα από τη Σουηδία που έχασε το δεξί της χέρι μετά από ένα αγροτικό ατύχημα πριν από δύο δεκαετίες, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που απέκτησε ρομποτικό άκρο το οποίο έχει ενσωματωθεί στο σκελετό της. Η διεθνής διεπιστημονική ομάδα που ανέπτυξε το καινοτόμο προσθετικό άκρο, χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση. Οι ερευνητές εισήγαγαν δύο ράβδους από τιτάνιο στο οστό πάνω από τον ακρωτηριασμό, ώστε να χρησιμεύσουν ως στηρίγματα του προσθετικού σκέλους. Το καινοτόμο προσθετικό χέρι συνδέθηκε στη συνέχεια με το νευρικό σύστημα της ασθενούς, μέσω ηλεκτροδίων που εμφυτεύθηκαν στα νεύρα και τους μυς. Με αυτό τον τρόπο το χέρι «υπακούει» στις εντολές της ασθενούς.

Ξεκινά η πρώτη κλινική μελέτη με φορητή ρομποτική συσκευή στην Ελλάδα για την αποκατάσταση νευρολογικών ασθενών

Έλληνες επιστήμονες από το ΑΠΘ θα χρησιμοποιήσουν ρομποτική τεχνολογία, επαυξημένη/ εικονική πραγματικότητα και παιχνίδια σοβαρού σκοπού για να δώσουν σε ασθενείς με εγκεφαλικό ή με κακώσεις του νωτιαίου μυελού τις κινητικές λειτουργίες που έχουν χάσει.